Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Serie van het jaar 2017: Beste Mini- en Anthologieserie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2017 en behandelt de categorie Beste Mini- en Anthologieserie. Tussen maandag 8 januari en maandag 5 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre, en vele andere.

Denk je op een regenachtige zondagmiddag even snel een serie te kunnen kijken, blijkt dat er zeven seizoenen van elk tweeëntwintig afleveringen van gemaakt zijn. Daar heb je heel veel regenachtige zondagmiddagen voor nodig. Mini- en anthologieseries zijn dan ideaal. Zes afleveringen en je bent klaar.

Dat FX de koning van de anthologieseries is, wordt ook dit jaar weer eens bewezen. In deze categorie wist de zender welgeteld drie nominaties binnen te slepen: Fargo, Feud en American Horror Story. Het is dat American Crime Story dit jaar niet uitgezonden werd. Anders had ik die ongetwijfeld ook genomineerd. Na zeven jaar is American Horror Story, bedacht door Ryan Murphy, niet weg te denken van de televisie, maar toch wisselt de kwaliteit per seizoen. Dit zevende seizoen, dat over de Amerikaanse presidentsverkiezingen gaat, is echter weer een glorieuze terugkeer naar haar oude vorm.Ook kwam Ryan Murphy dit jaar met een nieuw project voor FX: Feud, waarin conflicten tussen beroemdheden in groot detail in beeld worden gebracht. Dit eerste seizoen belichtte de rivlaiteit tussen actrices Joan Crawford en Bette Davis in 1962. Een tweede seizoen is in de maak, en zal over prins Charles en prinses Diana gaan. Een serie wiens toekomst nog niet zeker is, is Fargo. In de derde reeks keerden we terug naar het besneeuwde Minnesota, waar we Ewan McGregor zagen schitteren in een dubbelrol. Of er een vierde seizoen komt, dat is aan de makers, maar voorlopig lijken ze daar nog geen plannen voor te hebben.

Voor miniseries en anthologieseries blijkt het model dat Netflix hanteert ideaal. Doordat Netflix hele seizoenen tegelijk vrijgeeft, promoot de streamingdienst bingewatchen. Wanneer je een miniserie kijkt, lijkt het daardoor alsof je naar een hele lange film zit te kijken. Voor Godless ging dit vooral op. Deze prachtig gefilmde western deed in kwaliteit niet onder voor bioscoopfilms. Op de valreep van 2017 besloot Netflix om de griezelig dystopische, satirische sciencefictionserie Black Mirror beschikbaar te maken. Ook het vierde seizoen zit weer vol grimmige wereldbeelden die akelig dicht tegen de werkelijkheid aan leunen.Twee miniseries die weliswaar niet door Netflix gemaakt zijn, maar dankzij deze streamingdienst wel veel aandacht kregen, waren Alias Grace en The Sinner. Het moordmysterie The Sinner werd gedragen door ijzersterk acteerwerk van Jessica Biel. En waar iedereen dit jaar niet uitgepraat leek over The Handmaid’s Tale, verscheen er nog een bewerking van een boek van Margaret Atwood: Alias Grace, over een dienstmeid die in het Canada van de negentiende eeuw van moord wordt verdacht. Net als in The Handmaid’s Tale wordt de positie van vrouwen in de maatschappij hier op sterke wijze in beeld gebracht.

Ook de BBC komt geregeld met sterke miniseries. Zo kwamen ze, zo leek het wel, met hun eigen versie van The Man In The High Castle. SS-GB stelt de vraag wat er zou gebeuren als Duitsland de Tweede Wereldoorlog gewonnen zou hebben. Hoewel dit onderwerp al vaker uitgekauwd is, blijft het een interessant fenomeen. Ook gooiden ze hoge ogen met Gunpowder, een miniserie over het Buskruitverraad uit 1605, de beroemdste mislukte aanslag in Engeland.Onze laatste nominatie is er eentje van eigen bodem. De Maatschap is gebaseerd op het leven advocaat Max Moszkowicz en zijn vier zonen, die ook allemaal de advocatuur in zijn gegaan. Ter vergeefs probeerde één van de broers de serie tegen te houden. Toch mogen we blij zijn dat de serie toch gewoon uitgezonden is, want De Maatschap is mooie televisie.

Nu is de keus dus aan jullie: wat is de beste miniserie of anthologieserie van 2017? Nog even alle kanshebbers op een rijtje:

Alias Grace
American Horror Story
Black Mirror
Fargo
Feud
Godless (2017)
Gunpowder
De Maatschap
The Sinner
SS-GB

Succes met stemmen!
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (5)

avatar_Pllawkwardouat
01 jan 2018 17:13 -
American horror story ????????
Reageer
avatar_E71
01 jan 2018 17:14 - 01 jan 2018 17:18
Ik kan alleen oordelen over AMH, Black Mirror en Fargo. Persoonlijk vind ik Fargo de beste anthologieserie gevolgd door Black Mirror en AMH. Alhoewel ik AMH wel een beetje zat ben. Feud ga ik eens even toevoegen. Dat lijkt me wel wat. Ik was er vooralsnog onbekend mee.
Reageer
avatar_Karzal
01 jan 2018 21:53 -
Ik ga toch voor Fargo. Weer een geweldig seizoen met erg goed acteerwerk.
Reageer
avatar_JanWillemK
02 jan 2018 08:45 -
Ik heb van bovenstaande series alleen The Sinner gezien maar ik zal absoluut niet stemmen op de serie. Het einde was enorm teleurstellend.

Iemand nog goede wildcard alternatieven?
Reageer
avatar_GoonerJenny
03 jan 2018 18:59 -
Dat wordt Alice Grace of Godless. Wordt een hele moeilijke keuze voor mij. Vond beide zeer goed.
Reageer

Laatste nieuws

Amy Adams (Sharp Objects) en Adam McKay (Succession) werken samen aan een nieuwe serie, genaamd Kings Of America, voor Netflix.
Gisteren, 14:02
AMC wilt de roman Sorcerers van Maurice Broaddus en Otis Whitaker bewerken tot een serie. De rechten liggen al bij het netwerk.
Gisteren, 13:00
Sony Pictures Television werkt aan een sequel, met een deel van de originele cast, van de Amerikaanse komedieserie Who's the Boss uit 1984.
Gisteren, 12:00
CBS All Access heeft de plannen voor de premières van de nieuwe series The Stand, The Man Who Fell To Earth, The Harper House en Guilty Party bekend gemaakt.
Gisteren, 10:00
Netflix heeft een teaser uitgebracht van de Amerikaanse detectiveserie Young Wallander, een prequel van Wallander.
dinsdag, 15:00
Twee acteurs zijn gepromoveerd tot vaste spelers in Grey's Anatomy en een actrice krijgt een vaste rol in de spin-off Station 19.
dinsdag, 14:08