Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
11
0
Bekijk stemmen

Verkiezingen: De beste sci-fi serie van 2016

Wat waren de beste en slechtste series van 2016? Vanaf 5 januari tot 4 februari kun je stemmen voor de Serie van het Jaar verkiezing. Deze column dient ter ondersteuning voor de categorie beste sci-fi serie van 2016.

De fascinatie over de toekomst. Hieruit is het genre sciencefiction eigenlijk ontstaan. Robots? Aliens? Catastrofale rampen? Ruimtereizen? Waanzinnige medische of technologische doorbraken? Stuk voor stuk thema’s waar de gemiddelde sci-fi show aandacht aan besteed. De beste series in deze categorie weten een deel van hun show te baseren op herkenbare, alledaagse, gebeurtenissen met een vleugje (of soms een hele scheut) futurisme. Maar welke serie krijgt dit jaar de begeerde accreditatie van MijnSerie in de categorie sciencefiction? Om een helder beeld te krijgen waarop iedereen kan stemmen, stel ik voor een experiment te doen. We beginnen met een druppeltje ruimtereis-ium:The Expanse
‘We’ve gone too far’

Meningen over deze serie zijn verdeeld. De een vindt het een ‘Episch avontuur waar we op hebben gewacht sinds Firefly’ (George R.R. Martin) en de ander vindt het ‘Rotzooi’ (Onze eigen Mandy Gelling). Visueel gezien is dit een sterke serie die goed gebruik weet te maken van hun special effects waardoor het enigszins geloofwaardig wordt. Het is een nieuweling tussen wat meer gevestigde namen. Kan The Expanse de titel claimen?

Vervolgens voegen we een theelepel buitenaards-wezium toe en blijven roeren totdat de volgende genomineerde aan de beurt is geweest:Colony
‘The invasion is over. The fight is about to begin.’

Colony had een veelbelovende eerste aflevering. Rauw, herkenbaar en een duidelijke premisse. Alleen kondigde de serie zichzelf aan als een serie met buitenaardse wezens die aan de macht zijn. Is het dan niet storend dat er tijdens het hele eerste seizoen geen enkele alien te zien is? Sommigen vinden van wel, anderen zeggen dat het bijdraagt aan de spanning van de serie in zijn geheel. Enfin, titelkandidaat?

Nu alles goed doorgeroerd is, voegen we twee fikse scheuten robotium toe en zetten dit op een laag vuurtje. Net lang genoeg om een volgende nominatie uit te lichten:Humans
‘Made in our image, out of our control.’

Deze remake van de Zweedse serie ‘Real Humans’ wordt door velen aangemerkt als een aanwinst op het huidige tv-landschap. Beangstigend, realistisch en zeer goed geacteerd zijn de woorden die voorbijkomen als je het over Humans hebt. Deze serie gaat over robots die zo erg op mensen lijken, dat het onderscheidt lastig wordt. Dit is misschien, voor velen, wel het ultieme onderwerp als het gaat om sciencefiction. Maar kunnen de robots ook doorgaan als winnaars?

Nu alles goed doorgekookt heeft dekken we alles af en zetten het in de diepvries. Als het goed is ontstaan er dan experimentele kristallen gemaakt van apocalypticum. Dus; tijd voor de volgende genomineerde:The 100
‘Survival isn’t who you are, it is who you become.’

Begonnen als een tienerdrama van The CW, inmiddels uitgegroeid tot een waar verborgen diamantje in de line-up van de zender. Een verhaal vol plottwisten die menig seriefan zelfs niet ziet aankomen. Het acteerwerk mag dan niet altijd even stabiel zijn, de sets, muziek en verhaallijnen steken met kop en schouders uit boven de meeste apocalyptische drama’s. The 100 zou weleens een gevaarlijke outsider kunnen zijn voor de titel. Overleven ze het?

Met een speciale tang halen we de kristallen uit de diepvries en overgieten we die met een zwarte, medisch onverklaarbare, massa. We laten het even rusten totdat de volgende nominatie bekend is:Stranger Things:
‘I don’t care if anyone believes me.’

De Netflix-serie die zorgde voor de comeback van Winona Ryder en de doorbraak van Millie Bobby Brown. Een aangrijpend en beangstigend verhaal over, ja, wat eigenlijk? Een alternatieve dimensie? Een medisch onverklaarbaar monster? Je wordt tijdens het kijken van de serie in allerlei hoeken gesmeten, maar het blijkt een succesformule. Velen hebben het eerste seizoen verslonden en kunnen niet wachten op het tweede. Gaat deze serie winnen? Er zijn wel vreemdere dingen gebeurd…

Zodra elke centimeter bedekt is, zetten we de omhulde kristal in een oven. Hoelang? Tijd is relatief:12 Monkeys
‘Unmake history.’

Tijdreizen is onlosmakelijk verbonden met het sci-fi. Deze serie speelt daar, met verve, op in. Met een goed verhaal, een diverse cast en goede sets zet 12 Monkeys de toon, wat betreft tijdreis-series. Wat startte als een simpele missie om ‘even’ terug te gaan in de tijd, bloeit uit tot een ware race tussen voorbestemming en vrije wil. Voor sommigen té filosofisch, voor anderen; fantastisch. Als ze nu niet winnen, wie houdt ze tegen om vorig jaar alsnog te winnen?

Inmiddels begint ons experiment de eindfase te naderen. We hebben de, inmiddels gesmolten, kristal in zijn vorm gegoten en voegen daar nog een paar drupjes technologioxide toe. En terug in de oven. Precies tijd genoeg om weer een nominatie te bespreken:Black Mirror
‘The future is bright.’

Eerlijkheidshalve, dit is de enige serie op dit lijstje waarvan ik nog nooit een aflevering heb gezien. Maar wat wordt er overweldigend positief op gereageerd. Een verwrongen ode aan de technologische eeuw waarin we leven. Treffend, nagenoeg perfect en baanbrekend zijn de trefwoorden die het niveau van deze serie aangeven. Dit moet geweldig zijn. Maar goed genoeg voor de titel?

Het moet langer in de oven dan gedacht, dus we doen er nog een:Dark Matter
'I've got no clue who i am'

Er zijn weinig series waarvan meningen zo ongelofelijk verschillen. Door de een volledig afgekraakt, door de ander relatief goed gewaardeerd. Op IMDB geeft 20% Dark Matter een lager cijfer dan een vijf, terwijl 16% het een negen of hoger geeft. Zoals gezegd; meningen liggen enorm ver uit elkaar. De crew gaat zich hoogstwaarschijnlijk niets van deze verkiezing herinneren. Zonde omdat ze winnen? Of beter omdat ze in de verkiezingsafgrond belanden?

Een grote zwarte rookwolk komt uit de oven en tot mijn grote verbazing zijn er twee identieke mengsels ontstaan. Waar doet me dat aan denken?Orphan Black
‘A clone is never alone.’

Een zucht van verlichting ging door de wereld nadat Tatiana Maslany éindelijk een Emmy won voor haar rol in Orphan Black. Ze portretteert daar om en nabij de tien karakters, ieder met zijn of haar eigen nuances waardoor het compleet verschillende personen lijken. Een meesterwerk qua acteren. De verdere cast in dit kloon-verhaal misstaat ook niet en het verhaal blijft de meeste mensen boeien. Orphan Black is een van de absolute favorieten voor de titel dit jaar. Maar niets is in 2016 zo onvoorspelbaar als een verkiezing, toch?

De verschillende delen van het experiment zijn inmiddels samengesmolten. We halen ze uit de oven en laten ze even afkoelen voordat de grote onthulling plaatsvindt. Net genoeg tijd om nog de laatste nominatie met jullie te delen:Westworld
‘Where life begins.’

Met veel bombast werd Westworld de wereld in geslingerd. En de reacties zijn overweldigend. Vergelijkingen, qua kwaliteit, met Game of Thrones werden al snel gemaakt. Het kan ook bijna niet anders dan kwalitatief zijn, als je de cast bekijkt. Het verhaal omvat diepe connecties, argwanende robots en plottwisten van grote proporties. Als Orphan Black een favoriet is, is Westworld de absolute topfavoriet. De nominaties voor verschillende prijzen vliegen ze om de oren, zo ook hier op MijnSerie.nl. Gaan ze winnen of komt de grootste plottwist nog?

