Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Uitgelicht: Netflix, kinderprogramma’s en het kinderslot

Uitgelicht: Netflix, kinderprogramma’s en het kinderslot

Ook voor kinderen is er genoeg te beleven op de populaire streamingservice Netflix. Er wordt weleens geklaagd dat Netflix geen Nederlandse series of films aanbiedt, maar bijvoorbeeld de familiefilm Dik Trom uit 2010 is er gewoon te zien.
En ook de film Oorlogsgeheimen uit 2014, over de vriendschap van twee jongens in een Limburgs dorp. En wat te denken van Ciske de Rat? Danny de Munk schittert als Ciske, een jongetje met een grote mond en een klein hart. Zijn vader is een echte schipper en is dus nooit thuis, en zijn moeder is een kreng. Netflix biedt ook Mees Kees op Kamp aan. Het strenge schoolhoofd Dreus krijgt op de eerste dag van het schoolkamp last van haar rug. Meester Kees moet nu de herrieschoppers van klas 6B in toom houden. Gaat hem dat lukken?

Voor de hele kleintjes is er onder meer Wanda en de Alien, Nederlands gesproken. Wanda is een lief konijn dat in haar huis onder de boom voor haar familie zorgt. Als een buitenaards vriendje vanuit de ruimte met haar komt spelen, leert ze heel veel bij.

Video on youtube


Netflix heeft ook interactieve animatieseries voor kinderen gelanceerd. De jonge kijkers kiezen zelf het verloop van het verhaal. Netflix laat in sommige series voor het eerst gebruikers keuzes maken die het verloop van het programma beïnvloeden. Het kiezen gaat met de afstandsbediening van smart-tv's of de Netflix-app voor iOS-apparaten.

De eerste interactieve Netflix-serie voor kinderen is De Gelezen Kat, Gevangen in een Verhaal, gericht op kinderen tussen 6 en 11 jaar. In het programma komt de gelaarsde kat gevangen te zitten in een magisch sprookjesboek, waar hij een uitweg uit zoekt. Een andere interactieve serie, Buddy Thunderstruck, heeft volgens Netflix 'een Spongebob-achtige humor'.

Video on youtube


De kinderen krijgen op meerdere momenten keuzes voorgelegd, die bepalen hoe het verhaal verder gaat. Zo kunnen ze bepalen of de drie beren vrienden of juist vijanden zijn. Volgens Netflix opent de interactieve functie 'een nieuwe wereld van mogelijkheden voor het vertellen van verhalen'.

Netflix gaat het ouders gemakkelijker maken om specifieke series en films af te schermen voor hun kinderen. In de komende maanden worden in het kader daarvan twee nieuwe functies uitgerold.

Ten eerste kunnen ouders, of in ieder geval de beheerders van een Netflix-account, binnenkort een pincode instellen. Met deze code worden specifieke films en series afgeschermd voor de andere mensen op hetzelfde account.

5194 Netflix kind

Hierbij kunnen ouders een leeftijdsgrens opgeven. Er valt te kiezen tussen afschermen voor kleine kinderen, voor iets grotere kinderen en tieners. De bijbehorende PEGI-leeftijdsindelingen zijn respectievelijk 3, 7 en 13. Met deze codes wordt aangeduid voor welke leeftijden bepaalde films en series geschikt zijn.

Elke ouder heeft andere maatstaven welke Netflix-content geschikt is voor kinderen van een bepaalde leeftijd. En bovendien wil je als ouder misschien rekening houden met bestaande angsten van een kind, zoals angst voor spinnen of clowns. Om te voorkomen dat je kind met dergelijke films geconfronteerd wordt kun je exact aangeven welke films verboden terrein zijn. Deze functie wordt in 2018 nog uitgerold, dus het kan in jouw account nog niet zichtbaar zijn.

Een andere maatregel die je kunt nemen is zorgen dat niet automatisch de volgende aflevering wordt afgespeeld. Dat voorkomt dat je kinderen na elke aflevering maar blijven hangen en daardoor niet meer aan hun huiswerk of aan spelen toe komen.

Netflix toont bij aanvang van een film of serie voortaan duidelijk voor welke leeftijdsgroep deze geschikt is. Je ziet daardoor sneller of er geweld te zien is en of er gevloekt wordt. Deze info was altijd al beschikbaar, maar niet zo heel duidelijk. Je moest er zelf naar op zoek gaan. Door het duidelijker bij aanvang te tonen weet je precies wat je kunt verwachten, zodat je niet in verlegenheid komt als er een jonger gezinslid meekijkt.

Netflix bereikt meer dan de helft van de jongeren in Nederland, zo meldt GfK in zijn meest recente maandelijkse onderzoek. Voor het eerst heeft ruim 50 procent van de jongeren via de pc, smartphone of tablet in een maand tijd de website of app van Netflix bezocht.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten