Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Serie van het jaar 2017: Beste Bingewatch

Deze column dient ter ondersteuning voor de categorie Beste Bingewatch serie van 2017. Vanaf maandag 8 januari t/m maandag 5 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre, en vele andere.

Meerdere afleveringen van dezelfde serie achter elkaar kijken, daar komt de betekenis van bingewatchen op neer. Voor deze categorie moet je dus goed nadenken: welke serie kun je eindeloos kijken en waarom? Dit is voor iedereen persoonlijk: de een leeft graag 4 uur achter elkaar mee en de ander heeft juist een serie waarbij hij graag 4 uur lang op het puntje van de stoel zit. Wat betreft nominaties is hier geprobeerd om rekening mee te houden.

13 Reasons Why
In de categorie meeleven hoort ’13 Reasons Why’ absoluut thuis. Iedereen die de serie heeft gezien wilde weten waarom Hannah uiteindelijk geen andere uitweg zag dan zelfdoding. En op welke tape zou Clay staan en waarom was hij een van de 13 redenen? Zelf begon ik vrij sceptisch aan deze serie. ‘Een zoveelste tienerdrama’ werd echter al snel vervangen door aflevering na aflevering te kijken. De serie is sterk in het uitdiepen van de karakters waardoor je al snel met ze meeleeft en dat is direct de kracht van de serie. De serie bouwt de problemen zorgvuldig op wat zorgt voor het bingewatchwaardig effect. Wat de serie ten slotte zo goed maakt is dat het diverse problemen aan de kaak stelt. Dit wordt niet gedaan om veel aandacht te krijgen, maar om echte problematieken bespreekbaar te maken. Respect voor de makers van Netflix om hun nek uit te steken en dit zo goed in beeld te brengen.Homeland
Na zes seizoenen is de serie nog steeds relevant, prikkelend en verslavend. Opbouwende spanning en de vraagtekens zorgen voor het meer willen zien dan 1 aflevering tegelijk. Wat Homeland afgelopen seizoen zo bingewatchwaardig maakte was de oplopende spanning. Vanaf begin af aan voel je dat er iets omtrent de president niet klopt, maar wat? En waar gaat de online radicalisering tot leiden? Het zou Homeland niet zijn als hier een complot bij betrokken is. Wat Homeland in het zesde seizoen nog eens extra goed deed was de persoonlijke verhaallijn van Quinn. Door zijn status aan het einde van het vijfde seizoen, was er dit seizoen plaats voor een mooie verhaallijn omtrent PTSS en alle ups en downs.

Mindhunter
Mindhunter zorgt voor een totaal andere spanning. De serie is voor sommigen misschien wat onlogisch: je moet de spanning uit dialogen kunnen waarderen om deze serie te kunnen bingewatchen. De perfect gecaste seriemoordenaars zorgen voor een enorme spanning op een totaal andere manier dan bijvoorbeeld Homeland. In het eerste seizoen staat de bestudering en analysering van seriemoordenaars door de FBI centraal. De serie valt op doordat het niet zo maar te vergelijken is met andere bestaande series.

Mr. Robot
In mijn ogen is deze serie om diverse redenen bingewatchwaardig. Het derde seizoen brengt spanning met zich mee omtrent stage 2 om E-Corp verder kapot te maken en wel op een gewelddadige manier. De andere reden is de spanning en onvoorspelbaarheid rondom Elliot. Wanneer is hij zichzelf? Klopt alles wat hij je vertelt? Wat wordt zijn volgende zet?
Het derde seizoen wordt gestart met de aandacht rondom Elliot waarna deze langzaam verder wordt uitgebouwd naar zijn zus Darlene en vriendin Angela. Darlene heeft een verborgen agenda en Angela lijkt definitief over te zijn gelopen naar de andere zijde. Binnen enkele afleveringen wordt de spanning zo opgeschroefd door alle actie, waardoor je het gevoel hebt naar een season finale te zitten te kijken. Ook na deze aflevering weet de serie de spanning vast te houden. Verborgen plannen onthullen zich, persoonlijke kwesties worden ontvouwd en dat leidt aan het einde van het seizoen tot een ingang voor het volgende seizoen.Outlander
Een dramaserie waarin tijdreizen aan de orde is. In tegenstelling tot Lost, wordt het hier goed uitgewerkt en is het niet enkel een gimmick. De serie spreekt enorm aan omdat hij ook betoverend mooi is: decors, kleding, alles is aangepast naar de juiste tijd. Outlander is leuk en anders, omdat het geen clichés van tijdreizen of oud drama aan bod laat komen. Er zit een dosis actie in, romantiek en geschiedenis. De serie speelt tevens met rolverdeling van man-vrouw waardoor het een fijne afwisseling is. De serie is gebaseerd op een reeks succesvolle boeken waardoor er goed is nagedacht over de ontwikkeling van personages en verhaallijnen.

