Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Uit het leven van een bingewatcher: Eerste hulp bij verwerking dat je lievelingsserie stopt

Het gebeurt helaas maar ál te vaak: series worden stopgezet. Elke seriefan kan begrijpen dat dat enorm balen is… Daarom bij deze: Eerste Hulp bij Verwerking dat je lievelingsserie stopt.

Het gebeurt helaas maar ál te vaak: series worden stopgezet. Soms afgerond, maar meestal is het einde nogal plotseling zodat het verhaal zomaar ophoudt en er allerlei losse eindjes zijn. Er zijn allerlei redenen waarom series worden stopgezet: denk aan te lage kijkcijfers, geld, hoofdrolspelers die niet meer mee willen doen… maar eigenlijk doet het er niet toe. Want het was jouw lievelingsserie, en je kunt je er niks bij voorstellen dat er krachten in het universum bezig zijn die ervoor zorgen dat deze serie niet langer gemaakt wordt.

Het feit dat ik een artikel las waarin staat dat maar liefst vijf van de series die ik volg, gaan ophouden te bestaan, inspireerde mij tot het schrijven van deze column. The Mick, Lucifer, Designated Survivor, Scorpion en Superior Donuts zijn dit keer het slachtoffer. Elke seriefan kan begrijpen dat dat enorm balen is… Daarom bij deze: Eerste Hulp bij Verwerking dat je lievelingsserie stopt. Zodat je begrijpt waar je allemaal doorheen gaat, na het lezen van dit soort irritante berichtgeving over eindes van series.

Allereerst is er sprake van ontkenning. Je doet net alsof het niet waar is. Dit wordt ook wel zelfbescherming genoemd. Vooral als je nog een seizoen of wat afleveringen te gaan hebt, is het heel makkelijk om het feit dat de laatste aflevering nadert nog even vrolijk te negeren.

Totdat het alsnog tot je doordringt dat je de avonturen van bijvoorbeeld Lucifer Morningstar, Tom Kirkman en het team van woest intelligente doch sociaal beperkte Scorpionmedewerkers voortaan moet gaan missen. Dat maakt je kwaad! Want waarom nou juist jouw lievelingsserie, en niet die ene stomme serie die je toch niet kijkt? En waarom nu al? En waarom überhaupt? Iedereen weet toch dat dit een fantastische onmisbare serie is?! Het kan in deze fase voorkomen dat je de neiging voelt om een schoen naar de TV te gooien en/of veelvuldig hard te stompen in kussens. Laat dit allemaal vooral toe, tenzij je erg gehecht bent aan je TV natuurlijk.

In de derde fase van de verwerking wordt er meestal onderhandeld. Ook actievoeren en doelen stellen horen daarbij. Voor een van de langstlopende series ooit, namelijk As the World Turns, waren er tegen het einde allerlei petities die – ook door yours truly – enthousiast door de kijkers werden getekend en aangeboden aan de hoge piefen van deze serie. Het mocht allemaal niets baten helaas (ik mis Carly en Jack nog steeds), maar we hebben zo tenminste wél het gevoel dat we er alles aan hebben gedaan!

Vervolgens merken we dat het echt gaat gebeuren, onvermijdelijk is dat jouw lievelingsserie stopt. En dat boos worden en onderhandelen tot nu toe – over het algemeen – weinig hebben uitgehaald. We zijn machteloos tegenover de producers, zenderbazen en acteurs. Dit is het moment dat we verdrietig worden. Gooi het er allemaal maar uit: huil hele dozen tissues weg, eet die chocola op… opkroppen is zinloos.

Maar er is gelukkig licht aan het einde van de tunnel, in de vorm van acceptatie. Dit is het moment dat het meeste verwerkingswerk erop zit en dat we ons leven gaan inrichten zonder de lievelingsserie. Om het voorbeeld van As the World Turns nog even aan te halen: dat betekende dat de kijkers vijf uren per week over hadden die anders ingevuld moesten gaan worden. En in het geval van het stoppen van maar liefst vijf series tegelijk, wordt het ook even zoeken naar een nieuwe hobby!
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_SJS
31 mei 2018 19:31 -
Ik ben toen meteen aan The Bold and the Beautiful gaan volgen.
Reageer
avatar_SeriePiraat
31 mei 2018 21:05 -
Wat dacht je van The Americans.. gisteren de laatste, wat een serie was dat..
Reageer
avatar_RooRay
01 jun 2018 12:02 -
Het nadeel bij sommige eindes dat het niet afgemaakt word, zoals in Lucifer. Ash vs evil dead had een afgesloten seizoen, ze wisten dat het ophield en hebben er een einde aan gebreid. Bij Lucifer had ik hoop op de twee afleveringen maar helaas juist alleen nog maar meer onbeantwoorde vragen.
Reageer
avatar_renzoroy
01 jun 2018 12:50
Bijgewerkt op: 01 jun 2018 12:50
Is ook gebeurd bij o.a. The Last Man On Earth, The 4400, Angel, Resurrection, Believe en Witches Of East End. Allemaal gecancelled na een onwijze cliffhanger.
Reageer

Laatste nieuws

Via Ziggo was het zesde seizoen van Vikings al te zien, maar nu komen de allerlaatste tien aflevering naar Netflix.
Gisteren, 13:00
Het vijfde seizoen van Van Helsing is het allerlaatste seizoen voor de verre verwant van Abram Van Helsing - vampierjager.
Gisteren, 12:00
In samenwerking met The Nielsen Company brengt MijnSerie elke week de kijkcijfers van Amerika uit. In dit nieuwsbericht zullen de best bekeken series staan. Voor meer kijkcijfers van je favoriete serie kan je kijken...
Gisteren, 10:56
Naast het eerste en tweede seizoen van S.W.A.T. (2017), zal binnenkort ook het derde seizoen te bekijken zijn bij Videoland. Het seizoen verschijnt begin volgende maand.
woensdag, 16:00
The CW heeft bekend gemaakt wanneer ze de pilot van All American: Homecoming gaan uitzenden. Het is een spin-off van All American (2018).
woensdag, 15:00
Amazon Prime Video heeft de hoofdrolspeler voor de nieuwe serie Expats bekend gemaakt. De serie is een bewerking van de bestseller The Expatriates.
woensdag, 14:02