Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Uit de Oude Doos: Taxi

In deze column nemen we de lezer graag mee terug in de tijd. Want velen onder ons zullen nog wel eens terugdenken aan series die in de jaren '60, '70, '80 en '90 heel populair waren.

Taxi

Kun je je de komedieserie Taxi nog herinneren? De sitcom die de start was van de carrières van onder anderen Danny DeVito, Marilu Henner, Tony Danza en Christopher Lloyd. En Taxi introduceerde Andy Kaufman aan het grote publiek.

Embed from Getty Images
(vLnR) Danny DeVito, Judd Hirsch, Marilu Henner, Tony Danza, Andy Kaufman, Christopher Lloyd

De serie Taxi werd op 12 september 2018 precies 40 jaar. In 1978 ging de serie bij ABC in première om op 15 juni 1983 bij NBC te eindigen. De serie heeft ‘slechts’ vijf seizoenen gehad met 114 afleveringen. Maar Taxi werd wel genomineerd voor Golden Globes en Emmy Awards. De makers namen in totaal achttien Emmy Awards en twee Golden Globes in ontvangst, waarvan drie voor beste komedie. Twee Emmy Awards waren voor Judd Hirsch, maar ook Danny DeVito, Carol Kane en Christopher Lloyd mochten de beeldjes mee naar huis nemen.

Embed from Getty Images
Judd Hirsch

Taxi speelde zich af in de garage van een taxibedrijf, dat onder leiding van Louie De Palma (DeVito) stond. De Palma is autoritair en grofgebekt, maar er blijkt soms een blanke pit in die ruwe bolster te zitten. De overige karakters zijn chauffeurs, die op zoek zijn naar wat er meer in het leven is. Een opvallende rol was die van Latka Gravas (Andy Kaufman), iemand uit een onduidelijk Oost-Europees land, die slecht Engels spreekt en een kinderlijk en naïef gedrag vertoont. Danza (Tony) speelde een traag van begrip zijnde, zachtaardige bokser die een beetje succes heeft gehad in de sport.Henner (Elaine) was een gescheiden vrouw met twee kinderen. Ze probeert haar hoofd boven water te houden en tegelijkertijd haar droom te verwezenlijken in het gebied van de beeldende kunst. Lloyd (Jim) is een verlopen figuur uit de jaren '60 die leeft in zijn geheel eigen wereld. Hirsch (Alex) is het hoofdkarakter in de serie. Hij is de nuchtere compassievolle kern van de serie. Diegene waar iedereen naar toe komt voor advies. Dan hadden we nog Jeff Conway die Bobby speelde, de optimistische acteur die Louie zag als het object van zijn spot. Later kwam Carol Kane erbij als Simka, zij kwam uit hetzelfde land als Latka.De baanbrekende sitcom Taxi maakte geen grapjes maar ontleende humor aan herkenbare situaties. De acteurs projecteerden niet zoveel als ze portretteren. Slim schrijven, rijke personages en de hechte band tussen cast en crew vormden daardoor een unieke kijkervaring. Als het niet ten onder was gegaan aan de intriges van de netwerkbestuurders had de serie nog vele jaren kunnen voortduren. De humor en blauwdruk van Taxi was daarvoor en daarna niet te zien in televisieland.Wat is jouw herinnering aan Taxi?


Met vriendelijke nostalgische groet

Mandy

Leuk?
1
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst