Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Serie van het jaar 2018 - Beste Vlaamse/Nederlandse serie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2018 en behandelt de categorie Nederlandse/Vlaamse series. Tussen maandag 7 januari tot en met maandag 4 februari kun jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre, en vele andere

And The Winner is… Als er een categorie is dit jaar waarvan bij voorbaat vast staat wie met het goud gaat lopen is het deze wel. Niet omdat er een serie uit de onderstaande lijst kwalitatief boven de rest uitstak. Wel omdat er een serie was die een heel land beroerde door de herkenbaarheid en door de manier waarop de makers alles hebben uitvergroot. Benieuwd of De Luizenmoeder in Vlaanderen ook zoveel furore zal maken als de Vlaamse versie begin 2019 zal worden uitgezonden.

En toch hoop ik in stilte dat ik het niet bij het rechte eind heb wat die gouden medaille betreft, want Nederland en Vlaanderen wisten nog wel enkele andere spraakmakende series op ons af te sturen de voorbije twaalf maanden. Jammer genoeg zijn er daar een paar bij die pas volgend jaar op het grote publiek afgevuurd zullen worden zoals De Dag en het tweede seizoen van Gent-West. Ook het Nederlandse Mocro Maffia zit in dat straatje. Of die serie ook nog een kans krijgt op een reguliere zender in Nederland is voor deze Vlaming natuurlijk een groot vraagteken.

Series die De Luizenmoeder misschien het vuur aan de schenen kunnen leggen komen vooral uit de stal van de nationale zenders. NPO verwende ons met de thriller Ik Weet Wie Je Bent, het tweede seizoen van KLEM en het derde seizoen van Flikken Rotterdam. Die laatste twee hebben met het nieuwste seizoen een flinke stap voorwaarts gezet en verdienen deze nominatie dan ook. Eén is genomineerd met het slotseizoen van Professor T. en de prijswinnaar Gevoel voor tumor dat momenteel loopt op NPO. Afsluiten doen we met de politiethriller 13 Geboden van VTM dat deze lijst haalde om net als de voorbije jaren een eerlijke verdeling te maken tussen Nederlandse en Vlaamse producties

Niet tevreden over het lijstje? Geen probleem, je kunt nog altijd een wild card gebruiken om je favoriete Vlaamse of Nederlandse serie in de lijst te gooien.

De DagHet verhaal van een bankoverval annex gijzeling dat uit diverse perspectieven bekeken wordt. Zo zie je in een aflevering alles wat er buiten de bank gebeurt en in de tweede aflevering krijg je te zien wat er zich op het zelfde moment afspeelt in de bank. De serie zet deze benadering ook voort in de afleveringen die volgen. Spannend tot de laatste seconde met een uitkomst die je absoluut niet ziet aankomen.
Lees hier de recensie die geschreven is over deze serie.

13 GebodenEen thrillerserie waarin een godsdienstfanaat de tien geboden gebruikt om een aantal wantoestanden in de wereld aan de kaak te stellen. De slachtoffers overleven allemaal de aanslag maar zijn voor het leven getekend. Een uitgebluste politie-inspecteur en een getraumatiseerde nieuwelinge gaan op zoek naar de dader die hen steeds een stap voor is.

Gent-WestTweede seizoen van het vrouwengevangenis drama Gent-West dat gebaseerd is op de Australische reeks Wenthworth. Na de gebeurtenissen aan het eind van het eerste seizoen krijgt Gent-West een nieuwe directrice. Zij heeft een aparte stijl om de orde te herstellen maar dan moeten de gevangen en haar personeel natuurlijk willen meewerken.

Ik Weet Wie Je BentThrillerserie waarin een advocaat beweert aan geheugenverlies te leiden nadat een meisje verdwenen is. Langzaam maar zeker komen we steeds meer te weten over wat er precies gebeurd is. En hoewel we naar het eind van de serie al zicht hebben over die gebeurtenissen blijft de serie beklijven tot de laatste minuut.
Lees hier de recensie die geschreven is over deze serie.

De LuizenmoederHet leven zoals het is maar dan zoals het past bij een humoristische reeks: uitvergroot tot en met. De kleine kantjes van de ouders aan de schoolpoort. De onderlinge concurrentie tussen leerkrachten. Een directeur die alles in goede banen moet leiden en kinderen die gewoon alledaagse problemen hebben. Steek daar enkele excentriekelingen tussen en je ligt meer dan eens in een deuk.
Lees hier de recensie die geschreven is over deze serie.

Gevoel voor tumorHumoristische dramaserie die draait om een student geneeskunde die geconfronteerd wordt met kanker. We zien de hele lijdensweg van de jongeman die met vallen en opstaan vecht tegen de vreselijke ziekte. De serie kaapte onlangs nog de eerste prijs weg op een Europees seriefestival als beste Europese dramareeks.
Lees hier de recensie die geschreven is over deze serie.

Flikken RotterdamIn het derde seizoen zijn de Flikken van Rotterdam tot hun volle wasdom gekomen en kunnen ze zich meten met hun derivaten uit Gent en Maastricht. Vooral het script van dit seizoen zorgde voor heel wat spanning en de acteurs beginnen zich meer en meer in te leven in hun rol. Uit alle Flikken-seizoenen die we tot op heden voorgeschoteld kregen in de drie series mogen we dit derde seizoen van Flikken Rotterdam zeker in de top vijf plaatsen.
Lees hier de recensie die geschreven is over deze serie.

KLEMIn het tweede seizoen van KLEM besluiten bajesklant Marius en belastingdirecteur Hugo afstand te nemen van elkaar. Lang duurt de pret echter niet wanneer enkele duistere figuren op zoek gaan naar de verdwenen misdadiger die Hugo en Marius in het eerste seizoen naar de andere wereld hebben geholpen. De onbeholpen Marius belandt weer van de regen in de drop en staat dus weer op de stoep van Hugo om de meubelen te redden.

Professor T.Het slotseizoen van Professor T. start in de gevangenis waar de professor verblijft in afwachting van zijn proces nadat hij aan het eind van seizoen twee een corrupte politieagent neerschoot. Ook daar blijft de excentriekeling de politie helpen met de misdaadbestrijding. Daarnaast gaat hij in dit derde seizoen ook op zoek naar de achtergrond van zijn beperkingen en duikt hij in het verleden om de waarheid van mysterieuze dood van zijn vader te achterhalen.

Mocro MaffiaMocro Maffia is een misdaadserie over de drie beste vrienden Romano, Potlood en De Paus. Samen maakten ze de overstap van de kleine criminaliteit naar het grotere werk. Binnen no time hebben ze de hele cocaïnehandel in Amsterdam in handen. Door jaloezie valt de vriendengroep uit elkaar, waardoor ze lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. De Paus gaat samen met zijn oude schoolvriend Tatta de strijd aan met Romano en Potlood. Uit woede probeert de Paus een cokedeal van Romano te rippen. Als deze poging volledig mislukt en er twee doden vallen aan de kant van de Paus, neemt hij op een gruwelijke manier wraak. Dit zal het startschot zijn van een slepende bendeoorlog die veel slachtoffers kent en de hoofdstad op zijn kop zet.
Lees hier de recensie die geschreven is over deze serie.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (6)

avatar_anonymous
27 dec 2018 15:50 -
De omschrijving van Mocro Maffia klopt niet, serie gaat niet over een bankoverval.
Reageer
avatar_Mandy1966
27 dec 2018 16:23
Dank je wel voor je oplettendheid, het is gewijzigd.
Reageer
avatar_dknosp
27 dec 2018 17:28 -
De foto bij Ik weet wie je bent klopt niet. Die foto hoort bij Penoza.
Reageer
avatar_Mandy1966
27 dec 2018 18:46
Is ook veranderd, dank je wel.
Reageer
avatar_tweemaalh
27 dec 2018 19:54 -
Voor mij wordt het de Luizenmoeder of Ik Weet Wie Je Bent dit jaar. Maar ik heb ook verder weinig series uit deze categorie gezien
Reageer
avatar_Jameskowalski
27 dec 2018 20:54 -
"Klem" vond ik top.
Reageer

Meer van Peter Rotthier