Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

De Onbekende Seriekijker: Tjuz

Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom.
Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij/zij het liefst naar kijkt en waarom. De 80ste Onbekende Seriekijker is Matthijs Lardé (18).

Matthijs Lardé


Aantal serie-uren per week: Dat ligt er erg aan. Ik ben compleet impulsief met mijn kijkgedrag, dus plannen of vaste tijden heb ik niet per sé. De ene week verslind ik meerdere series, en de andere week kijk ik misschien helemaal niks. Ik probeer wel altijd mijn vaste series bij te houden als ze met een seizoen bezig zijn. Ik denk dat ik gemiddeld in de weken wanneer ik televisie kijk zo rond de twintig uur per week zit.
Allereerste serie ooit gezien: Eén van de allereerste series die ik echt bewust keek als kind zal Het Huis Anubis zijn geweest. Ik was een erg grote fan van die serie, tot het punt dat ik naar hun theatervoorstelling was gegaan, beide films in de bioscoop had gezien en zelfs hun cd constant luisterde. Ook series zoals Wizards of Waverly Place en Winx Club was ik een grote fan van in die tijd. Toen we eenmaal in 2015 ons hadden opgegeven voor Netflix begon ik meer volwassener series een kans te geven. Under the Dome was de eerste serie die ik op Netflix had uitgekeken, en het begin van mijn televisie-obsessie. Ik vond die serie op dat moment helemaal geweldig, al sta ik er nu heel anders tegenover. Het werd al snel opgevolgd door series zoals Once Upon a Time, Grimm, Orphan Black en The Americans.
Beste serie ooit: Daar heb ik een erg makkelijk antwoord op. The Leftovers! Het duurde even voordat ik klikte met de serie, maar toen dat eenmaal gebeurde werd ik spontaan verliefd. Ik was volgens mij met de serie begonnen in 2016, toen alleen nog maar de eerste twee seizoenen uit waren. Seizoen twee is en blijft één van de beste seizoen van televisie die ik ooit heb gezien. Geen enkele televisieserie heeft mij tot nu toe zo emotioneel geraakt als dat ik was met The Leftovers. De karakters waren echt geweldig, en de verhaallijn was ook heel erg mooi geschreven. Voeg een fantastische cast toe en je hebt de beste serie die ik ooit heb gezien. Ik weet niet of er ooit nog iets zal zijn dat mijn liefde voor The Leftovers te boven zal gaan, maar ik hoop dat er in ieder geval zo veel mogelijk series dichtbij zullen komen.
Beste serie op dit moment: Pfoe, daar zijn zo veel kandidaten voor. Op dit moment is het vijfde en laatste seizoen bezig van You're The Worst, en dat is toch wel één van de beste series die ik ooit heb gezien. Het weet drama en komedie zo goed te balanceren, en wordt ondersteund door geweldig acteerwerk van de hoofdrolspelers. Het is echt een hilarische serie die op momenten erg emotioneel kan zijn, en de humor past mij perfect. Ook series zoals Brockmire, Get Shorty, GLOW, The Good Fight en The Marvelous Mrs. Maisel hebben vorig jaar top seizoenen gehad.
Serie die op de planning staat: Ik heb bijna dagelijks wel weer een moment waar ik word herinnerd aan een serie die ik echt nog een keer moet kijken. Er zijn inmiddels zoveel geweldige series op televisie dat je het echt niet meer bij kan houden. Series zoals Patriot (2017), Harlots, Hannibal, Dix pour cent en Wanted (2016) wil ik echt nog wel een keer een kans geven.



Matthijs Lardé, zijn gebruikersnaam is Tjuz, 3 maanden lid van MijnSerie.nl: “Ik ben Matthijs Lardé. Mijn naam op MijnSerie is Tjuz. Ik ben inmiddels 18 jaar oud en kijk al sinds mijn veertiende actief televisieseries. Vooraf keek ik ook wel de vaste kinderseries, maar was daar natuurlijk niet zo bewust van als dat ik nu ben als ik een serie kijk. Ik ben pas een paar maanden geleden lid geworden van MijnSerie, en heb mezelf toen al snel als recensent opgegeven aangezien ik er erg van houd om over series te praten. Verder kun je mij ook vinden bij mijn Playstation 4 of in de bioscoop. Alles wat maar een goed verhaal heeft wil ik graag een kans geven!”



Hoe ziet je persoonlijke top 5 eruit?: “De top 3 is aardig makkelijk, maar de laatste twee zijn wat moeilijker te kiezen. Ik denk dat als ik mezelf limiteer tot series die (bijna) zijn beëindigd, dat de top 5 er dan zo uit zou zien; 1. The Leftovers, 2. Rectify, 3. You're The Worst, 4. Person of Interest, 5. Orphan Black. Ook zouden series zoals Jane the Virgin, One Day at a Time (2017), Wentworth en Game of Thrones uiteindelijk wel in de mix kunnen komen. Verder staan series zoals The Americans, Getting On (US), Galavant en Imposters op dit moment wel dichtbij de top 5. Voor de series die ik nog niet eerder heb genoemd kan ik nog wel even kort uitleggen waarom ze zo goed zijn. Rectify is een verhaal dat totaal wordt gedreven door de karakters, die erg goed geschreven en geloofwaardig zijn. De acteurs spelen deze karakters dan ook perfect. Abigail Spencer is in dit aspect één van de hoogtepunten van de serie, en de finale van seizoen drie blijft één van de beste afleveringen op televisie die ik ooit heb gezien. Het is een pakkende serie die tot de finale niet loslaat. Person of Interest begon al erg sterk in het eerste seizoen, ondanks de conventionele structuur. Het begon hier steeds meer van af te wijken in de seizoenen daarna, en de karakters werden steeds beter ontwikkeld. Op een gegeven moment kwam ook Sarah Shahi (Shaw) de serie in en gaf het nog wat extra charme. De hele cast is hartstikke aandoenlijk en een geweldig ensemble, ondersteund door één van de beste sciencefiction verhalen die ik heb gezien. Orphan Black heeft zeker ups en downs gehad, maar ik blijf altijd terugkomen op hoe gehecht ik was geraakt aan de karakters. Sarah, Helena, Alison en de rest zullen altijd een speciale plek in mijn hart houden. Eindigt de serie dan met één van de meest voldoening gevende finales die ik heb gezien, dan zal ik altijd met veel plezier terug naar deze serie kijken.”



Wat vind je de slechtste serie die je ooit hebt gezien? En waarom?: “Ik heb daar altijd drie go-to antwoorden voor. 13 Reasons Why, The OA en Master of None. Er zijn genoeg baggerseries waar ik echt niks mee had, maar dit waren degene die mij het meest irriteerden. Ik heb alleen maar het eerste seizoen gezien van 13 Reasons Why, maar aangezien zelfs fans zeggen dat het tweede seizoen niet al te goed is ga ik mezelf niet door nog meer rotzooi sleuren. The OA had één van de meest lachwekkende eindes van een seizoen die ik ooit heb gezien, en was veel te vol van zichzelf. Master of None had één van de meest onsympathieke en irritante karakters die ik ooit heb gezien met Dev. Gelukkig had het hier en daar een oké aflevering (wanneer er minder werd gefocust op Dev), en één geweldige Thanksgiving in seizoen twee. Dat is de enige reden dat ik me door die serie heen heb kunnen sleuren. Verder zijn er ook wel recentere series waar ik echt niets mee heb, maar die me niet per sé irriteren zoals degene die ik al heb genoemd. The Handmaid's Tale, Atlanta en The Gifted zijn hier voorbeelden van. Bij The Handmaid's Tale vind ik vooral het script erg zwak en komt het allemaal erg genotzuchtig over. Gelukkig is de cast (waaronder Yvonne Strahovski, Elisabeth Moss en Ann Dowd) erg indrukwekkend en houden zij mij kijkende. Atlanta vind ik ook erg middelmatig en compleet overschat in kritiek. Ik heb echt het gevoel dat ik een serie bekijk van iemand die zichzelf een genie vindt, en dat laat mij zowat kotsen. Donald Glover is daarom dus ook niet één van mijn favoriete personen in de industrie. Het heeft gelukkig hier en daar wel goede afleveringen, zoals Teddy Perkins en FUBU. The Gifted was ongetwijfeld complete bagger. Ik heb het alleen maar een kans gegeven omdat ik een grote fan was van Amy Acker in Person of Interest. Ik heb uiteindelijk met moeite wel het seizoen af kunnen maken, maar ik snap niet hoe iemand daarvan zou kunnen genieten. Ik moet nog wel eventjes toelichten hoe ongelooflijk saai Escape at Dannemora was. Ik durf het nog niet bij mij go-to series te zetten omdat ik het pas een paar dagen geleden heb afgerond, maar het zou me niet verbazen als ik al heel snel die serie in dezelfde groep zal gooien.”



Welke series volg je op dit moment*?: “Als we het hebben over letterlijk op dit moment, heb ik nu negen series die wekelijks afleveringen uitzenden. Dit zijn: Broad City, Workin' Moms, Grown-ish, I'm Sorry, Catastrophe, Cardinal, You're the Worst, The Other Two en Crazy Ex-Girlfriend. Een echte line-up aan komedies dus (behalve Cardinal), die ik allemaal ook erg leuk vind. Helaas is ook Crazy Ex-Girlfriend nu met het laatste seizoen bezig. Ik hoop dan ook dat er snel weer een nieuwe muzikale serie deze plaats zal innemen. Ook zijn Broad City en Catastrophe met hun laatste seizoenen bezig, en zal ik deze uiteindelijk ook wel gaan missen. Als we het gewoon in het algemeen over nog lopende series hebben wordt de lijst nog wat groter, en gaan we denk ik wel richting de 100. Om het kort te houden is de lijst aan series waarvan de aankomende premières al een datum hebben gekregen die ik zeker zal gaan kijken als volgt: De Luizenmoeder, One Day at a Time (2017), At Home with Amy Sedaris, Better Things, Happy!, Jane the Virgin, The Good Fight, American Gods, Good Girls, Killing Eve, Game of Thrones en Stranger Things. Verder kijk ik ook erg uit naar de nieuwe seizoenen (buiten series die ik al eerder in antwoorden heb genoemd) van Better Call Saul, Big Little Lies, BoJack Horseman, Claws, (hopelijk) Feud, Legion, Agents of S.H.I.E.L.D., Jessica Jones, Pose, Peaky Blinders, Queen Sugar, Search Party (2016), Sneaky Pete, The Expanse, The End of the F***ing World, The Bold Type, The Crown, The Good Place, The Night Manager, Wellington Paranormal, Veep, Westworld en de aankomende finalespecial van Transparent.”



In de seriewereld bestaan er tal van genres. Als je één genre mag kiezen, wat is dan je favoriete genre en waarom?: “Ik denk dat ik dan toch ga voor drama. Ik begin steeds meer af te wijken richting dramedies, maar de meeste favoriete series van mij hebben toch nog de duidelijke grens tussen drama en komedie, en daarin winnen de drama's nog steeds. Ik waardeer goed geschreven drama's door de menselijkheid die er achter zit. The Haunting of Hill House van afgelopen jaar is daar een goed voorbeeld voor. Dat was verreweg mijn favoriete serie van het jaar, omdat het gewoon zo'n mooie studie was over rouw en de dynamiek binnen families. De grens tussen drama en komedie begint daarin wel steeds meer te verschuiven, en het zou me niet verbazen als binnenkort zowat alle series als dramedies geklasseerd kunnen worden.” Heb je een voorkeur voor een land waar de serie vandaan moet komen? Kijk je bijvoorbeeld het liefst naar Amerikaanse series, of Deense series etc. ?: “Ik heb niet per sé een bepaalde voorkeur, maar ik merk wel dat ik veel sneller aangetrokken wordt tot Engelstalige series. Ik probeer wel zoveel mogelijk variatie daarin te hebben, maar er zit natuurlijk ook wel een stuk gemak achter het feit dat ik Engels normaal kan verstaan in plaats van vreemde talen. Ik heb in ieder geval voorgenomen om elke maand in 2019 een niet-Engelstalige serie uit te proberen, en ik zal dus in februari waarschijnlijk beginnen met Dix pour cent. Als het om komedies gaat zijn het wel vaak de niet-Amerikaanse series die mij meer doen. Wellington Paranormal, Witless en Flowers (seizoen 1) zijn daar goede voorbeelden van. Ik kan daarnaast natuurlijk wel altijd nog een goede Amerikaanse komedie waarderen.”




Olivia Colman uit Flowers
Series worden gemaakt door producenten met een heel team daar achter. De acteurs brengen vervolgens het verhaal over. Heb je een favoriete acteur en/of actrice? Waarom?: “Ik heb wel een aantal acteurs/actrices die ik geweldig vind. Olivia Colman is daarbij mij nummer één. Alle series waarin ik haar heb gezien geeft ze weer een eersterangs prestatie. Broadchurch, Beautiful People en Flowers zijn hier voorbeelden van. Actrices zoals Aya Cash (You're the Worst), Elizabeth Debicki (The Night Manager), Emily Blunt (A Quiet Place), Taraji P. Henson (Empire), Mallory Jansen (Galavant), Carrie Preston (Claws), Krysten Ritter (Don't Trust the B---- in Apartment 23), Judith Light (Transparent), Nicole da Silva (Wentworth), Vera Farmiga (Bates Motel) en Rita Moreno (One Day at a Time (2017) ben ik groot fan van, om er maar een paar te noemen. Ik heb natuurlijk ook wel een aantal mannelijke acteurs waarvan ik altijd blij ben om ze te zien. Hank Azaria (Brockmire), David Tennant (Broadchurch), Michael Emerson (Person of Interest), Matthew Rhys (The Americans), Justin Theroux (The Leftovers), Bob Odenkirk (Breaking Bad), Christopher Meloni (Happy!) en Jonathan Tucker (Kingdom) zijn hier weer voorbeelden van.”



Ben je wel eens verslaafd geweest aan een serie?: “Ik had dit vooral toen ik net was begonnen met televisieseries kijken. Ik ben nu wel wat slomer met het kijken van series met meerdere seizoenen. Series die vele afleveringen hebben en een goed tempo utiliseren voor dat genre zijn makkelijk om verslaafd aan te worden. Mijn allereerste verslaving zal dan ook Under the Dome zijn geweest. Als ik eenmaal een serieverslaving heb opgelopen probeer ik overal wat tijd te rekken om de serie door te kunnen kijken. Meest recent had ik dat met Jane the Virgin, waarvan ik 81 afleveringen wel in een paar weken had verslind.” Wat betekenen series voor je? Is het een soort van ontspanning of iets anders?: “Het is vooral ontspanning, en de mogelijkheid om een andere wereld in te kruipen. Ik vind het geweldig om te zien wat mensen allemaal wel niet kunnen bedenken, en het grote aantal werk dat in deze series gestopt wordt. Ik probeer series altijd te waarderen voor wat ik zie, maar ook voor wat er achter de schermen allemaal gaande is. De industrie is ook fascinerend voor mij. Het is gewoon een leuke hobby en tijdsbesteding waarbij je altijd wel weer iets nieuws kan leren en vinden, en waarbij je niet zo snel afscheid hoeft te nemen van iets goeds zoals met een film.”



Wil je voor ons beschrijven hoe je serie kijkt? Waar ben je en hoe zit je er bij (en eventueel met wie)?: “Ik lig of zit vaak in bed en kijk series dan op de televisie. Ik heb altijd ondertiteling, zodat als ik iets mis of als het geluid spontaan zachter wordt ik het altijd bij kan houden. Als er geen ondertiteling mogelijk is vind ik het altijd fijner om op mijn laptop te kijken, maar dat gebeurt zelden. Mijn voorkeur ligt altijd bij het grotere scherm. Af en toe wil ik ook nog wel is een serie met één van mijn ouders kijken. Ik kijk Game of Thrones, Killing Eve, Person of Interest en Agents of S.H.I.E.L.D. bijvoorbeeld met mijn moeder, en Brooklyn Nine-Nine met mijn vader.” Wacht je tot de afleveringen van jouw serie uitgezonden worden op de Nederlandse televisie of stream je? Of beide? En heb je een account op Netflix/Videoland/Amazon of nog een andere betaalzender of streamingdienst?: “Ik stream vooral. Netflix, Videoland, Amazon Prime en Ziggo GO heb ik allemaal abonnementen op gehad. Het ligt er net een beetje aan wat ik op dat moment wil kijken, en ik zal dan dus ook wisselen tussen streamingdiensten. Dat zijn wel veruit de plekken waarbij ik de meeste televisie kijk. Ik kan ook niet wachten totdat Hulu beschikbaar wordt in Nederland zoals Disney heeft gezegd, omdat dat hopelijk weer veel nieuwe series met zich mee brengt.”



Welk cijfer zou jij jezelf geven op het gebied van seriefanaat? (op schaal van 1 tot 10!) En waarom en hoe past MijnSerie daarin?: “Ik houd niet van opscheppen, maar ik denk dat ik wel aardig in de buurt van een 10 kom! MijnSerie vind ik een leuke site om mijn meningen op te kunnen delen, en ik kan op die manier toch weer een beetje van mijn obsessie eraan kwijt. Het is natuurlijk ook handig om op de site series bij te houden, dus doe ik dat ook. De kalender is ook een erg fijne feature om in de gaten te houden welke nieuwe series eraan komen. Hopelijk krijg ik de kans om vele recensies te gaan schrijven in de toekomst!”

Matthijs Lardé (Tjuz) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar hij graag naar kijkt en ook waar. Op 18 april komt er een andere serie fan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Matthijs, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,

Mandy

* NOTE: Interviewdatum 1 februari 2019

Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten