Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Series en de plotseling verdwenen serie

Er worden serie gecanceld en series vernieuwd. Series die plotseling verdwijnen, uit het uitzendschema worden gehaald of verplaatst. Enfin, soms is het voor de serieliefhebber onbegrijpelijk waarom dat gebeurt.

Laat ik vast voorop stellen dat ik er soms ook geen bal van begrijp. Ook ik heb de wijsheid niet in pacht en soms lees ik met verbazing dat een serie gecanceld of juist vernieuwd is. Maar waar ik mij het meest over verbaas is de minachting van sommige zenders voor de kijker. Dat sommige series gecanceld worden, tja het zij zo. Maar dat series na een paar afleveringen, of zelfs seizoenen, niet meer te zien zijn vind ik onbegrijpelijk.

De minachting die hieruit spreekt voor de trouwe seriefan is stuitend. Vooral als daar vooraf niet over gecommuniceerd wordt door de zender. Je denkt dus als kijker dat je de nieuwe aflevering kan zien, of hebt het opgenomen en dan zie je opeens een herhaling van een oude serie die al jaren geleden is uitgezonden. De woede is dan ook zeker terecht en soms kun je dat dan ook terug lezen op de diverse social media-platforms.

Ik ga in dit schrijfsel geen namen noemen, maar de Nederlandse commerciële zenders hebben hier patent op lijkt het wel. Eerst verschuiven ze onaangekondigd een serie naar een haast onmogelijke tijd en dan vervolgens is het van de één op de andere dag helemaal niet meer te zien. Vele, vooral Amerikaanse, series vielen ten prooi aan het monster dat series opeet voor het ontbijt. En dan staan de seriefans, terecht, op hun achterste benen.

Het is niet erg als je een serie uit een schema haalt. Nee seriefan, dat is niet erg dat gebeurt helaas. Vele goede series zijn begraven op de begraafplaats van gecancelde series die daar terecht of onterecht liggen. Het is voor de fan soms moeilijk te slikken maar vaak wel begrijpelijk. Een serie kan ook te lang doorgaan, hoe goed je het ook vindt. Maar geef dat dan wel aan. Haal niet zomaar een serie uit het schema. Geef het aan op diverse media of laat zo’n geweldige irritante balk door het scherm lopen; ‘dit is de laatste aflevering die wij gaan uitzenden. Vanaf volgende week kun je herhalingen zien van...’.

Dan toon je respect voor je kijker. Ze zullen uiteraard wel boos zijn, maar voelen zich wel gerespecteerd dat je het laat weten. Ze worden de week daarop niet teleurgesteld met een herhaling van een vreselijke realityserie en kunnen verder met hun serieleven. Waarschijnlijk gaan ze op zoek naar een andere mogelijkheid om de gestopte serie te kunnen blijven volgen. Dus Nederlandse commerciële zenders: heb respect voor je kijker en als je dat niet hebt wees dan niet verbaasd als je kijker dan boos en teleurgesteld wegloopt en je helemaal geen kijkers meer overhoudt.

Met respectvolle seriegroet,

Mandy
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (9)

avatar_H3nDri3
06 dec 2018 14:36 -
Commerciële zenders denken alleen aan geld. Zie soms hele goede series voorbij komen na middernacht. Goed voorbeeld is Sons of Anarchy die RTL een tijdlang 'verstopte' om het na 0.00 uit te zenden. De zoveelste talentenshow of Mijn Man is Klusser-achtig programma zal wel meer kijkers trekken. En de zoveelste herhaling van Funniest Home Video's is waarschijnlijk een stuk goedkoper. Of Stop Politie! met beelden van de vorige eeuw.

Ook lachwekkend was dat een jaar of twee geleden Veronica doodleuk een serie aan kondigde als de nieuwe kijkhit in Amerika, dat terwijl die serie toen al na 7 afleveringen was gecanceld. De NPO doet het wel aardig en vind persoonlijk FOX ook nog wel gaan. Maar de personen die over de series gaan bij RTL en SBS/Talpa houden niet van series denk ik.
Reageer
avatar_HollyGolightly
06 dec 2018 14:44 -
Herkenbaar fenomeen inderdaad!! Zo frustrerend is dat. Ik probeer echt alles legaal te bekijken, maar dit soort fratsen maakt het wel lastig. Meestal neem ik een serie op om later op het gemak terug te kijken en dan houdt het ineens midden in een seizoen op en geen idee waar en wanneer het dan weer te vinden is.
Reageer
avatar_rotthierpeter
06 dec 2018 14:56 -
Dit fenomeen komt ook in Vlaanderen voor. Series die onvoldoende kijkers lokken worden eerst verschoven en daarna gewoon gecanceld.
Reageer
avatar_SJS
06 dec 2018 17:09 -
Lieve Mandy, je had het niet beter kunnen beschrijven. De frustratie en teleurstelling. En als je dan bij de zender vraagt hoe het zit, krijg je een standaard antwoord of zelfs helemaal geen antwoord
Reageer
avatar_Rob0860
06 dec 2018 19:49 -
Bijna allemaal rotzooi op de NL zenders, weinig to geen series, nee, jou vrouw mijn vrouw, enz, met 80.000 reclame onderbrekingen, volgens mij begrijpen die sukkels het hier niet
Reageer
avatar_eentje
07 dec 2018 09:22 -
Helemaal mee eens.
Reageer
avatar_DAVE2804
07 dec 2018 14:38 -
Zeer herkenbaar. Ook series die soms veel later dan vermeld uitgezonden worden omdat het programma ervoor uitloopt. Wat niet gek is met tig keer reclame-onderbrekingen. Als je die serie dan wilt opnemen heb je dus een flink deel van het programma opgenomen en 10 minuten van je serie. Belachelijk ook dat een serie als Game of Thrones pas na middernacht door RTL werd uitgezonden, als het al uitgezonden wordt. Dat hoort op prime time!! Ook inderdaad met Sons of Anarchy of nu weer met Agents of S.H.I.E.L.D. Onbegrijpelijk.
Reageer
avatar_Dutchfrank
10 dec 2018 08:14 -
En dan de "oude" series die al zo vaak herhaald zijn. De beeldkwaliteit alleen al doet pijn aan je ogen. En ja, die irritante reclames zorgen er ook voor dat ik de betere series opneem en de 9 minuten reclame per half uur steeds doorspoel.
Reageer
avatar_Christophe
18 dec 2018 12:24 -
En dan verbaast men zich erover dat Netflix 137 miljoen abonnee's heeft :-)
Reageer

Laatste nieuws

The Terror is een Amerikaanse anthologieserie van de zender AMC. De serie ging in première in maart 2018. Op 12 augustus gaat het tweede seizoen van start.
Vandaag, 15:00
Catherine the Great is de nieuwe miniserie van HBO over de laatste jaren van de Keizerin van heel Rusland. In de eerste trailer zien we Helen Mirren als de Keizerin.
Vandaag, 13:00
De rechten op de fantasyserie The Lord of the Rings werden vorig jaar door Amazon verworven en het zal naar verwachting een van de duurste televisieseries ooit worden. Volgens de geruchten kost de serie circa $ 500 miljoen.
Vandaag, 12:00
Schrijver en acteur Boris van der Ham (45) speelt mee in het laatste seizoen van de politieserie Smeris.
Vandaag, 11:00
Voor de Nederlandse kijker die graag de reünie wil zien van Beverly Hills, 90210: BH90210 is er goed nieuws.
Vandaag, 10:00
All3Media is opdrachtgever van een nieuwe televisieserie over de Nederlandse detective Piet Van der Valk. De opnamen zijn gestart in Amsterdam.
Vandaag, 09:00