Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2018 - Misdaadseries

Serie van het jaar 2018 - Misdaadseries

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2018 en behandelt de categorie misdaad. Vanaf maandag 7 januari tot en met maandag 4 februari kun jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre, en vele andere.
Als er dertig – veertig jaar geleden gesproken werd over misdaadseries beperkte dit zich vooral tot series waarin de misdaad bestreden werd door politiekorpsen, detectives of geheime organisaties. Intussen is het genre enorm geëvolueerd en heden ten dage is zo’n misdaad niet meer zwart/wit maar mag de misdadiger ook al eens op het voorplan staan en sympathie opwekken. Het gaat niet altijd meer direct over goed tegen kwaad en er wordt wel eens dieper gegraven dan in het verleden. Dat neemt natuurlijk niet weg dat de oude vertrouwde misdaadseries verdwenen zijn.

Series als The Rookie en Lucifer tappen uit het verleden de plots uit hun pen met de nodige dosis humor. C.B. Strike en The Bridge (2011) zijn dan weer politiereeksen die het politie- en detectivewerk aux serieus nemen. Bij Mr. Mercedes wordt de sfeer zelfs nog donkerder en komt de dader evenveel op het voorplan te staan dan de inspecteur die door hem geterroriseerd wordt. Ook de daders en hun slachtoffers mogen wel eens in de kijker staan zoals in Greyzone waar de gijzelaar en de gegijzelde alle aandacht opeisen.

Tot slot zijn er dan nog de series waarin de misdadigers het hoogste woord voeren. In zowel Better Call Saul als in Ray Donovan krijgen we een ritselaar te zien die meer dan eens de wettelijke grens overschrijdt. Met Ozark en Tom Clancy's Jack Ryan belandden we dan weer in de financiële misdaad. Ozark kiest voor de kant van de misdadiger terwijl Ryan jacht maakt op de witwassers in deze wereld

The Rookie



Een veertiger besluit na het faillissement van zijn zaak zijn grote droom na te jagen: politieman worden. We volgen de man terwijl hij zijn eerste stappen zet bij het corps van L.A. In zijn kielzog maken we ook kennis met enkele andere rookies en de rest van het korps. We zien dan ook hoe hij en de andere beginnelingen langzaam maar zeker de kneepjes van het vak leren.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Rookie.

Lucifer



De duivel strijkt neer op aarde en wordt adviseur van een politie-agente op wie hij smoorverliefd is. Met die insteek kregen we de voorbije jaren een interessante politieserie voorgeschoteld met een kwinkslag. Lucifer is en blijft een unicum in het serielandschap en blijft ook in het derde seizoen op zoek naar zichzelf als aardling.
Lees de recensies die geschreven zijn over Lucifer.

Strike



De verfilming van de boeken van Robert Galbraith alias J.K. Rollins met detective Cormoran Strike en zijn sidekick Robin in de hoofdrollen. Het eerste seizoen van zeven afleveringen omvat de eerste drie boeken die Galbraith schreef over het duo. Een typisch Brits who done it verhaal dat nauwkeurig de romans volgt.
Lees de recensies die geschreven zijn over Strike.

The Bridge (2011)



Met een vierde seizoen wordt de sage van Saga Norén beëindigd in schoonheid. Saga’s laatste verhaal start in de gevangenis, maar wanneer ze toch onschuldig aan de moord op haar moeder bevonden wordt gaat ze samen met haar Deense collega op zoek naar een nieuwe moordenaar die zich blijkbaar gespecialiseerd heeft in executies. Zo wordt het eerste slachtoffer gestenigd. Tijdens de zoektocht die volgt breien de makers ook een mooi einde aan het verhaal rond Saga zodat ze op een waardige manier haar politiepenning kan wegbergen.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Bridge.

Mr. Mercedes



Serie naar een boek van Steven King. Dat zorgt voor een thriller die beklijft vanaf de eerste minuut. Het kat- en muisspelletje uit het eerste seizoen wordt netjes hernomen en het wordt al vlug duidelijk dat de moordenaar nog steeds in het rijk der levenden vertoeft.
Lees de recensies die geschreven zijn over Mr. Mercedes.

