Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Verkiezingen: De beste sci-fi serie van 2016

Verkiezingen: De beste sci-fi serie van 2016

Wat waren de beste en slechtste series van 2016? Vanaf 5 januari tot 4 februari kun je stemmen voor de Serie van het Jaar verkiezing. Deze column dient ter ondersteuning voor de categorie beste sci-fi serie van 2016.

De fascinatie over de toekomst. Hieruit is het genre sciencefiction eigenlijk ontstaan. Robots? Aliens? Catastrofale rampen? Ruimtereizen? Waanzinnige medische of technologische doorbraken? Stuk voor stuk thema’s waar de gemiddelde sci-fi show aandacht aan besteed. De beste series in deze categorie weten een deel van hun show te baseren op herkenbare, alledaagse, gebeurtenissen met een vleugje (of soms een hele scheut) futurisme. Maar welke serie krijgt dit jaar de begeerde accreditatie van MijnSerie in de categorie sciencefiction? Om een helder beeld te krijgen waarop iedereen kan stemmen, stel ik voor een experiment te doen. We beginnen met een druppeltje ruimtereis-ium:



The Expanse
‘We’ve gone too far’

Meningen over deze serie zijn verdeeld. De een vindt het een ‘Episch avontuur waar we op hebben gewacht sinds Firefly’ (George R.R. Martin) en de ander vindt het ‘Rotzooi’ (Onze eigen Mandy Gelling). Visueel gezien is dit een sterke serie die goed gebruik weet te maken van hun special effects waardoor het enigszins geloofwaardig wordt. Het is een nieuweling tussen wat meer gevestigde namen. Kan The Expanse de titel claimen?

Vervolgens voegen we een theelepel buitenaards-wezium toe en blijven roeren totdat de volgende genomineerde aan de beurt is geweest:



Colony
‘The invasion is over. The fight is about to begin.’

Colony had een veelbelovende eerste aflevering. Rauw, herkenbaar en een duidelijke premisse. Alleen kondigde de serie zichzelf aan als een serie met buitenaardse wezens die aan de macht zijn. Is het dan niet storend dat er tijdens het hele eerste seizoen geen enkele alien te zien is? Sommigen vinden van wel, anderen zeggen dat het bijdraagt aan de spanning van de serie in zijn geheel. Enfin, titelkandidaat?

Nu alles goed doorgeroerd is, voegen we twee fikse scheuten robotium toe en zetten dit op een laag vuurtje. Net lang genoeg om een volgende nominatie uit te lichten:



Humans
‘Made in our image, out of our control.’

Deze remake van de Zweedse serie ‘Real Humans’ wordt door velen aangemerkt als een aanwinst op het huidige tv-landschap. Beangstigend, realistisch en zeer goed geacteerd zijn de woorden die voorbijkomen als je het over Humans hebt. Deze serie gaat over robots die zo erg op mensen lijken, dat het onderscheidt lastig wordt. Dit is misschien, voor velen, wel het ultieme onderwerp als het gaat om sciencefiction. Maar kunnen de robots ook doorgaan als winnaars?

Nu alles goed doorgekookt heeft dekken we alles af en zetten het in de diepvries. Als het goed is ontstaan er dan experimentele kristallen gemaakt van apocalypticum. Dus; tijd voor de volgende genomineerde:



The 100
‘Survival isn’t who you are, it is who you become.’

Begonnen als een tienerdrama van The CW, inmiddels uitgegroeid tot een waar verborgen diamantje in de line-up van de zender. Een verhaal vol plottwisten die menig seriefan zelfs niet ziet aankomen. Het acteerwerk mag dan niet altijd even stabiel zijn, de sets, muziek en verhaallijnen steken met kop en schouders uit boven de meeste apocalyptische drama’s. The 100 zou weleens een gevaarlijke outsider kunnen zijn voor de titel. Overleven ze het?

Met een speciale tang halen we de kristallen uit de diepvries en overgieten we die met een zwarte, medisch onverklaarbare, massa. We laten het even rusten totdat de volgende nominatie bekend is:



Stranger Things:
‘I don’t care if anyone believes me.’

De Netflix-serie die zorgde voor de comeback van Winona Ryder en de doorbraak van Millie Bobby Brown. Een aangrijpend en beangstigend verhaal over, ja, wat eigenlijk? Een alternatieve dimensie? Een medisch onverklaarbaar monster? Je wordt tijdens het kijken van de serie in allerlei hoeken gesmeten, maar het blijkt een succesformule. Velen hebben het eerste seizoen verslonden en kunnen niet wachten op het tweede. Gaat deze serie winnen? Er zijn wel vreemdere dingen gebeurd…

Zodra elke centimeter bedekt is, zetten we de omhulde kristal in een oven. Hoelang? Tijd is relatief:



12 Monkeys
‘Unmake history.’

Tijdreizen is onlosmakelijk verbonden met het sci-fi. Deze serie speelt daar, met verve, op in. Met een goed verhaal, een diverse cast en goede sets zet 12 Monkeys de toon, wat betreft tijdreis-series. Wat startte als een simpele missie om ‘even’ terug te gaan in de tijd, bloeit uit tot een ware race tussen voorbestemming en vrije wil. Voor sommigen té filosofisch, voor anderen; fantastisch. Als ze nu niet winnen, wie houdt ze tegen om vorig jaar alsnog te winnen?

