Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
De Onbekende Seriekijker: Bluts

De Onbekende Seriekijker: Bluts

Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom. Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij/zij het liefst naar kijkt en waarom. De Onbekende Seriekijker is Peter Dekker (61)

Peter Dekker


Aantal serie-uren per week: Dat valt best mee, ik denk ongeveer tien uur per week. Ik kijk daarnaast erg veel online. Ik zit dus vaker naar mijn laptopscherm te kijken dan naar de televisie.
Allereerste serie ooit gezien: Dat is Lassie, de populaire televisieserie met in de hoofdrol de gelijknamige Schotse collie. De serie kwam oorspronkelijk uit de Verenigde Staten, waar men al in 1954 met de eerste televisie-uitzending begon. De serie werd in Nederland van 1962 tot 1980 uitgezonden door de NCRV. Toen keek ik dus.
Beste serie ooit: Dat is Mr. Bean, gespeeld door Rowan Atkinson. Hij is een onhandige, egoïstische, narcistische en vaak vindingrijke man die regelmatig in hilarische situaties terechtkomt bij het uitvoeren van taken die een normaal mens nauwelijks moeite zouden kosten, zoals zwemmen, het verven van een muur, het posten van een brief, het afleggen van een examen of het maken van een sandwich. Om uit de problemen te komen moet Mr. Bean steeds originele oplossingen verzinnen.
Beste serie op dit moment: De beste recente serie vind ik Hollands Hoop, een Nederlandse drama-/misdaadserie van de VARA, VPRO en NTR. De titel is ontleend van de naam van de boerderij waar het verhaal zich afspeelt en is tevens de naam van de wiet die in de serie verhandeld wordt. In 2018 volgt gelukkig een derde seizoen. De acteurs, zoals Marcel Hensema en Kim van Kooten, vind ik prima gekozen. Ook de montage en de spanningsopbouw zijn goed.
Serie die op de planning staat: De Luizenmoeder wil ik graag nog eens heel goed bekijken. Het is ongekend dat deze serie inmiddels meer dan 2,5 miljoen kijkers op NPO 3 weet te scoren. Goede acteurs, een briljant script. De dialogen zijn verademend, want dikwijls politiek incorrect. Juf Ank, als de zwarte vader Kenneth iets te laat op de ouderavond arriveert: “Nog een half uur, dan kan er worden schoongemaakt.” Een topserie wat mij betreft, die best de Nipkowschijf mag winnen.



Peter Dekker, zijn gebruikersnaam is Bluts, 1 maand lid van MijnSerie.nl: “Mijn naam is Peter Dekker. Ik ben 61 en eerlijk gezegd bezoek ik MijnSerie.nl pas een paar maanden. Ik vind het een geweldige site en doe inmiddels mee aan de redactie. Toen ik 22 was, besloot ik dat videoprogramma’s maken mijn grote roeping was. Ik werd helaas niet toegelaten op de Filmacademie. Ik baalde precies één dag en ging toen naar de Kamer van Koophandel. Ik startte het productiebedrijf Peter Dekker Audiovisuals en maakte ongeveer 400 televisieprogramma’s, voor klanten als de NOS, AVRO, NCRV en RTL 4. Daarna zat ik twaalf jaar in het management van de omroep IKON. Ik mocht daar onder meer de internetafdeling opzetten. Tegenwoordig werk ik als mediajournalist. Dat is heerlijk. Geen stress en lekker thuis werken.



Hoe ziet je persoonlijke top 5 eruit?:”1. Planet Earth, 2. Game of Thrones, 3. Sherlock, 4. Human Planet, 5. Monty Python's Flying Circus.” Wat is de slechtste serie die je ooit hebt gezien? En waarom?:Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST). Ik vind het slecht opgenomen, het scenario is flauw en voorspelbaar, de acteurs zijn tweederangs, de opnameploeg is niet in staat om zoveel afleveringen binnen zo weinig tijd te maken, Endemol Shine wil er teveel mee verdienen, enzovoorts.” Welke serie(s) volg je op dit moment*?: “The Handmaid’s Tale, Godless (2017), Fargo, Riverdale en Game of Thrones.”



