Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Serie van het jaar 2017 - Beste Misdaadserie

Deze column dient ter ondersteuning voor de categorie Beste Misdaadserie van 2017. Vanaf maandag 8 januari t/m maandag 5 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre, en vele andere.

Afgelopen jaar zijn de inbraakcijfers in Nederland omhoog gegaan. Plofkraken waren geregeld in het nieuws. Weerspiegelen de huidige series deze stijging van criminaliteit? Nee, series doen het veel beter zelfs. Inbraken en plofkraken zijn niets bij de illegale zaken die uit worden gevoerd op het scherm. Wat deze categorie voor mij zo interessant maakt is de spanning die vaak de boventoon voert.

Better Call Saul
Nadat Breaking Bad eindigde, ging er bij fans een golf van verlichting rond toen bekend werd dat de serie een spin-off zou krijgen. Wel spannend of het goed uitpakt. We hebben talloze successen en mislukkingen als voorbeeld. Maar Better Call Saul behoort tot de eerste categorie. Saul Goodman staat in deze serie centraal voordat hij Walter White leert kennen en hen helpt binnen hun drugskartel. Wat de serie zo tof maakt is de prikkeling die soms wordt afgegeven naar de originele serie Breaking Bad en de kenmerkende setting in de woestijn met het felle licht en de kilometers asfalt.

Broadchurch
Na het eerste seizoen, waarin het dorp verscheurd werd door de moord op Danny Lattimer, stond in het tweede seizoen de rechtszaak van de moordenaar centraal. Het verhaal was echter nog niet afgerond; dus er volgde een laatste, derde seizoen. Als vaste kijker van Broadchurch zit je ook in het derde seizoen weer aan de buis gekluisterd. Het derde seizoen geeft een waardig afscheid aan de serie. De chemie tussen detective Hardy en Miller, de worstelingen van de overgebleven karakters in het pittoreske Broadchurch en een nieuwe misdaadzaak. De drie zijn perfect in verhouding gegoten waardoor Broadchurch het gevoel blijft hebben zoals je het kent, maar is het ondertussen toch volledig vernieuwd. Het verhaal van de karakters is na drie seizoenen verteld zonder dat het saai of ongeloofwaardig wordt, wat dat betreft is de keuze om het na drie seizoenen af te sluiten prima. Maar de zorgvuldig opgebouwde verkrachtingszaak doet je verlangen naar meer seizoenen. Is het de beste misdaadserie? Dat is aan jou. Maar een van mijn persoonlijke favorieten is het zeker.Fargo
Reikhalzend keek ik uit naar het derde seizoen van Fargo. Een compleet nieuw, op zichzelf staand verhaal met nieuwe personages maar met vergelijkbare koude omgeving uit seizoen 1. Hoewel het tweede seizoen me niet zo kon bekoren, was het derde seizoen weer een stap vooruit. Maar is de stap voldoende? Het derde seizoen voelt in ieder geval wel als thuiskomen. Een ondernemer met financiële problemen en zijn broer met -laten we stellen- een hoop problemen. Laatst genoemde schakelt een ander in om wraak op zijn broer uit te oefenen. De rest van het openingsplot kun je uiteraard wel raden als je bekend bent met eerdere seizoenen. Het plot is weliswaar een soort van herhaling, maar voelt zo niet aan. Voorlopig komt er geen vierde seizoen en misschien is dat maar goed ook. Hoe lang blijft deze formule goed kun je je afvragen. Bijzondere vermelding voor Ewan McGregor die de twee hoofdrollen op zich neemt en dat met verve doet.

Homeland
Er zijn twee kampen ontstaan rondom Homeland. Kamp 1: Breng Brody terug uit de dood. Nu is er niets meer aan. En je hebt Kamp 2: Sinds Brody dood is, is de serie fantastisch geworden. Ik behoor tot het tweede kamp. Ik houd van series waarin realisme centraal staat en soms mensen door moeten gaan. Na het derde seizoen was het niet meer houdbaar om Brody een rol te geven. Daarom sloegen ze met het vierde seizoen een nieuwe weg in. En wat voor weg! De serie wordt gedragen door de acteurs achter Quinn, Saul en uiteraard Carrie. In het zesde seizoen keert Homeland terug naar Amerika. En wat een geweldige beslissing is dat geweest. De nieuwe president is gekozen, maar de inauguratie heeft nog niet plaats gevonden. De makers beschreven dit als een roerige periode en dat is het zeker. Homeland is actueler dan ooit met opnieuw een aanslag, vraagtekens rondom de plannen van de aankomend president en de persoonlijke kwesties rondom de personages. Met name Quinn’s verhaallijn wist mij dit seizoen enorm te boeien gezien het einde van het vorige seizoen. Waar Claire Daines al zes jaar de show steelt met haar fantastische vertolking van bipolaire agent, moet ze dit seizoen de spotlight zeker delen met Rupert Friend die een fenomenale ex-CIA-medewerker speelt met alle ups en downs van iemand met PTSS. Homeland durft risico’s te nemen die naar veel vraagtekens leiden voor een volgend seizoen. En dat hebben ze in het zesde seizoen meer dan ooit gedaan. Nog enkele weken en dan zien we het verdere verloop van Amerika en hun nieuwe president.

Line of Duty
De Britse anti-corruptie eenheid staat centraal in deze serie van BBC. Hoewel deze serie een van de minder bekende is van de 10 genomineerden, doet hij absoluut niet onder wat betreft kwaliteit. Uiteraard komen personages zelf onder vuur te liggen met spanning als gevolg. Seizoen 4 stelt de gebeurtenissen centraal nadat een seriemoordenaar wordt opgepakt. Wat de serie zo goed maakt is dat hij redelijk gecompliceerd is. Op het eerste gezicht staan er diverse verhaallijnen los van elkaar, maar gedurende het seizoen worden deze zorgvuldig aan elkaar verbonden als een in-elkaar-vallende puzzel. Hoewel ik zelf het laatste seizoen niet heb gezien, doen de online scores en reviews me vermoeden dat dit een verlies is voor mij. Een vijfde seizoen is al aangekondigd.Lucifer
In Lucifer, besluit Lucifer om de Hel te verlaten en zijn tijd te gaan spenderen op Aarde. Een heerlijk plot dat vraagt om problemen vanaf aflevering 1. Lucifer sluit zich aan bij de LAPD om criminelen op te sporen en te straffen. Het samenspel tussen het duo Tom Ellis en Lauren German zorgt ervoor dat Lucifer fris en vermakelijk blijft. Hiermee onderscheidt het zich van een gemiddelde misdaadserie, en dat verdient een nominatie.

Mindhunter
Nieuwkomer dit jaar en nu al mogelijk de beste misdaadserie? Jazeker! In deze Netflix Original gaan we terug naar de tijd waar de FBI interesse krijgt in het psychologische aspect van seriemoordenaars. Hoewel deze moordenaars niet de hoofdrol spelen, maken diverse acteurs perfect duidelijk hoe ziek de geest van een seriemoordenaar soms kan zijn. De serie biedt spanning op een andere manier dan de gemiddelde misdaadserie. De scenes met daarin de openhartige gesprekken met seriemoordenaars geven je soms kippenvel en houden je aan je scherm gekluisterd. De rode draad tussen al deze gesprekken door is de FBI die er achter probeert te komen hoe seriemoordenaars ‘ontstaan’ en hoe ze preventief opgespoord kunnen worden. Klein feedbackpuntje heb ik wel: ik mis soms nog een beetje de diepgang in de FBI-karakters. Wellicht is het een bewuste keuze geweest van de makers, want de focus ligt nu vooral op de intrigerende seriemoordenaars. Mindhunter is een ‘slowserie’ waarin gesprekken centraal staan. Verwacht niet te veel actie, maar wel spanning voortkomend uit dialogen. Binnen één week had ik deze serie uitgekeken, want mijn andere series moesten even wijken. Overweeg deze dus zeker als mogelijke winnaar. Als je hem nog niet hebt gezien, dan raad ik je aan snel te gaan kijken. Actie is voor mij niet langer een voorwaarde voor een goede misdaadserie.

Mr. Robot
Mr. Robot als beste misdaad genomineerd? Ik weet zeker dat enkelen van jullie me nu niet meer serieus nemen. Hoe kan ik deze serie nomineren na het teleurstellende tweede seizoen over de hackersgroep Fsociety? Nou, dat kan ik omdat ik door heb gekeken. In mijn recensie schreef ik vorig jaar al dat seizoen 2 als een soort brug voelde. Een transitie naar de volgende fase (of om in Mr. Robot termen te blijven ‘Stage 2’). Seizoen 2 draaide vooral om het bouwen aan karakters waardoor de serie niet meer aanvoelde als het origineel. Het derde seizoen is echter weer van hoogstaande kwaliteit die we gewend zijn van het eerste seizoen. De gevolgen van Five/Nine zijn nog steeds een belangrijke leidraad in de serie. Maar stage 2 brengt veel spanning met zich mee waarbij Elliot in strijd is met zijn alterego en The Dark Army. De een is voor, de ander is tegen. Deze worsteling zorgt er voor dat je vooraf niet weet of Stage 2 zal volslagen doordat ze elkaar tegenwerken. Halverwege seizoen 3 bereikt de serie een van zijn hoogtepunten waarbij ik me een week lang afvroeg hoe het zou verder gaan. Na dit hoogtepunt bouwt de serie echter zorgvuldig verder zodat ook de resterende afleveringen vol spanning en vraagtekens zitten. Spanning, onvoorspelbaarheid en de nog steeds waanzinnige acteerprestaties van Rami Malek maken Mr. Robot absoluut een favoriet voor ‘Beste misdaadserie 2017’. In de laatste aflevering worden lijntjes (én vraagtekens!) uitgezet voor een vierde seizoen dat er definitief zal komen. En dat is meer dan terecht. Als je eerder bent afgehaakt wil ik je nadrukkelijk adviseren het weer op te pakken, eventueel zonder het tweede seizoen want dat is prima te doen.

Peaky Blinders
Helaas ga ik je niet teveel over Peaky Blinders vertellen. Dat kan de gemiddelde lezer waarschijnlijk beter dan ik. Ik zit namelijk midden in het tweede seizoen. Ik vind de serie zo gaaf dat ik bewust voor dit artikel niet op zoek ga naar informatie over het vierde seizoen. Om me heen hoor ik alleen maar geweldige verhalen, dus ik heb het volledige vertrouwen in de kijkers die de serie vanaf moment 1 hebben gevolgd. De serie draait om de bende ‘Peaky Blinders’ die Birmingham in 1919 onveilig maken.
Peaky Blinders is een geweldige serie door het brute karakter, ruige setting, steengoed verhaal en de interessante castleden. Laten we hopen dat deze (voor mij bekende) karakters nog steeds deel uit maken van het vierde seizoen. De cast van seizoen 4 wordt overigens aangevuld door de geweldige Tom Hardy, iets waar waarschijnlijk niemand op aarde rouwig om is.Sherlock
De persoon Sherlock Holmes is bij iedereen wel bekend. Of je hem nu kent van boeken, films of deze serie. Overigens ken ik alle 3 en ben ik het meest fan van de serie. Sherlock en John zijn een geweldig duo die de hoofdrollen opeisen in deze detectiveserie. Het laatste seizoen is dit jaar uitgezonden: hoe lyrisch ik ben over de serie in het algemeen, ben ik minder lyrisch over het laatste seizoen over deze hoogintelligente detective. Het voelt aan alsof de makers een persoonlijke verhaallijn moesten afsluiten met een verklaring omtrent Sherlock Holmes. Deze ongeloofwaardige verhaallijn had voor mij niet gehoeven. Zeker niet met de daarbij nieuw verzonnen rol voor de vrouw van John en de familie van Sherlock. Sherlock is vooral heel goed in de op zichzelf staande zaken. Waarom dan toch nomineren? Omdat Benedict Cumberbatch fantastisch is en de serie in zijn geheel geëerd mag worden.
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (13)

avatar_Karzal
05 jan 2018 13:56 -
Peaky Blinders of Fargo.
Reageer
avatar_petra1
06 jan 2018 16:27
alle twee
Reageer
avatar_svandenberg86
05 jan 2018 15:35 -
Wildcard voor Manhunt: Unabomber
Reageer
avatar_Katz
05 jan 2018 16:42
Hier zou mijn stem ook naar uitgaan.
Reageer
avatar_shijk
05 jan 2018 17:43 -
Peaky Blinders of Fargo inderdaad.
Reageer
avatar_tweemaalh
05 jan 2018 18:00 -
Lastige keuze, want er zijn veel sterke genomineerden, maar zelf denk ik dat mijn stem uitgaat naar Line of Duty. Het vierde seizoen oversteeg zichzelf werkelijk op alle fronten en dat vind ik wel een stem waard
Reageer
avatar_Mandy1966
05 jan 2018 18:13 -
Als ik moet kiezen tussen Line of Duty, Sherlock en Broadchurch wordt het toch Line of Duty echt een pareltje van een serie.
Reageer
avatar_renzoroy
05 jan 2018 23:34 -
Mindhunter uiteraard. Nummer 2: Fargo. Lucifer is ook vet, maar dat is geen misdaad serie :/ Dan nog... Mindhunter is de beste van dit rijtje.
Reageer
avatar_antimidant
06 jan 2018 01:22 -
Line of Duty is inderdaad de meest sterke serie.
Reageer
avatar_Ventje141
06 jan 2018 09:50 -
Absoluut Line of Duty. Wat een fantastische serie, ofschoon Broadchurch ook geweldig is.
Reageer
avatar_Pllawkwardouat
06 jan 2018 10:18 -
Mr robot
Reageer
avatar_Frodootje
06 jan 2018 12:29 -
Broadchurch
Reageer
avatar_petra1
06 jan 2018 16:28 -
fargo en peaky blinders
Reageer