Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Uit het leven van een bingewatcher: is het de toon die de serie maakt?

Het is de toon die de muziek maakt, wordt vaak gezegd. Maar soms is het ook de muziek die de serie maakt! Nou ja, misschien niet helemaal, maar een titelsong kan een serie wel degelijk leuker maken of juist vervelender.

De liedjes kunnen een gevoel van nostalgie oproepen. Van verwachting, misschien ook wel. Het zijn vaak positieve liedjes over bijvoorbeeld vriendschap of dromen waarmaken. Denk aan ‘Nothing is gonna stop me now’ van de onnavolgbare serie Perfect Strangers. Of wat te denken van ‘I’ll be there for you’ van Friends. Of het foutloos meerappen van het gehele ‘Yo home to Bell Air’ van Will Smith (en DJ Jazzy Jeff uiteraard, die mogen we beslist niet vergeten). Sowieso was het vroeger veel gebruikelijker dat series werden aangekondigd met een best lange themesong. Met als hoogte- of dieptepunt qua lengte het liedje van de serie Taxi met Danny DeVito en Tony Danza. Het liedje duurde ongeveer net zo lang als een aflevering van de serie zelf…

Anno 2017 levert het verbazing op als een serie een noemenswaardige themesong heeft, zo weinig komt het nog voor. Al lijkt het weer wat hipper te worden. Denk aan de liedjes van Suits en van The Ranch bijvoorbeeld, en de instrumentale aankondiging van The Good Fight, waarbij van alles ontploft. Symboliek speelt bij die laatste een grote rol. Ook bij Young & Hungry is de clip leuker en veelzeggender dan het liedje zelf. Maar bij de meeste recentere series zijn het meer korte intro’s, een fragmentje van een liedje dat ergens na een paar minuten van de aflevering wordt ingevoegd. Lekker kort en snel, maar soms mis je er ook wel een hoop plezier aan!

Want die liedjes zijn er niet om alleen maar ongeduldig af te wachten: daar moet je het beste van maken. Zo had onze oppas in mijn kindertijd een hele routine op het pianomuziekje van Medisch Centrum West, hetgeen elke week weer voor hilariteit zorgde. Je had erbij moeten zijn. En dat is bij mij blijven hangen, want Lieftallige Echtgenoot en ik hebben zelf complete dansjes op het Big Bang-lied van de gelijknamige serie en zingen we luid en vals mee met ‘Come on down to South Park’. Ook de titelsong van the Unbreakable Kimmy Schmidt moet hier genoemd worden, de eerste drie afleveringen moest ik steeds terugspoelen omdat ik nog de slappe lach had van het liedje. Kortom: de muziek kan de serie niet maken of breken, maar kan wel je geduld op de proef stellen of de serie juist heel erg opleuken!
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Reacties (8)

avatar_renzoroy
18 Mei 2017 16:53 -
Ik vond de theme song van Buffy The Vampire slayer altijd heel vet, dan kreeg ik nog meer zin in de aflevering. Zelfde geld voor The X-Files, Tales From The Crypt, That 70's Show, 3rd Rock From The Sun en nog vele andere :)
Reageer
avatar_Mandy1966
18 Mei 2017 17:21 -
Leuke column.

Bijna elke week in Showtime komt er wel een muziekstuk voorbij die heel sterk verbonden is aan een serie. Zo zijn er al vele titel songs voorbij gekomen.

Muziek is heel belangrijk geworden in series.
Reageer
avatar_GoonerJenny
18 Mei 2017 18:54 - 18 Mei 2017 18:55
De beste muziek hebben de HBO series Game of Thrones, Boardwalk Empire en het eerste seizoen van True Detective. De gaan traditie getrouw op hoog volume. Mijn moeder heeft ze zelfs opgenomen op de harde schijf om ze af een toe aan te zetten. ;-) En die van True blood is ook een topper.
Reageer
avatar_renzoroy
18 Mei 2017 19:14
ja maar dat zijn allemaal veel recentere series. En ze zijn herkenbaar en goed, maar niet zo catchy zoals vroeger. Dat ze eindeloos in je hoofd blijven zitten :P
Reageer
avatar_hero88
19 Mei 2017 01:09 -
vond die van the sopranos heel goed, en van the big bang theory en the sons of anarchy.
Reageer
avatar_JessicaD
19 Mei 2017 10:30 -
Ik vind het altijd een toevoeging zo'n titelsong. Zo vond ik het geweldig dat Teen Wolf vanaf seizoen 2 een intro in gebruik nam. Geen tekst in het liedje, maar wel supermeeslepend en maakt je echt klaar voor de aflevering.
Reageer
avatar_Anouk
21 Mei 2017 02:57 -
One tree hill! Die intro blijft heerlijk
Reageer
avatar_DiStephano
31 Mei 2017 14:06 -
Mogen we hier ook nog even een eervolle vermelding
Reageer