Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
2
2
Bekijk stemmen

Uitgelicht: Roken in televisieseries

In de series die Netflix aanbiedt wordt heel wat afgepaft. Dat gebeurt niet alleen in The Crown, over het leven van de Britse koningin Elizabeth, maar ook in series als Mad Men, House of Cards (2013), Californication, Sons of Anarchy en Homeland.

Nadat KWF Kankerbestrijding dit eind 2017 had geconstateerd, heeft de Stenden Hogeschool Leeuwarden een onderzoek gedaan. 190 studenten van de opleiding Media en Entertainment Management hebben 153 uur aan afleveringen bekeken. En inderdaad: er werd veel gerookt, terwijl ze alleen ‘eigentijdse series’ bekeken, dus geen series die zich in de jaren 40, 50 en 60 afspelen, zoals Mad Men en The Crown.

Vrouwen roken in de series vooral in stresssituaties, terwijl mannen vaker uit gewoonte roken of omdat ze iets te vieren hebben. Bovendien valt het op dat vrouwen veel vaker binnen roken. Opvallend is verder dat er in minimaal de helft van de gevallen gerookt wordt door hoofdrolspelers, die vaak een rolmodelfunctie hebben.In series van streamingdiensten wordt meer gerookt dan in programma's van traditionele tv-zenders, blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse antitabaksorganisatie Truth Initiative. Die organisatie keek onder meer naar de veertien series die het populairst zijn onder 14- tot 25-jarigen. Hoewel slechts de helft van die series op Netflix verschijnt, kwamen meer dan driehonderd van de bijna vijfhonderd getelde 'tabaksincidenten' uit Netflixseries.

Dat verbaast film- en televisiewetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht niet. Traditionele Amerikaanse tv-series als The Big Bang Theory zijn van oudsher aan de brave kant, als gevolg van overkoepelende afspraken van tv-zenders en de invloed van adverteerders. Streamingdiensten als HBO en Netflix zijn niet gebonden aan zulke afspraken of adverteerders en deinzen dus niet terug voor talrijke scènes met paffende acteurs.
Leuk?
2
2
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_Rob0860
15 jun 2018 07:01 -
Lekker belangrijk over dit soort zaken valt me alleen weer in Nederland
Reageer
avatar_mmvandoorn
15 jun 2018 11:29
Niet echt: https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/news/netflix-smoking-scenes-stranger-things-the-walking-dead-criticised-orange-is-the-new-black-a8272836.html
Reageer
avatar_cock1959
15 jun 2018 08:33 -
de betutteling pur-sang, schei toch uit!
Reageer
avatar_Rob0860
15 jun 2018 19:20 -
Inderdaad, betutteling, regels, regels, dit mag niet dat is niet goed, wat een geneuzel allemaal
Reageer

Laatste nieuws

Pop TV cancelt One Day at a Time (2017), maar de cast en showrunners hebben nog hoop op een tweede overname van de komedieserie.
Vandaag, 13:00
1
TJ Brady (The 100), Rasheed Newson (The 100) en Tim Story (White Famous) werken voor NBC aan een seriebewerking van de film Finding Forrester uit 2000.
Vandaag, 12:00
In samenwerking met The Nielsen Company brengt MijnSerie elke week de kijkcijfers van Amerika uit. In dit nieuwsbericht zullen de best bekeken series staan. Voor meer kijkcijfers van je favoriete serie kan je kijken...
Vandaag, 10:56
In deze aflevering van de MijnSerie Podcast is The Crown serie van de maand.
Vandaag, 10:00
Nog voor de première van het vijfde seizoen van The Expanse heeft Amazon de sciencefictionserie al vernieuwd met een zesde, tevens laatste, seizoen.
Vandaag, 09:00
1
Het derde seizoen van de romantische kostuumdramaserie Poldark zal vanaf begin december wekelijks te bekijken zijn bij NPO 2 en NPO Start.
Gisteren, 11:02