Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Schieten, tieten en bandieten

Schieten, tieten en bandieten

Vroeger was ik videothecaresse. Voor de jongere lezers onder ons: Stel je een winkel voor met een balie en allemaal schappen met lege doosjes van ongeveer 20 bij 15 centimeter. Op de lege doosjes stond een plaatje van een film en op de achterkant een kort verhaaltje over de inhoud van de film. Als je je keuze had gemaakt, ging je met het doosje naar de balie en werd er een videoband – lang verhaal, google het maar een keertje – ingedaan. Tijdens school en studie stond ik dus zes jaar lang als bijbaantje achter de balie van de videotheek. Toen ik in den beginne nog jong en onervaren was, kreeg ik zo nu en dan advies van mijn wat meer doorgewinterde collega’s. Een van die adviezen zal ik nooit meer vergeten: Zie je op de omslag een schaars geklede dame, ongeloofwaardig grote wapens en absurd veel vuur, dan heb je te maken met een typische ‘tieten-schieten-bandieten-film’. Ergo: Dat is niks, dat is per definitie een té slechte film, die kun je dus beter niet aanraden aan klanten.

Om gedegen advies te kunnen geven werd van ons verwacht dat we zelf ook minimaal twee films per week keken. Na een heleboel films moest ik stiekem concluderen dat ik eigenlijk best een fan was van het genre. Ik bedoel, wie vond die scène in True Lies waarin Arnold zijn vliegtuig voor het raam van een flatgebouw langs liet vliegen nou níet geweldig?
Maar we bevinden ons hier op mijnserie.nl, dus over naar de series. Naast films zijn er namelijk ook heuse ‘tieten-schieten-bandieten-series’. Let wel, het is een zeer specifiek genre waarin het verhaal totaal onderschikt is aan zaken als humor en een overdosis actie. De geloofwaardigheid is niet gewoon ver te zoeken; die ga je zelfs aan de andere kant van de wereld niet vinden. Meestal is er sprake van een duo; twee personages die elkaar voortdurend het bloed onder de nagels vandaan halen maar elkaar vanzelfsprekend óók minimaal tweemaal per aflevering redden van een buitengewoon vervelende dood.

Zo was er een geniale serie waarvan niemand de titel meer weet, omdat ie om volstrekt onbegrijpelijke redenen slechts één seizoen liep. Het had iets weg van de Bad Boys-film, twee agenten die het creëren van onbetaalbare schade feilloos combineerden met het bestrijden van enge misdadigers. In tegenstelling tot de korte duur van die serie, hield Michael Westen het in de serie Burn Notice vele seizoenen vol. Samen met zijn ‘triggerhappy’ knipperlichtvriendin Fiona en beste vriend Sam werden er door de heer Westen jarenlang vakkundig ontelbare mensen en gebouwen beschoten en opgeblazen. En ik keek aflevering na aflevering, ik was er dól op! Helaas is deze serie ten einde, maar gelukkig is er nu een serie gemaakt die gebaseerd is op de Lethal Weapon-films. Hetzelfde laken in het pak, en daarom raad ik deze als uw door de wol geverfde oud-videothecaresse zijnde dan ook van harte aan!
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (15)

anonymous
anonymous 14 december 2016, 16:07
Ben zelf ook wel een fan van het ‘tieten-schieten-bandieten-series’ genre. De eisen die ik aan zo'n serie stel zijn meestal veel lager dan aan de wat meer serieuze series.

Helaas worden er niet zo veel ‘tieten-schieten-bandieten-films’ meer gemaakt tegenwoordig. In de jaren 80/90 had je ze volop. Elke Steven Seagal film was eigenlijk zo'n film. De man de held met aan zijn zijde een model die eigenlijk niet kon acteren, maar er wel goed uitzag.
Jurjen
Jurjen 14 december 2016, 16:28
Strike Back valt ook in dit genre denk ik. Met Sullivan Stapleton en Philip Winchester als typische tieten-schieten-bandieten-acteurs? Correct me if I'm wrong!
ThomasNL92
ThomasNL92 17 december 2016, 16:09
Strike back is een paar weken geleden weer in het leven gebracht, dus die komt terug met een nieuw seizoen :)
anonymous
anonymous 14 december 2016, 16:37
Ik zag alleen de titel en moest meteen denken aan Banshee. Maar dat is toch een ander genre. Ik heb trouwens ook nog een tijd in een videotheek gestaan. Verhuren en banden terugspoelen :)
CC11
CC11 18 december 2016, 20:41
Het niveau op deze website lag al niet erg hoog en wanneer je dan het idee hebt dat het dieptepunt wel bereikt is gaat er toch nog iemand vlot over heen met onzin zoals dit.
ThomasNL92
ThomasNL92 18 december 2016, 22:45
Ik vind dit wel een nare opmerking van je. Het artikel is inderdaad wat plat geschreven, maar zo een bericht is niet passend. Het is ook niet gepast om seriekijkers in een bepaald niveau af te schuiven, aangezien ieder een andere reden voor het kijken heeft. Gewoon lekker ontspannen kijken naar een serie waarbij je niet al te veel moet denken en de ander wil dat juist wel.
Arjensky
Arjensky 18 december 2016, 22:48
Wat wil je nu eigenlijk met zo'n opmerking bereiken Dirk?
razorlord
razorlord 23 december 2016, 20:18
CC11..Denk als jij de website verlaat het niveau enorm omhoog springt juist.
CC11
CC11 18 december 2016, 23:27
Enkel maar even mijn opinie ventileren, meer niet.

Eerlijk gezegd vind ik dat de website er eerder op achteruit gaat dan dat ze progressie maakt.
Het mag dan misschien leuk klinken dat meer mensen zich aanmelden als vrijwilliger om artikels te schrijven maar naar mijn mening mag men gerust iets strenger worden bij de selectie tijdens het aanwerven.
Wat ik de afgelopen maanden soms zie voorbij komen kan ik niet altijd even hoogstaand noemen en soms zelfs ronduit bedroevend wat betreft taalgebruik.

Natuurlijk mag een vrolijke noot en smaken verschillen uiteraard, net zoals iedereen recht heeft op zijn eigen visie als het over het beoordelen van series gaat, maar voor sommige nieuwe redactieleden is schrijven voor een groot publiek gewoon te hoog gegrepen volgens mij.

Als ik elders ergens stel dat iemand te jong is om een bepaalde serie naar waarde te kunnen beoordelen is dat niet omdat ik die bepaalde persoon zijn/haar mening niet kan waarderen maar omdat ik merk dat diezelfde persoon niet genoeg bekend is met de personages die in de serie aan bod komen.
Iemand die meer bekend zou zijn met het verhaal en de personages zou bijvoorbeeld één van de grootste acteerprestaties van het afgelopen decennia wel hebben opgemerkt en er in zijn/haar recensie gewag van maken, iemand zonder die kennis duidelijk niet.

Hoe vriendelijk je het ook mag formuleren, en ik geef graag toe dat ik dat zelf niet altijd doe, elke vorm van kritiek wordt door een aantal mensen in deze gemeenschap niet getolereerd, zelfs als is het opbouwende of terechte kritiek.

Gelukkig ben ik oud en wijs genoeg om te weten dat niet iedereen even verstandig is en dat begrijpend lezen voor sommige personen zeer moeilijk blijkt te zijn.
Arjensky
Arjensky 18 december 2016, 23:42
Je opmerking m.b.t. The Crown kon ik wel plaatsen en was ook beargumenteerd, maar wat je bij dit stuk doet is dieptepunt en onzin roepen en verder niets. Je mag best kritiek hebben maar probeer er een positieve spin aan te geven met tips of zo. Een hoop mensen zijn gevoelig voor de toon waarop iets wordt gezegd.
CC11
CC11 19 december 2016, 02:04
@Arjensky,
Normaal geef ik ook een argumentatie als ik commentaar heb maar moest ik dat bij dit stuk doen zou het de mensen zeker niet bevallen, dus deed ik het maar niet.

Iemand zal waarschijnlijk wel stellen van "Je hoeft dit of dat niet te lezen" maar helaas lees ik elke dag ieder artikel en elke recensie dat hier verschijnt ook al moet ik bij momenten op mijn tong bijten.

En soms blijkt het niveau echter zonder meer bedroevend.
Dat niet iedereen in aanmerking kan komen voor een Nobelprijs voor literatuur is vrij duidelijk maar soms komen er zaken voorbij met een zodanig onbeholpen taalgebruik dat het haast zielig wordt.
En dan heb ik het niet over de auteur van dit stuk die ik weliswaar ook beterschap toewens.

Derhalve pleit ik voor een betere screening van nieuwe en toekomstige medewerkers.

Het blijft evenwel een feit dat niet iedereen een voldoende basis heeft om bepaalde zaken of personages in een serie naar waarde in te schatten, al is natuurlijk elke mening ergens subjectief, zelfs de mijne.

Dat twintig recensies over dezelfde serie, hoe populair ook, niet hoeven lijkt mij ook vrij duidelijk.
Heeft iemand dan toch nog de behoefte om er een epistel aan toe te voegen dat ze dan minstens even de tijd nemen om de stukken van hun voorgangers eerst door te nemen.
Zo wordt er minder in herhaling gevallen en, wie weet, leren ze ondertussen nog iets bij wat ze zelf niet opgemerkt hadden terwijl ze naar dezelfde serie keken.

Personen die over bepaalde series schrijven van hoe treffend de sfeer uit de jaren 70 of dergelijks wordt weergegeven in een serie terwijl ze zelf rond de eeuwwisseling geboren werden blijven natuurlijk zonder uitzondering schattig.
ThomasNL92
ThomasNL92 19 december 2016, 05:57
Natuurlijk is het jouw recht om kritiek te uiten als iets niet bevalt, maar in geval van zo'n bericht, is het niet beter om dit in het forum te plaatsen i.p.v. hier? De desbetreffende persoon kan zich hierdoor best wel gekwetst voelen met zo'n reactie, zeker als er geen uitleg bij wordt gegeven.
razorlord
razorlord 23 december 2016, 20:16
Voor CC11. Oud en wijs genoeg..lol..laat me niet lachen..Vind dit artikel 100x leuker dan die shit jij schrijft
Arjensky
Arjensky 19 december 2016, 08:10
Dirk, dat je je oorspronkelijke post aanpaste met een kinderachtige en provocatieve opmerking over het aantal minnetjes benam mij even de lust om nog verder op je te reageren. Die opmerking heb je weer weggehaald dus blijkbaar vond je daar zelf ook iets van.
Wat betreft taalgebruik: iedereen heeft zo zijn eigen stijl van schrijven, daar verander je niet veel aan en zolang het correct Nederlands is vind ik het prima. Wat betreft het aantal recensies per serie snap ik je opmerking wel al heb ik niet het idee dat dat de laatste tijd veelvuldig voorkomt.
Wat betreft je laatste opmerking: iedereen heeft een bepaald beeld bij een periode, ook als hij die zelf niet heeft meegemaakt. Misschien is het een interessegebied of heeft die persoon zich er echt in verdiept.
Verder, wat Thomas zegt: schrijf zelf eens recensies. Ik zie dat je op seriepagina's regelmatig uitgebreide comments schijft die mij wel eens tot kijken uitnodigen, of schrijf een column over het schrijven van een column of recensie, dan heb je alle ruimte om met tips en aanwijzingen te komen en kun je je grieven op een positieve manier gebruiken.
razorlord
razorlord 23 december 2016, 20:20
Leuk Artikel...
Log in om een reactie achter te laten