Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Verkiezingen: Beste superhelden serie van 2016

Verkiezingen: Beste superhelden serie van 2016

Wat waren de beste en slechtste series van 2016? Vanaf 5 januari tot 4 februari kun je stemmen voor de Serie van het Jaar verkiezing. Deze column dient ter ondersteuning voor de categorie Beste superheldenserie van 2016.


‘With great power comes great responsibility!’


Ooit begonnen als het lachertje op tv; Superhelden. Series die gaan over één of enkele mensen met bovennatuurlijke krachten. Inmiddels is dit genre uitgegroeid tot een van de meest bekeken genres, zeker op MijnSerie. Het lastige aan superheldenseries is vaak dat je het gevoel van realisme moet laten gaan, terwijl dat iets is wat niet iedereen even makkelijk kan doen. Daarom kun je veel mensen tegenkomen die nog steeds met een grote glimlach naar je kijken als je vertelt dat je superheldenseries volgt. Maar niet hier op MijnSerie! Het is niet voor niets dat een van dé categorieën van de ‘Serie van het jaar’-verkiezing de categorie Superhelden is. Maar welke serie is dit jaar dan de beste? Laten we pijlsnel naar de eerste genomineerde gaan!


Arrow (winnaar 2015)
‘After five years in hell, I’ve returned home with only one goal: to save my city.’

Oliver Queen (Stephen Amell, Hung) is misschien wel de hoeksteen waarop het DCTV-universum is gebouwd. Een heel universum aan series is begonnen met de groene pijl en boog schietende held. Arrow is dan ook de meest geaarde serie van het hele universum. De serie kent veel ups en downs en de meeste kijkers vinden seizoen een en twee nog steeds het best. Maar volgens veel critici is seizoen vijf in topvorm. In de megagrote cross-over tussen vier verschillende series bleek dat de held zonder échte superkrachten de beste leider is. Maar neemt Arrow in de verkiezing ook de leiding op zich?

Als een bliksemschicht schieten we door naar de volgende genomineerde:


The Flash (2014)
‘I am the fastest man alive. I am The Flash.’

The Flash (Grant Gustin, Glee) is het vrolijke tweede deel van het DCTV-universum. Velen sloten Barry Allen (a.k.a. The Flash) meteen in hun harten in seizoen een. Maar hier en daar kraken de lovende woorden toch steeds wat meer. Seizoen drie lijkt minder te zijn. Toch is dit de meest familievriendelijke serie van het DCTV-universum. Met olijke karakters en voldoende tijd voor emotionele uitbarstingen zorgt deze serie voor een goede balans tussen luchtig en donker. Jammer voor The Flash (2014) win je niet met zo snel mogelijk stemmen, maar wie weet finisht deze serie als eerste?

Alsof de tijd aan ons voorbij vliegt, reizen we door naar de volgende nominatie:


Legends of Tomorrow
‘We are saving history but don’t call us heroes, we are legends.’

De grote tijd-reizende ensemble-show met veel verschillende superhelden, die allemaal verschillende krachten hebben en allemaal verschillende persoonlijkheden. Het klinkt als een gecompliceerde wirwar van personages. Maar dit is een show die dat deel goed weet te balanceren. Met grote namen, binnen het DCTV-univsersum, als White Canary (Caity Lotz, Arrow) en Captain Cold (Wentworth miller, Prison break) wist het eerste seizoen te verrassen. Waarschijnlijk weten deze tijdreis-helden de uitslag van de verkiezing al, maar gaan ze winnen?

We vliegen door naar de volgende genomineerde:


Supergirl
‘My name is Kara Zor-El, and I am Supergirl!’

Alhoewel Superman al veel langer bekend is, kreeg zij een eigen serie. Vriendelijk, liefdevol, vrolijk en een tikje vrouwelijk zijn de speerpunten van deze serie. Qua toon lijkt Supergirl (Melissa Benoist, Glee) het meest op The Flash. De critici zijn verdeeld over de serie, alhoewel de verhuizing naar The CW in seizoen twee volgens de meeste een goede zet was. Supergirl is dan misschien wel onverslaanbaar, maar geldt dit ook bij de serie van het jaar-verkiezing?

Als een stel doorgedraaide maniakken waggelen we verder, op weg naar de volgende nominatie:


Gotham
‘This city is sicker than I thought it was.’

Ondanks dat ook deze serie gebaseerd is op verschillende DC-comics is Gotham niet gelinkt aan de vorige series. Gotham is een stad vol met vreemde, moordlustige en doorgedraaide mensen. Er zijn weinig series waarin zoveel criminelen rondlopen als in Gotham. En ondanks dat deze serie niet altijd evenveel succes heeft met haar verschillende personages, zijn er al een aantal ontstaan (Penguin, The Riddler) die nu al onvergetelijk zijn. De eerste vraag die de mensen uit Gotham stelden was hoeveel geld ik wilde om deze verkiezing om te kopen, want anders zouden ze nooit winnen. Of hebben ze voldoende loyaal publiek om de eerste plaats op een eerlijke manier te bemachtigen?

We laten DC achter ons en sluipen als spionnen Marvel binnen. Op zoek naar de volgende genomineerde:


Agents of S.H.I.E.L.D.
‘It’s S.H.I.E.L.D. Impossible things happen all the time.’

Waar Agents of S.H.I.E.L.D.(AoS) begon als een spionageserie, is het inmiddels uitgegroeid tot een echte superheldenserie. Met verschillende zogenoemde Inhumans zijn superkrachten wekelijks van de partij. Met powervrouwen als Quake en Melinda May, en de vele komische onderbrekingen van Phil Coulsen is deze serie, qua niveau, nog steeds aan het groeien. Het laatste seizoen is, mede door het latere tijdstip waarop het uitgezonden wordt, veel donkerder en dat bevalt de meeste critici wel. Inmiddels is dit een vaste waarde in het Marvel-universum. Hoogstwaarschijnlijk is elke letter die ik geschreven heb over deze serie gemonitord door de technici van S.H.I.E.L.D., dus stem maar op AoS. (Als je dit de beste serie vindt natuurlijk!)

Alsof we door een olijke butler worden begeleid, schrijden we naar de volgende nominatie:


Agent Carter
‘I’m not sure whether you follow adventure or adventure follows you.’

Eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt. Kritisch toegejuicht, maar slecht bekeken. Inmiddels is de serie ook gecanceld, maar desalniettemin staat hij toch op de lijst. Agent Carter (Hayley Atwell, Conviction) zorgde voor een frisse wind in het Marvel tv-universum. Het was een mix van luchtige en serieuze materie die ervoor zorgde dat mensen verliefd werden op de serie. Of Peggy Carter het idee van een serie van het jaar-verkiezing zou begrijpen weet ik niet, maar als er iemand is die je kan overtuigen om ergens op te stemmen dan is het Peggy wel. Peggy zou zeggen: ‘I don’t need someones approval. I know my value, anyone else’s opinion doesn’t really matter!’. Duidelijk toch?

Volledig verblind door het aantal nominaties vechten we door naar de volgende:


Daredevil
‘No good deed goes unpunished.’

Op naar de serieuze kant van het Marvel-universum. Het eerste seizoen van Daredevil (Charlie Cox, Boardwalk Empire) verraste vriend en vijand. De kwaliteit, het camerawerk, de muziek en de acteerprestaties vlogen door het dak. Het was dan ook moeilijk om die kwaliteit door te trekken naar seizoen twee, en volgens veel critici zijn de makers er maar deels in geslaagd. Toch behoort Daredevil tot de top wat betreft superheldenseries. Tenminste, als je van de wat realistischere, duisterdere kant houdt. Ik heb al een brief van de advocaat Matt Murdock op de mat liggen met een waarschuwing dat ik vervolgd word als deze serie niet wint. Gaat dat lukken?

Tenslotte denderen we dwars door een muur heen naar de laatste nominatie:


Luke Cage
‘I guess you guys haven’t heard about me.’

Na Daredevil en Jessica Jones (niet genomineerd omdat er geen aflevering in 2016 is uitgezonden) was het de beurt aan Luke Cage (Mike Colter, Agent X) om de kwalitatieve trend van superhelden met een scherp randje door te zetten. En daar is het misschien al mis gegaan. Te hoge verwachtingen zorgden ervoor dat critici niet zo lovend waren. Maar komt dit omdat het vergeleken wordt met DD en JJ of is de serie wel kwalitatief heel erg goed als je hem op zichzelf staand bekijkt? Toch hoort deze dijk van een serie wel thuis in het rijtje genomineerden. Sterker nog, ik ben bang dat Luke dwars door me heen loopt als ik hem niet nomineer. Dus is zijn winst net zo ondoordringbaar als zijn huid? We zullen zien…

Nog even alle kanshebbers op een rijtje:

Agent Carter
Agents of S.H.I.E.L.D.
Arrow
Daredevil
DC's Legends of Tomorrow
Gotham
Luke Cage
Supergirl
The Flash (2014)

En dit waren de nominaties van dit jaar. Het is een afwisselend lijstje waarin smaak zeker een grote rol zal spelen. Ik ben benieuwd wie er gaat winnen dit jaar. Gaat Arrow er weer met de trofee vandoor? Is een nieuwkomer als Luke Cage nu aan de beurt? Of zijn het de gestoorde gekken van Gotham die dit jaar een groot feest gaan organiseren? We zullen zien! Vanaf donderdag 5 januari tot en met 4 februari kun je stemmen op jouw favoriet!

Stem op de beste series van 2016
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (13)

BingingBirgit
BingingBirgit 29 december 2016, 11:59
Ik ben eigenlijk niet echt tevreden over elk van deze series.

Ik heb twee pogingen gedaan om Arrow te kijken maar ben nooit verder gekomen dan seizoen twee. Het tweede seizoen van Daredevil kan ik me niet eens meer zo goed herinneren dus het heeft weinig indruk achter gelaten. Gotham zit soms echt vol met onlogische dingen die nergens op slaan en van het karakter Jim Gorden word ik soms een beetje moe. Na een half seizoen van Supergirl ben ik afgehaakt. Luke Cage vond ik echt mega cliché en totaal niet vernieuwend. Na de eerste helft van het seizoen ging het alleen maar down hill. The Flash is mijn quilty pleasure. Ik heb alles gezien maar weet niet of ik volgend jaar wel weer verder ga.. Wat kan ik lekker zeuren he?

Mijn stem gaat denk ik naar... ik weet het niet! Geen?
Timmetje
Timmetje 29 december 2016, 12:55
Ondanks het wat tegenvallende tweede seizoen van Daredevil, steekt deze, naar mijn mening, mijlenver boven de andere series in deze lijst uit.
tweemaalh
tweemaalh 29 december 2016, 14:04
Lastig dit keer, maar ik denk dat ik voor Luke Cage ga. Het mag dan absoluut niet het niveau van de eerste seizoenen van Daredevil en Jessica Jones zijn, maar van deze heb ik nog het meeste genoten het afgelopen jaar.
Solis
Solis 29 december 2016, 15:37
Ik ga ook voor Luke Cage. Het tweede seizoen van Daredevil was een stuk minder dan het eerste. De rest is gewoon een leuk tussendoortje.
GoonerJenny
GoonerJenny 29 december 2016, 19:19
The flash heeft mij nog steeds niet verveeld. Ik ben gestopt met Arrow kijken en ook het tweede seizoen van DC links laten liggen. Daredevil tweede seizoen veel minder dan het eerste. Jessica Jones moest ik echt inkomen en Luke Cage was ook niet echt een topper. Mijn stem zal dus naar the fastest man alive gaan.
kimregts
kimregts 29 december 2016, 20:02
Arrow en The Flash zijn nog steeds mijn favorieten. Arrow is wel minder geworden, maar huidig seizoen vind ik weer stukken beter. Jammer dat agent Carter gestopt is. SHIELD vind ik steeds minder worden, alhoewel dit seizoen met GR wel wist te boeien. Ik blijf vooral geboeid door hoe ze de serie goed weten in te spelen op de films van Marvel.
Luke Cage, Jessica Jones en zeker Daredevil niets op aan te merken. Legends of tomorrow vind ik de ene aflevering beter dan de andere. 2e seizoen vind ik wel interessanter dan 1. (RIP Hunter vond ik ook gewoon niks). Supergirl ook geinig, maar wel de minste van allen. Al met al.... love dit genrne! Heerlijk na een drukke werkdag, verstand op 0 en kijken maar!

Toch mis ik een aantal series in de rij.
- Preacher
- Constatine (jammer dat t gecancelled is, maar wilde hem toch noemen, omdat er meerdere series genoemd worden welke afgelopen zijn)
- Lucifer
- IZOMBIE
Ook deze 4 vind ik top series.
Weliswaar geen superhero's, maar dat zijn Agent Carter en Gotham bijvoorbeeld ook niet. Het zijn wel comics met een aardig Supernatural gehalte!
JanWillemK
JanWillemK 29 december 2016, 21:11
Gotham zal mijn stem gaan krijgen. De rest ben ik of mee gestopt, of leek me gewoon niet leuk genoeg.
KoNijn
KoNijn 30 december 2016, 09:29
Daredevil...
Javelin
Javelin 30 december 2016, 14:00
Ik ga voor the Flash, inmiddels alweer in het 3e seizoen en het zit gewoon goed in elkaar. Natuurlijk zijn er afleveringen waar ik ook mijn vraagtekens bij zet maar so be it. Het 2e seizoen van Daredevil vond ik echt helemaal niets aan en kwam ik moeilijk doorheen. Dit ook met Jessica Jones en Luke Cage welke eigenlijk gewoon saai zijn. Arrow heeft echt zijn beste tijd gehad en Supergirl is pas na 10 afleveringen echt leuk geworden. DC's Legends of Tomorrow is een leuk tussendoortje maar echt niet meer dan dat.

Denk dan ook echt dat het The Flash zal worden dit keer.
eentje
eentje 31 december 2016, 01:09
Lastige. Arrow is stuk beter dan vorig seizoen maar vind het steeds minder worden. Flash daarin trgen wordt stuk beter. Daredevil vond ik s2 minder maar had ik oo al verwacht voornamelijk omdat s1 heel goed was. Agents of shield nog steeds vermakelijk maar ook niet veel meer. Supergirl is stuk beter. Gotham nog leuker dan vorig seizoe .
anonymous
anonymous 31 december 2016, 14:24
Luke Cage
hbrouwer
hbrouwer 31 december 2016, 14:35
Gotham, maar moet zeggen seizoen 1 was top, seizoen 2 al een stuk minder.
Weet niet of ik ook seizoen 3 ga kijken.
Niels_Ven
Niels_Ven 2 januari 2017, 17:48
Daredevil!! In tegenstelling tot sommigen hieronder vond ik seizoen 2 fantastisch, bouwde met characters als The Punisher alleen maar voort op al het goeds van s1.
Log in om een reactie achter te laten