Zo, de ‘grande’ onthulling is daar. Langzaam trekken we het rode doek van ons experiment af. En wat blijkt? Het is een enorme goudkleurige beker geworden. Dé beker voor sciencefiction-serie van het jaar. Want wat is nu passender dan een experimentele beker voor een serie over experimentele onderwerpen? Prachtig, hoé filosofisch!

Nog even alle kanshebbers op een rijtje:

The Expanse
Colony
Humans
The 100
Stranger Things
12 Monkeys
Black Mirror
Dark Matter
Orphan Black
Westworld

En nu allemaal stemmen! Want alleen zo kun je ervoor zorgen dat jouw favoriet wint!
Leuk?
11
0
Bekijk stemmen

Reacties (28)

avatar_tweemaalh
24 dec 2016 11:54 -
Black Mirror blijft een topper. Orphan Black, Stranger Things en The 100 zijn ook goed, of misschien zet ik mijn wildcard in op Class
Reageer
avatar_heplam
24 dec 2016 12:44 -
Black Mirror buiten kijf de beste sf serie van dit moment, daarnaast is stranger things ook wel een mooi pareltje, verder met veel plezier gekeken naar The 100, Aftermath, en Class
Reageer
avatar_Timmetje
24 dec 2016 15:43 -
Westworld, Black Mirror en Stranger Things staan in mijn top 3.
Reageer
avatar_Nienkepiene
24 dec 2016 17:29 -
Voor mij is het zeker Westworld
Reageer
avatar_crix
24 dec 2016 17:46 -
voor mij 1 the 100.2 stranger things, en 3 Orphan black
Reageer
avatar_E71
24 dec 2016 21:34 -
Westworld en Black Mirror voor mij.
Reageer
avatar_ThomasNL92
24 dec 2016 21:42 - 24 dec 2016 21:43
Black Mirror blijft duidelijk de beste Scifi series die er momenteel is, alhoewel het 3e seizoen aandoenlijk wat kwaliteit verloor onder Netflix dan de 1e twee seizoenen bij het britse Channel 4.
Reageer
avatar_Isa1001
25 dec 2016 11:11 -
Is het de bedoeling dat je hier je stem uitbrengt of ? Bij mij in ieder geval staat dark matter op 1
Reageer
avatar_Hangmat
25 dec 2016 16:37
Nee! Vanaf 5 januari tot 4 februari kun je stemmen op de website. Hier in de reacties is er ruimte om gewoon even lekker jouw favoriet te posten!
Reageer
avatar_Isa1001
26 dec 2016 14:41
Oké, dank je!
Reageer
avatar_alex3012
25 dec 2016 11:35 -
kijk er 4 colony,dark mather, the 100 en humans
nu vind ik humans niet zo speciaal kijk het alleen verder uit nieuwschierigheid.
the 100 vond ik in begin echt geweldig maar word wel steeds minder maar kijk er nog wel telkens naar uit
colony is nog niet zo lang bezig vind ik tot nu toe denk goeie kansmaker
dark mather begon ook goed maar word ook al minder door wisseling met hoofdrol spelers.
als ik uit deze 4 moet kiezen zou ik nu voor colony gaan omdat ik er meer van wil weten
Reageer
avatar_Roeman
25 dec 2016 12:18 -
Heel moeilijk deze categorie, twijfel tussen 12 Monkeys en Westworld.
Reageer
avatar_Hangmat
25 dec 2016 16:38
Echt hè? Sterke line-up dit jaar!
Reageer
avatar_patrick_1987
25 dec 2016 12:38 - 25 dec 2016 12:38
Denk dat Westworld gaat winnen, al twijfel ik nog tussen Humans en Westworld en Orphan Black, eerst maar eens het tweede seizoen van Humans nog kijken, hopelijk is die net zo goed als de eerste.
Reageer
avatar_Roeman
25 dec 2016 12:46
Wij zijn na drie aflevering gestopt met Humans seizoen 2, kon me niet boeien.
Reageer
avatar_paranoia68
25 dec 2016 13:32 -
12 Monkeys: evenaard de film :)
Black Mirror: zeer realistisch
Westworld: verpletterend :)
Reageer
avatar_JanWillemK
25 dec 2016 22:09 -
12 Monkeys, één van mijn favoriete sci-fi series. Na Battlestar Galactica en Continuum.
Reageer
avatar_krillz
26 dec 2016 09:39 -
Colony
Reageer
avatar_BadWolf
26 dec 2016 13:58 -
The 100
Humans
Colony
Reageer
avatar_Isa1001
26 dec 2016 14:48 -
Ik mis Travelers. Best leuk om na te kijken.
Colony niet verder gekomen dan de 1e aflevering echt saai. Ook Westworld vond ik saai maar wel afgekeken (vooral omdat ik tot eind december nog de kans had omdat HBO uit Nederland vertrekt.) The 100 en Stranger Things zijn ook goed. Hoewel The 100 elk seizoen weer anders is.
Reageer
avatar_E71
26 dec 2016 23:35 -
Black Mirror is overigens technisch gezien niet een serie uit 2016
Reageer
avatar_Hangmat
27 dec 2016 16:12
Op 21 oktober 2016 heeft Netflix het derde seizoen online gezet. Er zijn dus afleveringen 'uitgezonden' in 2016. Hiermee voldoet 'Black Mirror' aan de gestelde eisen! :-)
Reageer
avatar_DavidPrice
27 dec 2016 06:02 -
Westworld.
Reageer
avatar_razorlord
27 dec 2016 06:45 -
Stranger Things
Reageer
avatar_paranoia68
27 dec 2016 12:40 -
[q]Ook Westworld vond ik saai maar wel afgekeken (vooral omdat ik tot eind december nog de kans had omdat HBO uit Nederland vertrekt.) [/q]
westworld saai?! Integendeel, het blijft steeds spannender worden als je naar alle mogelijkheden kijkt en de dubbele rollen van de spelers. Het is net een ui die je pelt, elke nieuwe laag is een nieuw bewustzijn. Ik denk dat deze de winnaar wordt! Hoop het wel...:)
Reageer
avatar_Dore
28 dec 2016 12:16 -
Ik mis ook Travelers. Verdient het meer dan Black Mirror naar mijn mening.
Ook Frequencies mis ik in dit rijtje.
Reageer
avatar_kimregts
29 dec 2016 20:20 -
Westworld.... ik kan er niet in komen. Ik ga in de komkommertijd nog maar eens een poging wagen. Mijn top 3.
12 Monkeys
Stranger things (alleen deze in dit rijtje is van 2016)
Orphan Black.

Travelers had er idd ook bij gemogen.
Ook Stitchers vind ik vermakelijk.
Reageer
avatar_Goldstrike
24 jan 2017 18:03 -
Vond Luke Cage erg goed.
Reageer

Laatste nieuws

The Dark Crystal: Age of Resistance is door Netflix gecanceld. Er zal geen tweede seizoen van de Amerikaanse fantasieserie verschijnen bij de streamingdienst.
Gisteren, 13:00
2
De leukste website van Nederland, MijnSerie is op zoek naar schrijvers m/v die het leuk vinden om hun hobby series kijken uit te breiden.
maandag, 13:00
DC Universe zal vanaf begin 2021 verder gaan als stripboekenplatform DC Universe Infinite. HBO Max neemt series over van DC Universe en vernieuwt Harley Quinn.
maandag, 12:00
2
MijnSerie leden willen graag weten wanneer welke serie van start gaat. Elke maandag houden we je op de hoogte van alle* series die in Nederland en België uitkomen de komende week.
maandag, 11:00
De 72ste jaarlijkse uitreiking van de Primetime Emmy Awards zijn zondag 20 september 2020 uitgereikt. De uitreiking van de belangrijkste televisieprijzen werd een hybride virtuele ceremonie genoemd gepresenteerd door Jimmy Kimmel.
maandag, 10:00
3
Ook in de week van 14 – 20 september 2020 hebben we het nieuws voor je verzameld. Lees hieronder welk nieuws je wellicht gemist zou kunnen hebben uit week 38.
maandag, 09:00