Ozark
Wederom een nieuwe serie, maar ook zeer goed om achter elkaar te kijken. Want wat doe je als je onder druk miljoenen moet wit wassen binnen een beperkte periode? Dan vertrek je naar Ozark met je familie. Ozark wordt belicht vanuit verschillende perspectieven en dat zorgt er voor dat je nooit goed weet waar je aan toe bent bij deze serie. De familie van Marty die het geld wil wit wassen, de aan lager wal geraakte familie die achter de plannen van Marty komt en dan heb je de FBI die hen allen op de hielen zit. Sommige afleveringen staan bol van spanning door actie en sommige staan bol van actie door monologen en langzame ontwikkelingen. Als je van diversiteit houdt, dan is dit een aanrader voor je om te bingewatchen.

Stranger Things
Stranger Things spreekt allerlei facetten van het bingewatchen aan. Spanning, mysterie en knipogen naar de cultuur van de jaren 80. Als de twaalfjarige Bill verdwijnt, staat het stadje op zijn kop. Wat is er gebeurd, waar leidt het onderzoek heen en hoe gaat het met Bill? Mysterieuze krachten zorgen er voor dat je voorafgaand aan de serie niet goed weet waar je aan toe bent. Ook in het tweede seizoen spelen de mysterieuze krachten weer een belangrijke rol als het normale leven weer opgepakt lijkt te kunnen worden.Suits
Sommigen zien dit als Guilty Pleasure, sommigen zien dit als drama. Maar dit kunnen we in het midden laten: bingewatchwaardig is hij zeker. Scherpe dialogen, vertrouwde personages en een dosis humor zorgen voor een fijne mix die zo nu en dan wordt afgewisseld met spanning. Na het vijfde seizoen bleek dat in Suits niet altijd alles goed afloopt en dat was een prima keuze. In seizoen 6 en 7 wordt hier aan verder gebouwd. Het zevende seizoen is halverwege 2017 gestart, dit gaat verder in januari. Omdat diverse kijkers pas in januari het hele seizoen achter elkaar gaan kijken, niet te veel informatie. Maar bereid je voor op een seizoen zoals je Suits kent. Het kijkt lekker weg. En ja, dat wil je snel achter elkaar zien.

The Sinner
De laatste Netflix Original tussen deze nominaties. The Sinner: gevreesd door niet-kijkers, geliefd door de kijkers. Laat je niet afschrikken door de eerste gruwelijke aflevering. Kijk door, laat je niet afschrikken, dit wordt misschien wel je nieuwe bingewatchfavoriet. Cora lijkt een prima leven te leiden, tot ze plotsklaps een vreemde doodsteekt op het strand. Er lijkt geen duidelijke reden te zijn waarom ze dit doet. Wat er voor zorgt dat je blijft kijken, is de vele vraagtekens je kunt zetten bij het verhaal van Cora. Spreekt ze de waarheid? Weet ze meer? Of wordt je als kijker enorm in de maling genomen en blijkt de vork compleet anders in de steel te steken?

This Is Us
Vorig jaar was dit op de Amerikaanse TV de verassing van het nieuwe TV-seizoen. This Is Us is een dramaserie die perfect gestalte geeft aan alle individuele personages met hun eigen problematieken en fases van hun leven. Je leeft in één aflevering mee met de karakters en dat is wat de serie zo goed maakt. Het lijkt alsof je ze al veel langer kent. De serie weet je te raken met een lach, maar zeker ook een traan. De serie legt genoeg broodkruimels weg voor vervolgafleveringen. Soms vallen deze op waardoor je wilt weten hoe het zit en soms vallen ze pas op als je bij de conclusie bent. En dat maakt de serie zo gaaf. Het is een puzzel die langzaam ineen valt, maar tijdens het puzzelen enorm je gevoel weet te bespelen zonder dat het een soapserie of een slechte drama is.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_ellenvangenechten10
04 jan 2018 16:39 -
Wel raar dat Suits zowel bij beste bingewatch staat als bij meest teleurstellend... maar zal wel aan mij liggen! Hier ga ik voor 13 reasons why!
Reageer
avatar_Pllawkwardouat
06 jan 2018 10:16 -
13 reasons why
Reageer
avatar_Mandy1966
06 jan 2018 14:10 -
Niet de beste serie van het jaar maar wel lekker weggekeken in een paar dagen The Sinner. En anders zet ik mijn wildcard in op Bosch.
Reageer