Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Series en Netflix, Amazon, Videoland of...?

Series en Netflix, Amazon, Videoland of...?

In zeer korte tijd wordt de seriekijker geconfronteerd met streamingdiensten die als paddenstoelen uit de grond lijken te komen. Maar welke kies je en hoe kies je de juiste Video on Demand dienst?
Apple TV vertelde niet zo lang geleden dat ze een soort Hallmark zender willen gaan worden. Gericht op families met kinderen, zonder geweld, schelden en seks. Dan rijst de vraag, wil de kijker wel een tweede Hallmark? Of Horrify, de engste streamingdienst van Nederland. Bij deze streamingdienst zullen alleen angstaanjagende, bloedstollende en zenuwslopende series en films worden getoond.

Zit de Nederlandse kijker wel te wachten op nog meer Video on Demand diensten? Want het aanbod is al heel erg groot. Peter Dekker heeft daar al eens in de column Uitgelicht aandacht aan besteed. Dat er te veel streamingdiensten zijn. En dat klopt wel, maar welke kies je en hoe kies je?

Je kunt voor Horrify kiezen, maar heeft Netflix ook niet genoeg horror in het aanbod? Met andere woorden een dienst die alleen maar horror in het pakket heeft, gaat die wel overleven? Of Apple TV die alleen maar zoetsappige familie verhalen gaat brengen, heeft die wel bestaansrecht? Zou jij kiezen voor een dergelijke eenzijdige zender terwijl Netflix, Amazon, HBO en Videoland een meer veelzijdige keus hebben. Kun jij je dubbeltje twee keer uitgeven?

Zou je Videoland, Netflix of Amazon laten vallen voor een abonnement op Horrify of Apple TV? En dan Disney die er aan gaat komen, of DC Universe die net zijn eerste serie heeft uitgebracht. Maar dat zijn niet de enige spelers op de toch al zo overvolle markt. Ook Snapchat, Facebook en YouTube maken series en sommige doen dat niet eens onverdienstelijk. Maar stel dat je twee of zelfs meer dubbeltjes had, heb je dan wel tijd om al die series van al die diensten te gaan bekijken?

Want een dag heeft slechts 24 uur en daarin moet je ook nog werken en/of studeren, eten, familie en vrienden bezoeken, boodschappen doen, naar de bioscoop, theater, museum of gewoon lekker een dagje cultuur snuiven in Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa 2018. En dan wil je ook af en toe nog wat slapen. Waar haalt de seriekijker dus de tijd vandaan om al die aanbieders te volgen?

Al in 2014 en 2015 schreef ik dat de keuze reuze was. En die keuze wordt alleen maar meer. De concurrentiestrijd om de kijker is hevig en ook reguliere zenders moeten met betere series komen om de kijker vast te houden. Lever je half werk bij een serie, dan word je eigenlijk ongenadig afgestraft want de kijker pikt geen half werk meer. Er zijn namelijk met jou nog heel veel andere zenders, netwerken, kabelaars en Video on Demand diensten die series leveren van betere kwaliteit.

Vandaar dat vele series roemloos ten onder gaan door een gebrek aan kijkers of het afnemen van de kijkcijfers. Want te weinig kijkers betekent te weinig inkomsten en dan is het lastig om je hoofd boven water te houden. Maar series maken blijft glazen bol werk. Men kan, ook bij streamingdiensten, niet in de toekomst kijken en de kijker blijkt vaak grillig in zijn keus. Het is dus vanaf nu afwachten hoe Apple TV, Disney TV, Horrify, DC Universe en al die andere het gaan doen de komende maanden en jaren.

Met vriendelijke streaminggroet,

Mandy
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (5)

Karzal
Karzal 1 november 2018, 14:58
Ik denk dat ik 't hou bij Netflix en (mogelijk) de Disney Streaming service. Eigenlijk heb ik 't liefst dat ze gewoon massaal gaan samenwerken en er één platform komt....
Mandy1966
Mandy1966 1 november 2018, 15:13
Mee eens, een soort Spotify of Deezer voor series zou geweldig zijn.
Arjensky
Arjensky 1 november 2018, 16:08
Ik denk dat het nog wel een paar jaar duurt voordat de producenten er achter zijn dat dit eigenlijk de beste oplossing is, ook wat betreft bestrijding van illegaal downloaden.
JanWillemK
JanWillemK 1 november 2018, 16:54
Ik wissel het af en toe wel eens af. Wanneer ik klaar ben met een serie van Netflix dan ga ik over op Amazon. Heb ik laatst nog gedaan met The Man in the High Castle. Dan blijven de kosten toch nog enigzins beperkt.
Op die manier is het wel even plannen wanneer je welke serie wilt kijken maar dat is nog enigzins te doen.

Ik ga sowieso niet 2 abonnementen tegelijkertijd afnemen.. Voor nieuwe series die ik later wil zien begin ik nu alvast met downloaden. Scheelt ook weer.
E71
E71 1 november 2018, 22:00
Als ik wat wil zien op een bepaalde streaming dienst dan neem ik daar gewoon een abonnementje op. Je zegt het net zo makkelijk weer op. Ik zie het dus niet echt als een probleem al die verschillende diensten.
Log in om een reactie achter te laten