Greyzone



Drama waarin een drone-deskundige gegijzeld wordt door een terrorist. Haar opdracht is er voor te zorgen dat een drone een kernbom kan droppen op een bepaald doel. Door de vondst van een van de bommen krijgt de politie echter lucht van de zaak en belandt de deskundige in een situatie waarin ze zowel de overheid als de terroristen moet helpen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Greyzone.

Better Call Saul



De louche advocaat uit Breaking Bad die zijn eigen serie kreeg. In het vierde seizoen zien we hoe de man stilaan uitgroeit tot de advocaat die we kennen uit Breaking Bad. De aandachtige kijker zal ook opmerken dat de tijdlijn in dit vierde seizoen langzaam maar zeker evolueert naar de tijdlijn van Breaking Bad en de ontmoeting tussen Walter en Saul niet meer ver weg is.
Lees de recensies die geschreven zijn over Better Call Saul.

Ray Donovan



Ray Donovan blijft ook in het zesde seizoen van alles ritselen voor de mensen die hem daar voor betalen. Hierbij maakt het hem niet uit hoeveel wetten hij moet overtreden. Zo lang de klant maar tevreden is en hij betaald wordt. Natuurlijk heeft de man ook weer heel wat familiale beslommeringen zodat ook dit zesde seizoen lekker wegkijkt.
Lees de recensies die geschreven zijn over Ray Donovan.

Ozark



Ozark volgt het verhaal van de familie Byrdes uit Chicago. Samen met hun kinderen Charlotte en Jonah hebben Marty en Wendy een standaard leven. Marty is een financieel adviseur en staat aan het hoofd van de witwas-afdeling van een van de grootste Mexicaanse drugskartels. Als er iets fout gaat is de familie gedwongen Chicago te verlaten en duiken ze onder in de regio Missouri Ozarks.
Lees de recensies die geschreven zijn over Ozark.

Tom Clancy’s Jack Ryan



De serie Tom Clancy's Jack Ryan is niet direct gebaseerd op een specifiek boek, maar richt zich op de hedendaagse geopolitiek en terroristische dreigingen. Jack Ryan stuit als onervaren CIA-analist op een aantal verdachte geldtransacties en wordt door zijn superieur meegesleurd naar het Midden-Oosten.
Lees de recensies die geschreven zijn over Tom Clancy’s Jack Ryan.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (12)

E71
E71 31 december 2018, 15:14
Better Call Saul en Ozark voor mij
svandenberg86
svandenberg86 31 december 2018, 15:23
Uit deze lijst zeker Better Call Saul, of misschien wel een Wild card voor Killing Eve?
tweemaalh
tweemaalh 31 december 2018, 16:03
The Bridge en Better Call Saul waren erg goed. Bodyguard en Killing Eve vind ik ook goede om mijn wildcard op in te zetten
xlucasverbunt
xlucasverbunt 31 december 2018, 16:18
Bij Strike staat er ''J.K. Rollins'' dat moet toch J.K. Rowling zijn haha
JanWillemK
JanWillemK 31 december 2018, 17:15
Voor het verhaal moet je eigenlijk kiezen voor Tom Clancy’s Jack Ryan maar wat geniet ik altijd van Ray Donovan..
Ivanho
Ivanho 1 januari 2019, 05:46
van the bridge en Ozark heb ik genoten, Bodyguard was ook behoorlijk goed.
sarlottje
sarlottje 1 januari 2019, 20:27
Bulletproof is ook een super serie!
Olga2000
Olga2000 2 januari 2019, 00:09
Bodyguard begon sterk en vervolgens helemaal ontspoord. The Bridge, Ozark en Killing Eve zijn helemaal top. Toch denk ik voor Jack Ryan gaan stemmen.
anonymous
anonymous 2 januari 2019, 00:14
Ozark top
DAVE2804
DAVE2804 2 januari 2019, 10:40
Dat wordt dus kiezen tussen The Bridge en Better Call Saul voor mij, waarbij ik toch ga voor The Bridge.
Solis
Solis 2 januari 2019, 20:19
Better Call Saul. Beste seizoen tot nu toe!
EveroN
EveroN 5 januari 2019, 02:55
Dit wordt een lastige ; BcS, Ray Donovan of Ozark !?
Log in om een reactie achter te laten