Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
De Onbekende Seriekijker: RonSchoonwater

De Onbekende Seriekijker: RonSchoonwater

Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom. Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij/zij het liefst naar kijkt en waarom. De 43ste Onbekende Seriekijker is Ron Schoonwater (50).

Ron Schoonwater

Aantal serie-uren per week: In de herfst/winter periode erg veel. Ik denk gemiddeld toch wel zo'n 30 uur per week. Naast het nieuws/journaal kijk ik eigenlijk alleen nog maar series. In de winter/lente bij goed weer gaat dat drastisch naar beneden (vooral bij goed weer). Als ik dan nog 14 uur naar series kijk per week is dat veel.
Allereerste serie ooit gezien: De Fabeltjeskrant, maar ook Swiebertje. Dat waren nog eens tijden. Vreemd genoeg heb ik nog steeds flarden van die series in mijn hoofd zweven. Andere series die ik ook al vroeg keek waren onder andere Q & Q, Floris en Ivanhoe (met Roger Moore). Het zegt iets over mijn leeftijd dat het nog in zwart-wit was. Eigenlijk heb ik altijd wel series gekeken als ik zo terugdenk. Om er nog een paar te noemen die zo in mijn hoofd schieten I, Claudius, Kojak, Bonanza, Kung Fu, The Onedin Line, The Streets of San Francisco, Gunsmoke, The Last of the Mohicans, Law & Order, Blake's 7, Masada, Star Trek, Twin Peaks, Doctor Who (1963), enz, enz. Het zijn bewust wat oudere series, al is het maar om te laten zien dat er toen voor die tijd ook goede series gemaakt werden. Bij sommige van de series vraag je jezelf nu wel af waarom je ze toen ooit goed vond. Sommige series blijven zelfs nu nog hip en happening. Althans, als je uit die tijd komt, haha.
Beste serie ooit: Eigenlijk geen of misschien juist teveel series die er met kop en schouders bovenuit staken. Elke goede serie heeft iets. Zeker als je het in de tijd plaatst dat het uitkwam. Het risico dat je een serie noemt op basis van nostalgie is groot. Ik kijk zoveel series in zoveel verschillende genres dat één serie uitkiezen niet te doen is.
Beste serie op dit moment: Weer zo'n moeilijke vraag om antwoord op te geven. Ik heb geen 'beste serie'. Dat vind ik vaak appels met peren vergelijken. Wel heb ik op dit moment een aantal favorieten zoals Rectify, Poldark, Vikings en, ik zou bijna zeggen natuurlijk, Game Of Thrones. Verder hou ik erg van Britse en Scandinavische drama/ detective series en (historische) kostuumdrama's.
Serie die op de planning staat: Verschillende. Kijk erg uit naar Black Sails, het vierde seizoen. Outlander, seizoen twee. The Village,seizoen twee. Poldark, seizoen twee. Hell On Wheels heeft na een stop nu ook nog wat afleveringen die ik moet zien. Verder nog veel meer. Deels heb ik de series al klaar liggen, maar ik kom er op de een of andere manier nog niet aan toe. Wat betreft nieuwe series die ik nog niet gezien heb staat het Engelse Taboo (2017) erg hoog op de verlanglijst. Als ik de reacties en recensies lees dan is dat echt wat voor mij.



Ron Schoonwater, zijn gebruikersnaam is RonSchoonwater , is 7 maanden lid van MijnSerie.nl: “Ron Schoonwater, nog net geen 51 jaar. Eigenlijk ben ik al seriefan van het prille begin van mijn bestaan. De Fabeltjeskrant was natuurlijk een geweldige spannende serie in mijn ieniemienie periode. Ik moet wel zeggen dat de laatste jaren het fan zijn eerder in een fobie is omgeslagen. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de series, maar ook met de beschikbaarheid. Streamen en uitzending gemist zijn geweldige uitvindingen. Zelfs, of juist(?), als je in een buitengebied woont zoals wij. Ik kwam eigenlijk pas begin 2016 achter het bestaan van MijnSerie. In de zomer heb ik de stap gemaakt om te gaan schrijven voor MijnSerie. Daarvoor las ik incidenteel de recensies. Ik was eigenlijk nog teveel bezig met mijn andere hobby's, waaronder muziek, om al teveel naar websites te kijken over series. Nu kijk ik bijna elke dag wel even.”



Kun je voor ons een persoonlijke Top 5 samenstellen?: “Eigenlijk niet te doen, maar als ik een beetje een onderscheid maak tussen genres en dan een top vijf in elkaar draai van series die ik de laatste jaren goed vind kom ik uit op de volgende titels. Niet in een bepaalde volgorde:
1. Rome, ik heb een zwak voor de Romeinse periode. Misschien omdat in mijn omgeving (Nijmegen) de Romeinse aanwezigheid zo prominent naar voren komt. Ik hou van de uitwerking van Rome. Het is geweldig geacteerd en juist dat gekronkel om de macht is super in beeld gebracht. Jammer dat het maar bij twee seizoenen is gebleven.
2. Deadwood is ook een serie die veel te vroeg gestopt is. Heerlijk ruw, hard en toch met een zachte kant. Als je zelfs de grootste schurk toch aardig kunt vinden of zelfs medelijden mee kan hebben, dan doe je iets goed in het vertellen van het verhaal. Deadwood was vooral sterk in het laten zien dat goed en kwaad niet twee verschillende dingen zijn, maar dat iedereen beide kanten in zich heeft.
3. Breaking Bad is misschien wel de aanleiding om de laatste jaren nog meer series te gaan kijken. Wat een acteerwerk, wat een verhaal en wat een einde. Niet te lang doorgaan, maar precies op tijd stoppen. Zo blijft de honger om het toch nog een keer te zien. In hetzelfde genre heeft bijvoorbeeld Forbrydelsen (The Killing) dit gedaan voor Scandinavische series. Ik keek daar al naar, bijvoorbeeld, Wallander, maar Forbrydelsen gaf het een extra dimensie. Rectify wil ik hier ook nog even noemen, ook zo'n sterke serie.
4. Downton Abbey, hoewel er veel meer geweldige kostuumdrama's zijn is dit toch wel een van de favorieten. Al is het maar omdat ze in verhouding tot veel andere kostuumdrama's het zo lang hebben volgehouden zonder aan kwaliteit in te boeten. Zoals gezegd ben ik een fan van het genre en ik moet zeggen dat de meeste kostuumdrama's heel veel kwaliteit leveren.
5. Seinfeld is toch wel mijn meest favoriete serie als het gaat om humor. Wat een geweldige humor om 'niets'. Alledaagse problemen of persoonlijke kenmerken werden uitvergroot tot gigantische problemen. Heerlijk. Aan de andere kant vind ik Britse humor vaak ook erg goed, denk The Office, BlackAdder, etc. Amerika scoort ook hoog met Cheers, Frasier en The Big Bang Theory. Oeps, heb ik nu geen Game Of Thrones, Penny Dreadful , La meglio gioventu en Unsere Mütter, unsere Väter genoemd! Haha. Op Mijnserie.nl heb ik een (bij lange na niet complete) lijst staan wat ik leuk vindt. Dus voor degenen die nog geïnteresseerd zijn in meer, kijk daar naar.”



En wat is dan de slechtste serie die je ooit hebt gezien?: “Deze is niet zo moeilijk (althans, als ik er niet te lang over nadenk): Dokter Tinus!!! Dit belichaamt alles wat ik zo slecht vindt aan Nederlandse TV series (en films). Ik hou van de originele Engelse versie, Doc Martin. Martin Clunes speelt in het origineel humoristisch, zonder dat het een typetje wordt. Thom Hoffman maakt er een typetje van om het nog enigszins grappig te maken. Dat is het grote verschil. Bij Thom, en bij veel Nederlandse acteurs overigens, zie en merk je aan alles dat hij acteert. Bij Martin Clunes heb je het idee dat het werkelijkheid is. Dat, hoe absurd en humoristisch soms, het zo maar echt kan gebeuren.”



Slechte series, goede series, al deze series hebben een bepaald genre en komen ook uit een bepaald land. Heb jij een favoriet land en genre?: “Ik heb door de kwaliteit en de sfeer een lichte voorkeur voor Britse en Scandinavische series. Dat wil echter niet zeggen dat er geen kwaliteit geleverd wordt door series uit andere landen. De Verenigde Staten is natuurlijk ook een hofleverancier van series die ik kijk. Ook in mijn top 5. Ik kijk verschillende genres om verschillende redenen. Zo kijk ik avonturen-, sciencefiction- en fantasyseries vaak ter ontspanning. Als ik echter top favorieten moet noemen zijn het detective series en historische (kostuum) drama's. Detective series zijn er voor de spanning, hoewel ook wel eens gewoon ter ontspanning. Afhankelijk van de intentie van de serie.
David Lynch van Twin Peaks
Midsomer Murders is natuurlijk geen Luther of The Bridge. Historische (kostuum)drama's zijn ook ter ontspanning, maar leveren, als het goed gedaan is, ook een blik in die tijd. Dus je leert er ook nog wel eens wat van. Het rustige tempo, het goede acteerwerk en die mooie beelden van schitterende landschappen en gebouwen is een ware lust voor het oog bij kostuumdrama's.” Al die series hebben ook een castinglijst. Heb jij een favoriete acteur/actrice, of een ander lid van een productieteam?: “Nee, heb ik niet. Eigenlijk nooit echt gehad, maar ik merk wel dat ik opgegroeid ben met avonturenfilms van Errol Flynn en de westerns van Clint Eastwood. Dat zijn ook de films die ik nu nog steeds kijk. Op het gebied van series heb ik dat eigenlijk nooit gehad. Of het moet David Lynch zijn, die heeft met Twin Peaks natuurlijk een onvergetelijke serie gemaakt. Hoewel ik zijn films al eerder volgde dan de serie zelf. Ben wel benieuwd, maar ook huiverig, voor het vervolg van Twin Peaks.”



Welke series volg je op dit moment: “Ben net klaar met het laatste seizoen van Vikings. Volg daarnaast op dit moment Unforgiven, Midsomer Murders, The Big Bang Theory en Blå ögon (Blue Eyes).”Je volgt een aantal series. Ben je wel eens verslaafd geweest aan één van deze series? Zo ja, hoe kwam dat en hoe ging je daarmee om?: “Verslaafd is een groot woord. Hoewel er wel eens series zijn die ik wilde zien terwijl ik weg moest. Dat was vroeger niet altijd makkelijk. Dat euvel is tegenwoordig verholpen door streamen en uitzending gemist. Ik heb overigens wel extra warme gevoelens bij Cheers. Dat kwam altijd net voordat ik daarna uit ging. Dat paste perfect en bracht me in de juiste sfeer om daarna lekker te gaan stappen.” Wat betekenen series voor je? Is het ontspanning of nog iets anders?: “Meestal is het een prima vorm om te ontspannen inderdaad. Ik heb echter ook een zwak voor documentaire-series. Vooral over de Eerste en Tweede Wereldoorlog, de Romeinse en middeleeuwse tijd of andere historische gebeurtenissen. Ik vind het ook vaak interessant om documentaires te volgen om de huidige tijd te duiden. Historische drama's voldoen daarom ook vaak aan een behoefte om meer te weten te komen over een bepaalde tijd. Dan zoek ik vaak ook wat meer achtergrond informatie op om feiten en fictie te kunnen onderscheiden.”



Wil je voor ons beschrijven hoe je serie kijkt? Waar ben je en hoe zit je er bij (en met wie)?: “Ik kijk series meestal samen met mijn vrouw. We zitten samen gezellig op de bank voor de televisie. Avonturen-, sciencefiction- en superheldenseries kijk ik meestal alleen. Ook altijd op de bank voor de televisie. Ik kijk geen films en series op een klein scherm.” Wacht je tot de afleveringen van jouw serie uitgezonden worden op de Nederlandse televisie of stream je? Of beide? En heb je een account op Netflix/Videoland/Amazon of nog een andere betaalzender of streamingdienst?: “Ik kijk nog op de oude manier televisie naar Nederlandse en Belgische zenders voor series. We hebben ook alle Engelse openbare televisiekanalen, maar daar kijken we meestal huizenprogramma's op. Zelf zou ik wat meer series willen volgen, maar taal is soms een barrière. Zeker bij historische series wordt er Engels gesproken die soms wat moeilijker te volgen is. Daarnaast kijk ik via uitzending gemist, maar stream ik vooral via Netflix en Film1. Die laatste heeft de laatste jaren erg interessante – nieuwe – series ter beschikking én een goedwerkende streamingdienst. Ik koop ook nog wel eens dvd's/ Blu-ray’s. Dit zijn voornamelijk Engelse historische (kostuum)drama's die niet te zien zijn op de televisie of bij de legale streamingdiensten die ik heb. Ik kijk niks illegaal of 'gratis'.”



We zijn alweer aan de laatste vraag toe. Welk cijfer zou jij jezelf geven op het gebied van seriefanaat? (op schaal van 1 tot 10!) En waarom en hoe past MijnSerie daarin?: “In de winter ben ik een negen. Dan ben ik regelmatig blij als het slecht weer is als ik thuis ben. Een mooie reden om dan de televisie vroeger aan te zetten en mijn series te kijken (dan kijkt mijn vrouw nog niet mee). In de zomer zijn we veel meer buiten en zak ik naar een zeven. Ik volg nog wel series, maar dan kom ik vaak niet verder dan een aflevering per avond. Voor MijnSerie vind ik het leuk om recensies te schrijven en ben ik in staat om nieuwe, andere series te vinden die ik anders mogelijk gemist zou hebben. Aan de andere kant is het ook handig om erachter te komen dat een serie helemaal niet zo goed blijkt te zijn dan, bijvoorbeeld, de trailers pretenderen. Kortom, het is een aanvulling op mijn beoordelingssysteem welke series ik moet zien en met welke prioriteit.”

Ron Schoonwater (RonSchoonwater) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar hij graag naar kijkt en ook waar. Op 1 mei komt er een andere serie fan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Ron, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,

Mandy


Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (1)

Newbie
Newbie 15 december 2017, 07:32
Erg leuk en succes met series kijken ron
Log in om een reactie achter te laten