Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Series en we zullen doorgaan

Series en we zullen doorgaan

Sommige series zijn het waard om een aantal seizoenen te krijgen. Maar sommige series gaan te lang door. Of toch niet?
Miniseries zijn in tegenwoordig. Series van slechts één seizoen met maximaal dertien afleveringen. Ook anthologieseries worden steeds vaker gemaakt. Voor de kijker is dat vaak heerlijk om naar te kijken want dergelijke series hebben in de meeste gevallen een begin, midden en eind. Maar er zijn ook series die eindeloos door lijken te gaan. En soms blijven deze series net even te lang om nog werkelijk leuk gevonden te kunnen worden.

Net als bij visite die maar niet weg wil gaan. Jij valt bijna in slaap, maar je visite boeit dat niet, die nemen nog een glaasje en houden de moed erin. Ook series kunnen te veel gebruik maken van de ‘gastvrijheid’ van de kijker. Maar ja, stop maar eens met een serie waar je al vele jaren/seizoenen in hebt geïnvesteerd. Je bent vertrouwd met de karakters en kent ze soms beter dan je buurman. Hun leven is voor jou als kijker een open boek en soms hou je zelfs van sommige karakters.

Embed from Getty Images

Is het dan erg als een serie oneindig lijkt door te gaan? Ja eigenlijk wel, want vaak gaat het ten koste van de kwaliteit van de verhaallijn. Ook houden sommige vaste karakters het voor gezien en die wil je liever niet missen. Maar toch blijven de meeste kijkers trouw aan ‘hun’ serie. Sommige hebben al meer dan 300 afleveringen gehad in meer dan twaalf seizoenen. Stop dan eens zou je denken, maar bij sommige series is er absoluut geen spraken van stoppen.

Dan zijn er series die eigenlijk veel te kort duren, je zou willen dat deze dan ook zo lang door zouden gaan. Maar vaak heeft een dergelijke serie een beter einde en is er geen enkele sprake van misbruik van de gastvrijheid van de kijker. Jammer is het soms wel, maar vaker begrijpelijker dan oeverloos doorgaan. Vaak hoor je dat de bedenker(s) en/of schrijver(s) een x-aantal seizoenen in het hoofd hebben voordat er begonnen wordt aan een serie.

Embed from Getty Images

Zo weet je als kijker waar je aan toe bent. Maar regelmatig word je ook als kijker teleurgesteld of aangenaam verrast doordat een serie plotseling stopt of juist toch meer seizoenen gaat krijgen. Is het dan je favoriete serie en krijgt deze nog een extra seizoen om de boel mooi af te ronden, is dat natuurlijk heugelijk nieuws. Maar sommige fans hebben dat geluk niet en dan wordt ‘hun’ serie wreed uit het schema gehaald.

Dan heb je altijd de keus om de makers op social media er op te wijzen dat vier, vijf, elf seizoenen niet genoeg zijn. Je kunt dan verwijzen naar de langlopende series van meer dan twaalf seizoenen. Misschien als je dat met vele fans doet komt er nog een seizoen. Of pikt een andere zender de serie op. Maar daarin loert dan weer het gevaar dat een serie dus weer te lang doorgaat. We zullen nooit weten wat nu het beste is; weinig afleveringen en slechts één of twee seizoenen of veel afleveringen en heel veel seizoenen. Maar het is in ieder geval voor ieder wat wils.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (3)

TnTNL
TnTNL 28 maart 2019, 14:47
Met de komst van Love, Death + Robots was ik aangenaam verrast en dat past weer in een hele eigen categorie: elke aflevering een apart (kort) verhaal. Waarbij afleveringen zater waarbij ik dacht "meh", en aflevering zaten waarvan ik dacht "whow, hier had ik wel een volwaardige serie of film van willen zien".
renzoroy
renzoroy 28 maart 2019, 17:30
The Walking Dead en the 100 zijn voor mij 2 voorbeelden die al lang hadden mogen stoppen. Beide waren in het begin heel vet, maar na een paar seizoenen werden ze vrij eentonig. Blacklist en Supernatural vind beide wel nog steeds leuk. Supernatural kijk ik al vanaf het begin, wat inhoud dat ik er nu al 15 jaar naar kijk, haha. SN heeft natuurlijk ook wel wat inzak momenten gehad, maar door afleveringen zoals bv de crossover met scooby doo (jaja) bleef de serie gewoon geweldig. Jammer dat het na het 15e seizoen zal stoppen. Sitcoms zoals Big Bang blijven wel leuk om naar te kijken. Sitcoms kunnen eigenlijk niet te lang doorgaan, tenzij zoals toen bij That 70's show, de halve cast vervangen werd. Die nieuwe personages was echt geen reet aan en ja, dan bloed het dood. Toch vind ik het zelf altijd zonde om na zoveel seizoenen te stoppen met kijken, ook al kijk ik op een gegeven moment met tegenzin, zoals bij WD en The 100. Je blijft toch ergens altijd hoop houden dat het weer wat boeiender wordt. haha.
Javelin
Javelin 1 april 2019, 09:34
Er zijn inderdaad een heel hoop series waar ze gewoon de stekker uit moeten trekken. De meeste kennen we allemaal wel denk ik. Arrow, The Walking Dead, misschien Suits ook wel eerder. Maar dit vind ik allemaal nog peanuts in vergelijking tot series die eigenlijk maar voor één seizoen gemaakt zijn en waar dan meerdere seizoen "uitgemolken" worden. Voorbeeldje is 13 reasons why. Het verhaal zit eigenlijk al compleet op slot, maar goed laten we eens kijken hoeveel geld we hier nog uit kunnen halen.
Log in om een reactie achter te laten