Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

Showtime, seizoen 2 - aflevering 15

"It's Showtime everybody. Showtime"

The Handmaid's Tale

Sommige series zijn moeilijk te beschrijven. Niet omdat ze ingewikkeld zijn, maar omdat de beschrijving het gewoon geen goed zou doen. The Handmaid's Tale is zo’n serie. Het lijkt sciencefiction, maar gaandeweg het verhaal begrijp je dat ze het misschien wel hebben over een hele donkere en uitzichtloze toekomst. Maar leven er niet nog steeds vrouwen op deze manier? Dus hoezo sciencefiction? Een vrouw als broedmachine; het is gruwelijk, maar wel de realiteit in The Handmaid's Tale.

The Handmaid's Tale beschrijft het leven in de Republiek Gilead, tot voor kort de Verenigde Staten van Amerika. Onder het bewind van religieuze fundamentalisten is de Republiek geobsedeerd met voortplanting. Door grootschalige milieuvervuiling zijn de meeste vrouwen onvruchtbaar. Vrouwen die dat nog wel zijn, worden de seksslavinnen van de heersers. Ze moeten baby's produceren voor hun meesters. Wie een kind ter wereld brengt moet het afstaan aan de echtgenote van haar meester. De vrouwen zijn handmaid's. The Handmaid's Tale volgt Offred (voorheen June), die haar man en dochter verloor en nu probeert te vechten voor haar rechten en het terugvinden van haar dochter. Gebaseerd op een boek van Margaret Atwood.

Het is drama pur sang. Het idee dat je als handmaid op het bed van de meester en zijn vrouw, in het bijzijn van de vrouw, je benen moet spreiden om een kind te kunnen krijgen is verkrachting, niets meer en niets minder. Maar The Handmaid's Tale vertelt meer. Hoe een idee zich volledig tegen je kan keren bijvoorbeeld. Hoe sommigen de voordelen van een vreselijke situatie kunnen zien. Of hoe je gezamenlijk in opstand kan en eigenlijk moet komen.

Ga zelf maar kijken naar The Handmaid’s Tale dan zul je zien, voelen en horen wat ik bedoel.

Dit was de radiocolumn, wat Richard en Mandy nog meer hebben besproken tijdens Ochtend Oostrom hoor je hieronder.


Wil je graag alle muziek beluisteren die wij hebben en gaan draaien in Showtime? Klik hier voor de lijst die Peter elke week zal aanvullen.

Showtime heeft nu ook een eigen Facebook pagina; kijk op de pagina Showtime! Voor èn door TV serie fans

De plaat van de week is Tears for Fear – Everbody Wants to Rule the World

Tot volgende week en met vriendelijke radiogroet,

Mandy


Peter en Mandy

©Nimuë Gelling
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten