Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Series en verleden, heden of toekomst

Al sinds 2013 schrijf ik voor MijnSerie. Maar ik kijk al veel langer naar series. En na al die jaren ben ik er nog steeds niet achter welke series beter zijn; die zich afspelen in het verleden, heden of toekomst.

Als ik denk aan series die zich in de toekomst afspelen denk ik vooral aan de Star Trek franchise. Die franchise kent zijn oorsprong in 1966, een heel goed jaar al zeg ik het zelf. De serie liep voor slechts drie seizoenen, maar heeft een enorme impact gehad. Zo groot dat er zelfs in 2017 weer een spin-off is gemaakt door CBS All Access; Star Trek: Discovery. En alle series, inclusief de films, zijn te zien op Netflix. Ik denk niet, naast Doctor Who, dat veel series kunnen zeggen dat ze in de jaren 60, Doctor Who (1963), van de vorige eeuw van start zijn gegaan en in 2018, wellicht in een ander jasje, nog te zien zijn.

Maar zijn series die zich in het heden afspelen veel slechter of beter? Ik denk zelf van niet, maar door hun tijd en plaats is het lastiger om een serie enorm lang in de lucht te houden. Uiteraard kan Homeland wellicht over tien jaar terugkeren, maar dan zal het verhaal zich weer in het heden gaan afspelen. En zitten we te wachten op een tweede 24? Tuurlijk kunnen series als Line of Duty heel lang doorgaan, maar is dat leuk? Of anders gezegd is dat gewenst? Met de toekomst kun je veel meer richtingen op. Maar het blijft vreemd dat series als Doctor Who kennelijk geen tijdsaanduiding nodig hebben om zo lang op de buis te kunnen blijven.

Want series die zich afspelen in het verleden, historische series, zelfs series die op waarheid zijn berust, hebben maar een beperkte houdbaarheid. Neem Band of Brothers, volgens velen de beste serie ooit gemaakt, die speelt zich in de Tweede Wereldoorlog af en daar kwam uiteindelijk een einde aan. Kun je dan vele seizoenen maken van Poldark en wellicht over tien jaar terugkeren naar Cornwall? Misschien om te zien hoe het met iedereen vergaat voor een seizoen of twee. Maar je moet er toch niet aan denken om elke tien jaar terug te keren om te zien hoe het met zijn kleinkinderen en achterkleinkinderen vergaat? Hoe goed of leuk een dergelijke serie ook is.

Of neem Peaky Blinders, een serie die uiteindelijk ook aan zijn eind zal komen. Jammer, maar zo hoort het wel te gaan in serieland. Al lijken de makers en producenten dat af en toe te vergeten. Want weer wordt er gesproken over een spin-off van 24. Zelfs Veronica Mars halen ze opnieuw van stal. Niet erg hoor ik je denken, klopt, maar zou het geloofwaardig zijn als we over tien jaar terugkeren in het universum van Jane the Virgin om te ontdekken dat ze nog steeds maagd is? Of zal Sheldon over twintig jaar nog steeds op ‘his spot’ zitten in The Big Bang Theory en kom je als kijker tot de ontdekking dat hij als zestigjarige man nog steeds Comic Books leest, alleen leest hij ze dit keer voor aan zijn kleinkinderen?

Het gaat erom dat een serie, hoe lang deze ook duurt, geloofwaardig blijft. En sommige series zouden hun geloofwaardigheid verliezen als ze te lang doorgaan of weer opnieuw terugkeren. Ik denk dat de bedenker van Friends; David Crane het heeft gesnapt, hij zei: “Niemand zit te wachten om een stel vrienden te zien die in de vijftig en/of zestig zijn. Die nog steeds koffie drinken in Central Perk en nog steeds wonen in dezelfde vrijgezellenflatjes naast elkaar. Dat zou volstrekt ongeloofwaardig zijn. Het zou dan net lijken of hun leven niet is verder gegaan terwijl het leven van de kijker niet stil heeft gestaan.” Vandaar dus ook geen revival van Friends, gelukkig maar.

Dus verleden, heden of toekomst, voor elk genre is wat te zeggen. Maar hoe het ook is, het komt er altijd weer op neer, hoeveel kijkers {lees geld} levert een serie op en hoeveel kijkers zou een remake of revival opleveren. En ik denk dat die gedachten ten koste gaan van de geloofwaardigheid. We lopen dus de kans dat we over vijftien jaar nogmaals naar Downton Abbey gaan. Of over twintig jaar bezoeken we weer Jane the Virgin. Of over een jaar of vijf zijn we toe aan de zesde spin-off van 24, uiteraard weer zonder Jack Bauer. En het is dus helemaal niet erg als we over tien jaar een nieuwe Doctor Who of Star Trek mogen begroeten. Ach, we weten het niet, en daardoor blijft het uiteindelijk toekomstmuziek?

Met vriendelijk hedendaagse groet

Mandy
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (2)

avatar_sharky
04 okt 2018 18:17 - 04 okt 2018 18:18
Zolang de remake goed word gemaakt en geen afbreuk doet op het origineel,zie ik er geen kwaad in.Maar als het slecht word gedaan kunnen ze het beter maar laten voor wat het was.
Reageer
avatar_Mackey
08 okt 2018 23:34
Bijgewerkt op: 08 okt 2018 23:37
De vraag voor mij is kunnen remakes wel goed gemaakt worden? Het gaat om de beleving die je bij het orgineel had. Bij een remake tien jaar later zit je zelf ook in een andere levensfase en kun je wellicht minder herkennen en inleven in de karakters. Prisonbreak recentelijk begon aardig maar doet voor mij af aan de serie dat het was.
Toen ik de titel van dit bericht las dacht ik dat het zou gaan over de waarde tegenwoordig van oudere series van vroeger. Ik ben dit jaar pas begonnen met Friends en ondanks het soms 'ouderwets' aanvoelt is het eigenlijk tijdloos!
Reageer

Laatste nieuws

Generals Row van Jason Wilborn (Council of Dads), Milo Ventimiglia (This Is Us), Russ Cundiff (Relationship Status) is in productie bij NBC.
Gisteren, 14:00
BBC One heeft Our Girl gecanceld, er zal geen vijfde seizoen van de Britse oorlog-dramaserie verschijnen.
Gisteren, 13:00
1
Morgan Cooper en Will Smith werken aan Bel-Air, een nieuwe versie van The Fresh Prince of Bel-Air uit de jaren negentig. Smith speelde destijds de hoofdrol in de serie.
Gisteren, 12:00
2
Vrijdag is een mooie dag om te bekijken wat nou de populairste series waren op MijnSerie van afgelopen week. Mochten er namelijk voor jou interessante series tussen staan, kan je er dit weekend gelijk mee beginnen....
Gisteren, 11:03
Het tweede seizoen van de Amerikaanse dramaserie The Royals zal binnenkort wekelijks te bekijken zijn bij FOX.
Gisteren, 10:00
Dan Farah (Famous in Love) en Roy Lee (The Exorcist) werken aan een serie van de prijswinnende Poolse film The Hater voor HBO.
Gisteren, 09:00