Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Uitgelicht: Roken in televisieseries

Uitgelicht: Roken in televisieseries

In de series die Netflix aanbiedt wordt heel wat afgepaft. Dat gebeurt niet alleen in The Crown, over het leven van de Britse koningin Elizabeth, maar ook in series als Mad Men, House of Cards (2013), Californication, Sons of Anarchy en Homeland.
Nadat KWF Kankerbestrijding dit eind 2017 had geconstateerd, heeft de Stenden Hogeschool Leeuwarden een onderzoek gedaan. 190 studenten van de opleiding Media en Entertainment Management hebben 153 uur aan afleveringen bekeken. En inderdaad: er werd veel gerookt, terwijl ze alleen ‘eigentijdse series’ bekeken, dus geen series die zich in de jaren 40, 50 en 60 afspelen, zoals Mad Men en The Crown.

Vrouwen roken in de series vooral in stresssituaties, terwijl mannen vaker uit gewoonte roken of omdat ze iets te vieren hebben. Bovendien valt het op dat vrouwen veel vaker binnen roken. Opvallend is verder dat er in minimaal de helft van de gevallen gerookt wordt door hoofdrolspelers, die vaak een rolmodelfunctie hebben.

Video on youtube


In series van streamingdiensten wordt meer gerookt dan in programma's van traditionele tv-zenders, blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse antitabaksorganisatie Truth Initiative. Die organisatie keek onder meer naar de veertien series die het populairst zijn onder 14- tot 25-jarigen. Hoewel slechts de helft van die series op Netflix verschijnt, kwamen meer dan driehonderd van de bijna vijfhonderd getelde 'tabaksincidenten' uit Netflixseries.

Dat verbaast film- en televisiewetenschapper Dan Hassler-Forest van de Universiteit Utrecht niet. Traditionele Amerikaanse tv-series als The Big Bang Theory zijn van oudsher aan de brave kant, als gevolg van overkoepelende afspraken van tv-zenders en de invloed van adverteerders. Streamingdiensten als HBO en Netflix zijn niet gebonden aan zulke afspraken of adverteerders en deinzen dus niet terug voor talrijke scènes met paffende acteurs.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (4)

Rob0860
Rob0860 15 juni 2018, 07:01
Lekker belangrijk over dit soort zaken valt me alleen weer in Nederland
mmvandoorn
mmvandoorn 15 juni 2018, 11:29
Niet echt: https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/news/netflix-smoking-scenes-stranger-things-the-walking-dead-criticised-orange-is-the-new-black-a8272836.html
cock1959
cock1959 15 juni 2018, 08:33
de betutteling pur-sang, schei toch uit!
Rob0860
Rob0860 15 juni 2018, 19:20
Inderdaad, betutteling, regels, regels, dit mag niet dat is niet goed, wat een geneuzel allemaal
Log in om een reactie achter te laten