Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.

De Onbekende Seriekijker: ConanMiller

Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom. Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij/zij het liefst naar kijkt en waarom. De 45ste Onbekende Seriekijker is Coen Mulder (51)

Coen Mulder

Aantal serie-uren per week: Ik kijk ongeveer zeven tot tien uur per week naar series, meestal samen met mijn vrouw. Even een uurtje televisie kijken is een fijne afsluiting van de dag. Soms kijken we één aflevering, soms drie. Het is net hoeveel tijd we over hebben en welke serie we volgen.
Allereerste serie ooit gezien: De eerste serie die ik me op dit moment kan herinneren is “Die Sendung mit der Maus”. Dat was een wekelijks programma voor kinderen dat bestond uit verschillende animatie-filmpjes en soms ook een soort “How it’s made”-aflevering, maar dan in het Duits, natuurlijk. Dit was de voorloper van Sesamstraat, zou je kunnen zeggen. We hadden het geluk dat we door de hoge antenne van onze buren ook Duitsland 1, 2 en 3 konden ontvangen. De eerste “echte” series die op mij een enorme indruk maakte waren Bonanza en The Avengers. Volkomen verschillende genres, maar in hun genre absoluut klassiekers.
Beste serie ooit: Oei, dat is een heel erg lastige vraag. Er zijn zoveel leuke, spannende en bijzondere series gemaakt in de afgelopen 50 jaar. Mijn favorieten van recente jaren zijn: Game of Trones, The Walking Dead, True Detective (seizoen 1), Peaky Blinders, Boardwalk Empire, Sons of Anarchy en The Killing. Deze steken er voor mij met kop en schouders bovenuit, maar ik zou er rustig nog minstens tien kunnen noemen van zeer hoge kwaliteit.
Beste serie op dit moment: Momenteel kijken we Sons of Anarchy seizoen 4 en de meest recente delen van The Walking Dead, in afwachting van het nieuwe seizoen van Game of Trones. Allemaal volkomen verschillend, maar perfect kijkvoer. De kijkcijfers zeggen genoeg.
Serie die op de planning staat: Heb je even? Naast de nog niet bekeken delen van de hiervoor genoemde series, zijn dat: 11.22.63, The Sopranos, Firefly (de box ligt al klaar), Battlestar Galactica. En nog een stuk of tien anime-series, zoals Cowboy Bebop, Full Metal Alchemist enzovoort. Dat zijn bijna allemaal wat oudere series, maar er is ook zoveel te zien. Verder ben ik erg benieuwd naar de aangekondigde serie van The Dark Tower, van een boekenserie van Stephen King. Later dit jaar krijgen we eerst nog de bioscoopfilm… Waar haal ik de tijd vandaan?



Coen Mulder, zijn gebruikersnaam is Conanmiller, is 5 jaar en 3 maanden lid van MijnSerie.nl: “Mijn naam is Coen Mulder, waarschijnlijk bij jullie beter bekend als Conanmiller. Ik ben 51 en ben al een paar jaar bezoeker en redacteur voor MijnSerie. Hoe lang precies weet ik eigenlijk niet, 2012 denk ik? Ik kijk televisie sinds ongeveer 1969, dus langer dan de meeste medewerkers van MijnSerie. Kleurentelevisie bestond al wel, maar de eerste acht jaar van mijn leven was mijn beeld van de wereld nog in het zwartwit, hoor. In die tijd werd er bijna alleen ’s avonds uitgezonden, dus ik ging pas echt series volgen toen ik al wat ouder was. Gelukkig hoefde ik niet zo vroeg naar bed.



Als je een persoonlijke top 5 moet samenstellen van de beste series die je ooit hebt gezien, hoe ziet deze top 5 er dan uit?: “1. Game of Trones, 2. True Detective (seizoen 1), 3. Breaking Bad, 4. The Killing (seizoen 1), 5. Sons of Anarchy, 5. Sorry, maar het moet: Red Dwarf. Een van de leukste series ooit!” Welke series volg je op dit moment?: “Momenteel kijken we Sons of Anarchy seizoen 4 en de meest recente delen van The Walking Dead in afwachting van het nieuwe seizoen van Game of Trones. En tussendoor iZombie voor de spijsvertering.


Wat vind je de slechtste serie die je ooit hebt gezien? Waarom?: “Even denken, er zijn veel series die ik zeer matig vind, en dan bedoel ik niet zozeer de productie, maar ik knap meestal af op het script. Een recent voorbeeld is Marvel's Iron Fist. Ik train vechtsporten sinds ik acht jaar ben, en de sensei genaamd Wing is voor mij zó ongeloofwaardig dat ik er na een deel of zes niet meer tegen kon. Hemeltje, wie heeft haar script geschreven? Een sensei met een Mook Yong die ook Kung Fu-les geeft (en nog drie andere vechtkunsten), maar die niet weet wat een interne stijl is. Really? Dit is een typisch voorbeeld van wat er mis is met veel scripts: we nemen een mooi meisje/mooie jongen en die laten we iets stoers doen (en natuurlijk de wereld redden). Leuk voor pubers misschien (de vermoedelijke doelgroep), maar iemand met enige realiteitszin ziet dat alles “skin deep” is. De aller slechtste serie die ik nu kan bedenken is waarschijnlijk As the World Turns en alle andere soap-series. Wat een breinsmeltend trage troep is dat. Dat kijk ik niet; ik ga nog liever de A27 schoonlikken. Natuurlijk bedoel ik daarmee niet de serie Soap (1977-1981), wat een van de grappigste en meest baanbrekende series OOIT was. In een tijd dat homofilie, incest, Aids (toen iets nieuws) en andere taboes niet op televisie mochten komen, was deze serie al full-speed bezig met het slopen van deze heilige huisjes via de belevenissen van de families Tate en Campbell. In Nederland pas na 00:00 uur op televisie, natuurlijk. Ik was een jaar of twaalf, dertien toen ik het voor het eerst zag en moest veel moeite doen om het (stiekem) te kijken. Zelden zo gelachen! Nog steeds een aanrader!”



In de seriewereld bestaan er tal van genres. Als je één genre mag kiezen, wat is dan je favoriete genre en waarom?: “Misdaad/detective-thrillers. Goede voorbeelden: Broadchurch en Happy Valley. De eeuwige strijd tussen goed en kwaad en het grijze gebied daartussen komt waarschijnlijk nergens zo realistisch en geloofwaardig naar voren. De complexiteit van de mens achter de crimineel én achter de misdaadbestrijder, naast de diversiteit van de semi-onschuldige burgers, biedt een onuitputtelijke bron voor mooie, spannende en soms diep trieste verhalen.” Heb je een voorkeur voor een land waar de serie vandaan moet komen? Kijk je bijvoorbeeld het liefst naar Amerikaanse series, of Deense series etc. ?: “De Britten en Scandinaviërs zijn erg goed in crimi’s en historische drama’s. De Fransen soms ook. De Amerikanen kunnen als geen ander actieseries maken. Dat komt deels door de veel grotere budgetten natuurlijk, en mede daardoor zien sciencefiction- en fantasyseries uit Amerika er ook meestal het beste uit. Voor anime shoppen we natuurlijk in Japan en Korea.”



Benedict Cumberbatch
Series worden gemaakt door producenten met een heel team daar achter. De acteurs brengen vervolgens het verhaal over. Heb je een favoriete acteur en/of actrice? Waarom?: “De afgelopen paar jaar ben ik nogal wat helden kwijtgeraakt. Verder ben ik, qua acteurs, vooral op film gericht, maar een paar van mijn grootste helden uit de serie-wereld zijn: Benedict Cumberbatch, Ron Perlman, James Woods, David Tennant, Sarah Lancashire. And the list goes on…”



Wat betekenen series voor je? Is het een soort van ontspanning of iets anders?: “Voor mij zijn series pure ontspanning. Mijn vrouw en ik hebben allebei een baan die veel concentratie vergt en dan is het heerlijk om even een uurtje (of twee) weg te zakken in een andere wereld. Ik heb een eigen tekst- en vertaalbureau, dus er is altijd wel iets belangrijks te doen. Maar, de boog kan niet altijd gespannen blijven. Dus voor ontspanning kijken we series of toeren we Europa rond op de motor.” Ben je wel eens verslaafd geweest aan een serie? Hoe kwam dat en hoe ging je daar mee om?: “Verslaafd niet, maar er zijn wel series die een milde epidemie van binge-watching teweeg brengen. Zo van: nog ééntje dan? En een uur later opnieuw… Als we tijd hebben kijken we meer delen achteréén, maar we kunnen erg goed de prioriteiten (werk en huishouden) gescheiden houden van bankhangen.”



Wil je voor ons beschrijven hoe je serie kijkt? Waar ben je en hoe zit je er bij (en met wie)?: “Meestal kijk ik de series met mijn vrouw, soms met mijn dochters en hun vrienden erbij. Dat ligt aan de serie; hun smaken lopen nogal uiteen. Onder het eten kijken we bijvoorbeeld iZombie. Dat is een leuke serie waar je best een deeltje van kunt missen. We hebben geen moeite met het bloed en zo. Na het eten gaan we allemaal weer aan de slag met studie, werk of huishouden. Rond een uur of negen of iets later kijken mijn vrouw en ik gezellig nog één of twee delen van (momenteel) Sons of Anarchy of een andere serie die we op dit moment volgen. Meestal volgen we niet meer dan drie series tegelijk, maar dat kan oplopen als we “bij” zijn en we weer een half jaar op het nieuwe seizoen moeten wachten.” Wacht je tot de afleveringen van jouw serie uitgezonden worden op de Nederlandse televisie of stream je? Of beide? En heb je een account op Netflix/Videoland/Amazon of nog een andere betaalzender of streamingdienst?: “We hebben Netflix al ongeveer vanaf het moment dat het in Nederland te ontvangen is. Soms koop ik een tweedehands box of anders leen ik een box bij de bieb. Sommige series zijn bijna onmogelijk te vinden, want te oud of niet populair, dus dan ben ik gedwongen via Internet de delen op te sporen. Normale televisie kijk ik bijna nooit want we hebben hier allemaal een bloedhekel aan reclame en sommige zenders zijn compleet gestoord op dat gebied!”



Welk cijfer zou jij jezelf geven op het gebied van seriefanaat? (op schaal van 1 tot 10!) En waarom en hoe past MijnSerie daarin?: “Ik heb niet veel referentiemateriaal, maar ik denk dat ik een achtje ben. Dus redelijk fanatiek maar geen vierkante ogen.”

Coen Mulder (Coenmiller) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar hij graag naar kijkt en ook waar. Op 29 mei komt er een andere serie fan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Coen Mulder, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,

Mandy

Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (5)

JessicaD
JessicaD 15 mei 2017, 21:23
Zeg Coen, ga jij eens snel 11.22.63 kijken!

Firefly is ook een goede keuze, erg leuk. Vergeet niet de bijbehorende afsluitende film ook vast klaar te leggen. :)
Conanmiller
Conanmiller 23 mei 2017, 19:23
Deze reactie is verwijderd.
Conanmiller
Conanmiller 23 mei 2017, 19:23
Ha Jessica,

Zo, sorry voor de vertraagde reactie. Beetje druk hier, af en toe. Ik heb dus nu pas mijn eigen interview gelezen. ;-)

Ja, ik weet het. Ik loop enorm achter, maar ja, eigen bedrijf en een moestuin en drie oude motorfietsen. Ik heb helemaal geen tijd (soms) om te kijken! ;-)

We zijn nog bezig met SoA, Luther en Crossing Lines... en 11.22.63 kan ik (bij mijn weten) nog niet via Netflix kijken. Misschien maar even bij de bieb kijken of ze de box hebben.

De film van Firefly is ook goed, ja. Ik had hem al twee keer gezien voor ik eindelijk de box met de serie had gevonden. Ik wilde de serie per se op Bluray, dus het duurde even wat langer. Af en toe gaan er geruchten over een nieuwe serie/film, maar dat is waarschijnlijk wishful thinking...
JessicaD
JessicaD 28 mei 2017, 01:12
Oh heb je de film al gezien zonder de serie? :O De serie vond ik veel leuker eigenlijk dan de film, dus dan heb je nog wat om naar uit te kijken. :)

11.22.63 staat inderdaad niet op Netflix. Ik zal duimen dat ze hem bij jullie bieb hebben. :)
renzoroy
renzoroy 28 mei 2017, 09:56
De film Serenity is een vervolg op het verhaal van de serie Firefly, dus ik zou niet eerst de film kijken. 11.22.63 is van Hulu zelf, dus denk niet dat die ooit op Netflix komt
Log in om een reactie achter te laten