Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
2
2
Bekijk stemmen

Uitgelicht: Roken in televisieseries

In de series die Netflix aanbiedt wordt heel wat afgepaft. Dat gebeurt niet alleen in The Crown, over het leven van de Britse koningin Elizabeth, maar ook in series als Mad Men, House of Cards (2013), Californication, Sons of Anarchy en Homeland.

Nadat KWF Kankerbestrijding dit eind 2017 had geconstateerd, heeft de Stenden Hogeschool Leeuwarden een onderzoek gedaan. 190 studenten van de opleiding Media en Entertainment Management hebben 153 uur aan afleveringen bekeken. En inderdaad: er werd veel gerookt, terwijl ze alleen ‘eigentijdse series’ bekeken, dus geen series die zich in de jaren 40, 50 en 60 afspelen, zoals Mad Men en The Crown.

Vrouwen roken in de series vooral in stresssituaties, terwijl mannen vaker uit gewoonte roken of omdat ze iets te vieren hebben. Bovendien valt het op dat vrouwen veel vaker binnen roken. Opvallend is verder dat er in minimaal de helft van de gevallen gerookt wordt door hoofdrolspelers, die vaak een rolmodelfunctie hebben.In series van streamingdiensten wordt meer gerookt dan in programma's van traditionele tv-zenders, blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse antitabaksorganisatie Truth Initiative. Die organisatie keek onder meer naar de veertien series die het populairst zijn onder 14- tot 25-jarigen. Hoewel slechts de helft van die series op Netflix verschijnt, kwamen meer dan driehonderd van de bijna vijfhonderd getelde 'tabaksincidenten' uit Netflixseries.

Dat verbaast film- en televisiewetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht niet. Traditionele Amerikaanse tv-series als The Big Bang Theory zijn van oudsher aan de brave kant, als gevolg van overkoepelende afspraken van tv-zenders en de invloed van adverteerders. Streamingdiensten als HBO en Netflix zijn niet gebonden aan zulke afspraken of adverteerders en deinzen dus niet terug voor talrijke scènes met paffende acteurs.
Leuk?
2
2
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_Rob0860
15 jun 2018 07:01 -
Lekker belangrijk over dit soort zaken valt me alleen weer in Nederland
Reageer
avatar_mmvandoorn
15 jun 2018 11:29
Niet echt: https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/news/netflix-smoking-scenes-stranger-things-the-walking-dead-criticised-orange-is-the-new-black-a8272836.html
Reageer
avatar_cock1959
15 jun 2018 08:33 -
de betutteling pur-sang, schei toch uit!
Reageer
avatar_Rob0860
15 jun 2018 19:20 -
Inderdaad, betutteling, regels, regels, dit mag niet dat is niet goed, wat een geneuzel allemaal
Reageer

Laatste nieuws

Vrijdag is een mooie dag om te bekijken wat nou de populairste series waren op MijnSerie van afgelopen week. Mochten er namelijk voor jou interessante series tussen staan, kan je er dit weekend gelijk mee beginnen....
Vandaag, 11:03
Brooklyn Nine-Nine is een Amerikaanse komische politieserie van de zender NBC. Op 6 februari 2020 gaat het zevende seizoen van start.
Vandaag, 10:00
Nickelodeon en Netflix hebben een meerjarig samenwerkingscontract getekend. Onderdeel van de afspraak is onder meer een exclusieve spin-off van de serie SpongeBob SquarePants.
Vandaag, 09:00
Jullie als trouwe lezers maken vanaf vandaag kans op het derde seizoen van The Expanse. We geven twee dvd's weg. Doe mee en maak kans op deze serie!
Gisteren, 15:00
Nee, dit is geen column over de film The Good, the Bad and the Ugly. Dit keer wil ik het hebben over de serie van het jaarverkiezing en de nieuwste categorie beste acteur en actrice.
Gisteren, 14:00
Voor de seriefan en MijnSerie-liefhebber is er een geweldige nieuwe feature gemaakt. Je kunt vanaf nu heel makkelijk zien bij welke streaming-service een serie te zien is.
Gisteren, 13:00
7