Inmiddels begint ons experiment de eindfase te naderen. We hebben de, inmiddels gesmolten, kristal in zijn vorm gegoten en voegen daar nog een paar drupjes technologioxide toe. En terug in de oven. Precies tijd genoeg om weer een nominatie te bespreken:



Black Mirror
‘The future is bright.’

Eerlijkheidshalve, dit is de enige serie op dit lijstje waarvan ik nog nooit een aflevering heb gezien. Maar wat wordt er overweldigend positief op gereageerd. Een verwrongen ode aan de technologische eeuw waarin we leven. Treffend, nagenoeg perfect en baanbrekend zijn de trefwoorden die het niveau van deze serie aangeven. Dit moet geweldig zijn. Maar goed genoeg voor de titel?

Het moet langer in de oven dan gedacht, dus we doen er nog een:



Dark Matter
'I've got no clue who i am'

Er zijn weinig series waarvan meningen zo ongelofelijk verschillen. Door de een volledig afgekraakt, door de ander relatief goed gewaardeerd. Op IMDB geeft 20% Dark Matter een lager cijfer dan een vijf, terwijl 16% het een negen of hoger geeft. Zoals gezegd; meningen liggen enorm ver uit elkaar. De crew gaat zich hoogstwaarschijnlijk niets van deze verkiezing herinneren. Zonde omdat ze winnen? Of beter omdat ze in de verkiezingsafgrond belanden?

Een grote zwarte rookwolk komt uit de oven en tot mijn grote verbazing zijn er twee identieke mengsels ontstaan. Waar doet me dat aan denken?



Orphan Black
‘A clone is never alone.’

Een zucht van verlichting ging door de wereld nadat Tatiana Maslany éindelijk een Emmy won voor haar rol in Orphan Black. Ze portretteert daar om en nabij de tien karakters, ieder met zijn of haar eigen nuances waardoor het compleet verschillende personen lijken. Een meesterwerk qua acteren. De verdere cast in dit kloon-verhaal misstaat ook niet en het verhaal blijft de meeste mensen boeien. Orphan Black is een van de absolute favorieten voor de titel dit jaar. Maar niets is in 2016 zo onvoorspelbaar als een verkiezing, toch?

De verschillende delen van het experiment zijn inmiddels samengesmolten. We halen ze uit de oven en laten ze even afkoelen voordat de grote onthulling plaatsvindt. Net genoeg tijd om nog de laatste nominatie met jullie te delen:



Westworld
‘Where life begins.’

Met veel bombast werd Westworld de wereld in geslingerd. En de reacties zijn overweldigend. Vergelijkingen, qua kwaliteit, met Game of Thrones werden al snel gemaakt. Het kan ook bijna niet anders dan kwalitatief zijn, als je de cast bekijkt. Het verhaal omvat diepe connecties, argwanende robots en plottwisten van grote proporties. Als Orphan Black een favoriet is, is Westworld de absolute topfavoriet. De nominaties voor verschillende prijzen vliegen ze om de oren, zo ook hier op MijnSerie.nl. Gaan ze winnen of komt de grootste plottwist nog?

Zo, de ‘grande’ onthulling is daar. Langzaam trekken we het rode doek van ons experiment af. En wat blijkt? Het is een enorme goudkleurige beker geworden. Dé beker voor sciencefiction-serie van het jaar. Want wat is nu passender dan een experimentele beker voor een serie over experimentele onderwerpen? Prachtig, hoé filosofisch!

Nog even alle kanshebbers op een rijtje:

The Expanse
Colony
Humans
The 100
Stranger Things
12 Monkeys
Black Mirror
Dark Matter
Orphan Black
Westworld

En nu allemaal stemmen! Want alleen zo kun je ervoor zorgen dat jouw favoriet wint!
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (28)

tweemaalh
tweemaalh 24 december 2016, 11:54
Black Mirror blijft een topper. Orphan Black, Stranger Things en The 100 zijn ook goed, of misschien zet ik mijn wildcard in op Class
heplam
heplam 24 december 2016, 12:44
Black Mirror buiten kijf de beste sf serie van dit moment, daarnaast is stranger things ook wel een mooi pareltje, verder met veel plezier gekeken naar The 100, Aftermath, en Class
Timmetje
Timmetje 24 december 2016, 15:43
Westworld, Black Mirror en Stranger Things staan in mijn top 3.
Nienkepiene
Nienkepiene 24 december 2016, 17:29
Voor mij is het zeker Westworld
crix
crix 24 december 2016, 17:46
voor mij 1 the 100.2 stranger things, en 3 Orphan black
E71
E71 24 december 2016, 21:34
Westworld en Black Mirror voor mij.
ThomasNL92
ThomasNL92 24 december 2016, 21:42
Black Mirror blijft duidelijk de beste Scifi series die er momenteel is, alhoewel het 3e seizoen aandoenlijk wat kwaliteit verloor onder Netflix dan de 1e twee seizoenen bij het britse Channel 4.
Isa1001
Isa1001 25 december 2016, 11:11
Is het de bedoeling dat je hier je stem uitbrengt of ? Bij mij in ieder geval staat dark matter op 1
Hangmat
Hangmat 25 december 2016, 16:37
Nee! Vanaf 5 januari tot 4 februari kun je stemmen op de website. Hier in de reacties is er ruimte om gewoon even lekker jouw favoriet te posten!
Isa1001
Isa1001 26 december 2016, 14:41
Oké, dank je!
alex3012
alex3012 25 december 2016, 11:35
kijk er 4 colony,dark mather, the 100 en humans
nu vind ik humans niet zo speciaal kijk het alleen verder uit nieuwschierigheid.
the 100 vond ik in begin echt geweldig maar word wel steeds minder maar kijk er nog wel telkens naar uit
colony is nog niet zo lang bezig vind ik tot nu toe denk goeie kansmaker
dark mather begon ook goed maar word ook al minder door wisseling met hoofdrol spelers.
als ik uit deze 4 moet kiezen zou ik nu voor colony gaan omdat ik er meer van wil weten
Mandy1966
Mandy1966 25 december 2016, 12:18
Heel moeilijk deze categorie, twijfel tussen 12 Monkeys en Westworld.
Hangmat
Hangmat 25 december 2016, 16:38
Echt hè? Sterke line-up dit jaar!
patrick_1987
patrick_1987 25 december 2016, 12:38
Denk dat Westworld gaat winnen, al twijfel ik nog tussen Humans en Westworld en Orphan Black, eerst maar eens het tweede seizoen van Humans nog kijken, hopelijk is die net zo goed als de eerste.
Mandy1966
Mandy1966 25 december 2016, 12:46
Wij zijn na drie aflevering gestopt met Humans seizoen 2, kon me niet boeien.
paranoia68
paranoia68 25 december 2016, 13:32
12 Monkeys: evenaard de film :)
Black Mirror: zeer realistisch
Westworld: verpletterend :)
JanWillemK
JanWillemK 25 december 2016, 22:09
12 Monkeys, één van mijn favoriete sci-fi series. Na Battlestar Galactica en Continuum.
krillz
krillz 26 december 2016, 09:39
Colony
BadWolf
BadWolf 26 december 2016, 13:58
The 100
Humans
Colony
Isa1001
Isa1001 26 december 2016, 14:48
Ik mis Travelers. Best leuk om na te kijken.
Colony niet verder gekomen dan de 1e aflevering echt saai. Ook Westworld vond ik saai maar wel afgekeken (vooral omdat ik tot eind december nog de kans had omdat HBO uit Nederland vertrekt.) The 100 en Stranger Things zijn ook goed. Hoewel The 100 elk seizoen weer anders is.
E71
E71 26 december 2016, 23:35
Black Mirror is overigens technisch gezien niet een serie uit 2016
Hangmat
Hangmat 27 december 2016, 16:12
Op 21 oktober 2016 heeft Netflix het derde seizoen online gezet. Er zijn dus afleveringen 'uitgezonden' in 2016. Hiermee voldoet 'Black Mirror' aan de gestelde eisen! :-)
DavidPrice
DavidPrice 27 december 2016, 06:02
Westworld.
razorlord
razorlord 27 december 2016, 06:45
Stranger Things
paranoia68
paranoia68 27 december 2016, 12:40
[q]Ook Westworld vond ik saai maar wel afgekeken (vooral omdat ik tot eind december nog de kans had omdat HBO uit Nederland vertrekt.) [/q]
westworld saai?! Integendeel, het blijft steeds spannender worden als je naar alle mogelijkheden kijkt en de dubbele rollen van de spelers. Het is net een ui die je pelt, elke nieuwe laag is een nieuw bewustzijn. Ik denk dat deze de winnaar wordt! Hoop het wel...:)
Toon spoiler
Dore
Dore 28 december 2016, 12:16
Ik mis ook Travelers. Verdient het meer dan Black Mirror naar mijn mening.
Ook Frequencies mis ik in dit rijtje.
kimregts
kimregts 29 december 2016, 20:20
Westworld.... ik kan er niet in komen. Ik ga in de komkommertijd nog maar eens een poging wagen. Mijn top 3.
12 Monkeys
Stranger things (alleen deze in dit rijtje is van 2016)
Orphan Black.

Travelers had er idd ook bij gemogen.
Ook Stitchers vind ik vermakelijk.
Goldstrike
Goldstrike 24 januari 2017, 18:03
Vond Luke Cage erg goed.
Log in om een reactie achter te laten