In de serie wereld zijn er vele genres, wat is je favoriete genre en waarom?: “Ik ben dol op humor, en dan vooral de humor met Engelse inslag. De originele televisieserie van Monty Python staat wat dat betreft op eenzame hoogte. Ze zeggen: “And now for something completely different”, en er begint opeens een heel ander programma binnen het programma. Onvoorspelbaar, verrassend en leuk.”
Rowan Atkinson uit Mr. Bean
Naast genres zijn er vele landen waar een serie gemaakt wordt. Heb je een favoriet land?: “Ik kijk het liefst naar Nederlandse series. Die zijn vaak gemaakt door mensen die ik persoonlijk ken. Ook vind ik het leuk om te zien welke cameratechnieken Nederlandse makers toepassen en hoe de montage is gedaan. Alleen als een serie echt geweldig is gemaakt zit ik niet steeds de techniek te checken, maar word ik meegesleept door het verhaal. Dat gebeurt overigens zelden.” Series worden gemaakt door producenten met een heel team daar achter. De acteurs brengen vervolgens het verhaal over. Heb je een favoriete acteur en/of actrice? Waarom?: “Wat mij betreft is dat Rowan Atkinson. Hij speelt geen rol, zo lijkt het, maar hij wordt echt de persoon die je in de serie ziet. Dat zie je bij weinig andere acteurs.”



Ben je wel eens verslaafd geweest aan een serie? Hoe kwam dat en hoe ging je daar mee om?: “Niet echt. In het grijze verleden was ik vooral verslaafd als Kees van Kooten en Wim de Bie bij de VPRO op televisie kwamen. Dat was meestal op zondagavond. Dan moest ik in de trein zitten om naar mijn studentenkamer te gaan, maar dan zou ik Van Kooten en De Bie missen. Dus stond ik maandag maar om 6.00 uur op, zodat ik zondag toch Koot & Bie kon zien. Een dergelijke verslaving heeft zich daarna niet meer bij mij voorgedaan.”



Al deze series, wat beteken die voor je? Is het ontspanning of nog iets meer?: “Het is een fijne manier om ’s avonds je geest te voeden na een drukke dag. Ontspannend en tegelijkertijd ook goed om je hersenen te prikkelen.” Kun je beschrijven hoe je naar series kijkt? Waar ben je en eventueel met wie?: “Ik bekijk ze vaak alleen, of samen met mijn partner. Mijn zoon (25) kijkt nooit televisie. Dat zegt wel iets over de nieuwe generatie. Hij haalt films binnen als download en is steeds op de hoogte van de meest relevante, nieuwe producties uit de Verenigde Staten. Maar kijken op televisie, welnee!”



Wacht je tot de afleveringen van jouw serie uitgezonden worden op de Nederlandse televisie of stream je? Of beide? En heb je een account op Netflix/Videoland/Amazon of nog een andere betaalzender of streamingdienst?: “Ik heb wel een account bij Netflix. Verder zijn de televisiediensten van XS4all die wij gebruiken prima. Daarnaast ben ik redelijk handig met computers, dus als aanbieders bepaalde series hier (nog) niet aanbieden, weet ik wel hoe ik ze toch kan bekijken.”



De laatste vraag is altijd dezelfde. Welk cijfer zou jij jezelf geven op het gebied van seriefanaat? (op schaal van 1 tot 10!) En waarom en hoe past MijnSerie daarin?: “Ik ben geen doorgewinterde seriefanaat, dus geef mezelf een 6. MijnSerie.nl zet me wel aan het denken over welke series ik alsnog wil zien, maar daarnaast is het ook erg fijn om informatie te lezen en te besluiten dat je je tijd lekker niet aan een bepaalde serie gaat spenderen.”



Peter Dekker (Bluts) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar hij graag naar kijkt en ook waar. Op 22 februari 2018 komt er een andere serie fan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Peter, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,

Mandy



NOTE: Interviewdatum 1 februari 2018
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten