Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Doorgelicht: Ilse Warringa, schrijfster van De Luizenmoeder

Doorgelicht: Ilse Warringa, schrijfster van De Luizenmoeder

De Luizenmoeder is een geweldige Nederlandse komedieserie, gemaakt door productiehuis Bing Film & Televisie en uitgezonden door AVROTROS, waarin Jennifer Hoffman de titelrol speelt.
De serie speelt zich af op een basisschool en is een satire op het gedrag van ouders en schoolpersoneel. Waarom is de serie eigenlijk zo goed? Dat is de verdienste van Ilse Warringa, die de serie bedacht en schreef in samenwerking met regisseur Jan Albert de Weerd. In De Luizenmoeder speelt Ilse Warringa de rol van juf Ank van Pijkeren. Dat is een enigszins gestreste onderwijzeres met dyscalculie. Zij is eigenlijk kleuterjuf, maar gepromoveerd naar groep 3. Ze houdt van zingen en begint elke schooldag met het lied Hallo allemaal, wat fijn dat je er bent. Het lied Dag dag dag dag, ouders van groep 3 (op de wijs van Altijd is Kortjakje ziek) is haar teken dat de ouders het klaslokaal dienen te verlaten en de kinderen plaats moeten nemen. Ze laat haar eigen opvattingen duidelijk merken.

De Luizenmoeder karakteriseert zich onder andere door kwinkslagen en ongemakkelijke (politiek incorrecte) humor. Zo wordt de zwarte vader Kenneth door juf Ank aangezien voor de schoonmaker en neemt zij bij het zien van een meisje met een Aziatisch uiterlijk meteen aan dat zij geen Nederlands spreekt. Verder wordt de draak gestoken met vreemd aandoende voornamen van kinderen.

Ilse Warringa en Jan Albert de Weerd hebben een meer dan briljant script voor de serie geschreven. Diverse afleveringen hebben, inclusief uitgesteld kijken, meer dan 4 miljoen kijkers getrokken. Zoveel kijkers heeft NPO 3 werkelijk nooit eerder gehad. AVROTROS heeft terecht besloten dat er volgend jaar een tweede seizoen komt van De Luizenmoeder. De opnamen starten in oktober.

6101 Ilse
Ilse Warringa

Ilse Warringa kan als geen ander sprankelende dialogen verzinnen. Het dagelijks leven op de hak nemen, zij doet dat al dertien jaar met haar theatergroep Bloody Mary, die ze oprichtte met actrice Lies Visschedijk. Warringa: “We hebben jaren lopen leuren met onze projecten. Weinig theaterproducenten durfden het met ons aan. Het was altijd: ‘Kunnen jullie Georgina Verbaan erbij vragen?’ Best irritant.” Nu is Warringa zelf BN’er. “Mensen spreken me vrolijk aan, willen een selfie met mij of zitten heel erg te kijken. Ik vind het leuk, maar ik had het niet verwacht. Ik dacht: als ik mijn haar los doe en ik kleed me rock-’n-roll, dan hebben ze niet door dat het juf Ank is. Ik denk dat als Diederik Ebbinge (de schooldirecteur in De Luizenmoeder) en ik nu ergens bij een producent binnen lopen met een plan, ze zullen zeggen: ‘Hartstikke leuk, maak maar!’ Verrukkelijk, want daardoor kan ik misschien satire gaan maken. Wat ik al jaren wil.”

Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten