Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

De Onbekende Seriekijker: JoskeDik

Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom. Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar zij het liefst naar kijkt en waarom. De 14de Onbekende Seriekijker is Joske Dik (29).

Joske Dik

Aantal serie-uren per week: Dat verschilt nogal, maar ik kijk sowieso wel een aflevering van het een of ander per dag, minimaal. Dus dan zit je in ieder geval op zes uur per week. Gooi er nog een luie zondag bij, waarop het te koud is om naar buiten te gaan, dan verdubbelt dat aantal met gemak.
Allereerste serie ooit gezien: Zoals ieder klein meisje, was ik behoorlijk dol op Star Trek tijdens mijn basisschooltijd. Tussen de middag rende ik naar huis, want dan werd het uitgezonden. Ik kwam dikwijls te laat terug op school, omdat de aflevering nog niet afgelopen was. Dat zal de eerste serie zijn die ik echt gevolgd heb, vooral Star Trek: Deep Space Nine en Star Trek: Voyager. Captain Kathryn Janeway is ook eigenlijk best wel een stoer rolmodel voor jonge meisjes, nu ik er zo over nadenk.
Beste serie ooit: Ik heb twee favorieten, die op gelijke hoogte staan en die heel erg verschillend zijn. Lost en Mad Men. Lost omdat het voor mij de eerste serie was waar ik volledig van in de ban raakte. Álles moest ik er over weten. En zelfs nu nog zit ik iets te vaak op fan-sites over de serie te lezen. Ik weet dat heel veel mensen het bagger vinden, maar ik vind alles aan die serie tof. Ja, zelfs het einde. Mad Men is nog zo’n serie waar ik lichtelijk door geobsedeerd ben geraakt. Zelfs zozeer dat ik er mijn masterscriptie over schreef. Er zitten zo ontzettend veel subtiele metaforen in de serie, ik kan er uren over filosoferen, ha ha! Het meest sterke aan de serie vind ik hoe thema’s als racisme, seksisme, alcoholisme en ongezonde levensstijlen alomtegenwoordig zijn in de serie zonder dat ze onderdeel van het verhaal zijn, en slechts betekenis krijgen door hoe wij tegenwoordig tegen deze zaken aankijken.
Beste serie op dit moment: Op dit moment vind ik Game of Thrones (nog) de beste. Maar ik hou mijn hart wel vast voor het verdere verloop van de serie. Ik vond het afgelopen seizoen al beduidend minder, veel stuurlozer. En sommige dingen waren gewoon écht niet logisch. Maar het is nog steeds beter dan veel andere series die er te zien zijn.
Serie die op de planning staat: Ik heb inmiddels alle ‘die moet je écht gezien hebben’-series wel gekeken. Behalve Firefly, maar die staat op de planning. Ik zit er ook over te denken om Homeland weer op te pakken. Dat was ooit een van mijn favoriete series, maar ergens aan het begin van het derde seizoen voelde ik me echt bedonderd door de serie. Toen heb ik boos de televisie uitgezet en gezworen nooit meer te kijken. Maar toen had ik ook genoeg andere series om te volgen, of om alsnog te gaan kijken. Dat is op dit moment even wat minder, dus wie weet probeer ik het nog eens. De woede is immers wel een beetje gezakt inmiddels.Joske Dik, haar gebruikersnaam is JoskeDik, is al 2 jaar en 8 maanden lid van MijnSerie.nl: “Ik heet Joske Dik, ben 29 jaar en woon samen met mijn man in Amsterdam. Ik ben afgestudeerd televisiewetenschapper (ja, dat bestaat écht), maar daar doe ik op het moment niets mee. Behalve natuurlijk schrijven voor MijnSerie. Dat doe ik al ruim 2,5 jaar onder de (weinig creatieve) naam JoskeDik.”

Over de top 5 van Joske zegt ze het volgende:: “Zo moeilijk! Ik heb een best wel standaard rijtje van beste series die ik ooit gezien heb, en dat zijn er dus net iets meer dan vijf. Maar in het leven moet je natuurlijk soms keuzes maken, dus vooruit, hier de beste vijf. Maar ik weiger ze op volgorde te zetten! Dus een gedeelde eerste plaats voor: 1. Mad Men, Breaking Bad, The Sopranos, The Wire en Deadwood.”Nu hebben we de beste series gehad, wat vind jij de slechtste serie die je ooit hebt gezien? “Bij de meeste series weet ik gelukkig al snel hoe de zaken er voor staan, en of ik er mijn tijd aan moet verdoen of niet. Maar als het gaat om series die ik écht gezien heb, dus meerdere afleveringen, dan heb ik best wel wat guilty pleasures. Dan vraag ik mezelf tijdens het kijken hardop, en hoofdschuddend, af waarom ik het toch zo vermakelijk vind. Ik was bijvoorbeeld stiekem best geïntrigeerd door Under the Dome. Maar tijdens het tweede seizoen ging het razendsnel van ‘haha, dit is tenenkrommend’ naar ‘geef me alsjeblieft deze acht uur van mijn leven terug’. Gossip Girl scoort ook wel hoog op dit lijstje, bizarre serie. Die kinderen zitten op de middelbare school en hebben hun eigen kledinglijn, en nachtclubs, en zelfs een multinational. Ik zat alleen maar op MSN tijdens mijn middelbare schooltijd.”

Wat betekenen series voor je? “Het kijken van series is grotendeels ontspanning voor mij. Maar het is door mijn studie ook wel iets meer dan alleen ontspanning. Na mijn eerste studiejaar Media & Cultuur switchte ik van de studierichting film naar televisie. Ten eerste omdat ik namelijk geen film meer kon kijken zonder alle camerahoeken enzo te analyseren. Maar vooral omdat ik het medium televisie zo enorm had onderschat. We lazen vooral teksten waarin televisie als een gevaarlijk medium werd gezien, al die domme bankhangers die nooit een stap in een museum zetten en samen een soort breindode massa vormde. Zelf hield ik meer van de teksten die televisiekijken als een veel actievere bezigheid zagen, en door de laagdrempeligheid ervan juist een perfecte manier zagen om cultuur in de breedste zin te analyseren. Dus hoewel ik series nog steeds voornamelijk ter ontspanning kijk, ontkom ik er vaak niet aan om alles nog even een laagje dieper te overpeinzen.”We vroegen Joske naar welk genre zij het liefst kijkt en uit welk land de series moeten komen die ze graag kijkt, Joske: “Ik ben geobsedeerd door natuurdocumentaires. Ik heb voor de grap laatst uitgerekend voor hoeveel uur aan dvd’s ik in mijn kast heb staan, toen moest ik huilen (of was dat toen ik uitrekende hoeveel geld me dat gekost had?). Als ik van alles wat op tv verschijnt maar één ding mocht kiezen wat ik de rest van mijn leven alleen nog maar mocht kijken, ga ik dus voor natuurdocumentaires. Maar daar houdt mijn liefde voor non-fictie ook meteen mee op. Verder kijk ik alleen fictie. En dan ga ik toch voor drama’s met een gemankeerde antiheld in de hoofdrol. Ik heb toch wel een lichte voorkeur voor Amerikaanse series. Maar die hebben dan ook budgetten waar piepkleine Europese landjes niet tegenop kunnen. Wat eigenlijk ook weer jammer is. Want soms is de productiewaarde alles wat deze series te bieden hebben, en doen ze qua verhaallijnen ver onder voor sommige Europese series. Maar ach, het oog wil ook wat.”

Ben je wel eens verslaafd geweest aan een serie? “Zo’n beetje iedere serie die ik kijk. Ik ben enorm ongeduldig, dus ik kan ook moeilijk iets uitzetten en de volgende dag verder kijken. Ik moet gewoon meteen weten hoe het verder gaat. En de verslaving gaat ver bij mij, het dringt zelfs door tot mijn dromen. Sta ik weer in een crack house in Baltimore. Of ik heb net een zombie opgesloten in m’n bezemkast. Of ik vorm samen met Matthew McConaughey een dynamisch duo dat boeven moet vangen. Eerlijk gezegd zijn mijn dromen echt een stuk spannender dan mijn echte leven.” En hoe kijk je dan naar die series? “Dan plof ik lekker op de bank, in een niet heel actieve houding. En alles moet binnen handbereik zijn, want ik heb een hekel aan pauzeren. Ik kijk vaak series met mijn man, of ik kijk alleen. Maar dan wel met mijn telefoon in de aanslag, voor als ik ondertussen schokkende gebeurtenissen moet delen met mijn vrienden die dezelfde series volgen. Na het kijken duik ik het internet op, en lees ik de recensies op mijn favoriete sites. Dat is een vast ritueel.”

Ian McShane uit Deadwood
Op de vraag of zij ook een favoriete acteur/actrice heeft antwoordt Joske: “Ik heb geen echte favoriet, het is meer dat ik bepaalde acteurs en actrices uit mijn favoriete series graag blijf volgen. Zo zie ik nu al uit naar het nieuwe seizoen van Game of Thrones, waar Ian McShane van Deadwood in zal spelen. Oké, hij zit maar in één enkele aflevering, maar ik vond hem geweldig als Al Swearengen. Maar wat dat betreft zit ik bij Game of Thrones sowieso altijd wel goed, het is vaak een feest van herkenning.” Je volgt Game of Thrones, welke series volg je nog meer op dit moment? “Veel series spaar ik op totdat het seizoen voorbij is, en kijk dan alles in één keer. Dus meestal is het meer een kwestie van ‘welke serie volg je komende zondag?’ Er zijn een aantal series die ik heel trouw meteen kijk. Helaas zijn er daarvan wel heel wat geëindigd de laatste tijd. Maar van de series die nog lopen, zijn dat: The Leftovers, The Walking Dead, Better Call Saul, Fargo, Peaky Blinders, New Girl, Orange Is the New Black en Outlander.”

Stream je of kijk je rechtstreeks, of heb je een abonnement op Netflix of een andere betaalzender? “Ik kijk zelden nog ‘ouderwetse’ televisie. De series die op de Nederlandse televisie verschijnen heb ik of al gezien, of boeien me niet. Ik stream voornamelijk, de ene keer wat legaler dan de andere, zullen we maar zeggen. Ik heb een abonnement op Netflix. Ik begin wel te merken dat ik nu echt te veel al gezien heb, en moet echt lang bladeren om iets te vinden dat ik wil kijken. Duidelijk gevalletje ‘first world problems’.”

Op alweer de laatste vraag, welk cijfer zij zichzelf zou geven als seriefanaat (schaal 1 tot 10) antwoordde Joske: “Ik denk dat ik nog net een 10 waard ben, maar soms vormt je sociale leven en werk enzovoort echt een bedreiging voor je status als seriefanaat. Maar ja, je moet toch ook af en toe de deur eens uit… Mijn favoriete series volg ik trouw, maar ik kom er niet altijd meer aan toe om nieuwe series te kijken. Dan wacht ik maar geduldig af tot iedereen het erover eens is dat een serie de moeite waard is om te kijken, en dan haak ik alsnog aan. Wat dat betreft is MijnSerie een uitkomst voor mij. Door de recensies kan ik meestal wel goed inschatten of een serie iets voor mij is of niet. En ook de reacties van de gebruikers lees ik graag. Het is bovendien handig omdat ik nog wel eens mis dat een bepaalde serie weer begonnen is, of dat ik alweer vergeten was dat ik die serie volg ha ha. En ik vind het natuurlijk leuk om voor de site te schrijven, ik kan immers niet altijd mijn vrienden lastigvallen met mijn ellenlange analyses. Dus dat bewaar ik dan maar voor gelijkgestemde, geobsedeerde seriefans.”

Joske (JoskeDik) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar zij graag naar kijkt en ook waar. Op 21 maart komt er een andere serie fan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Joske, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,
Mandy

Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_Kimmiie
09 mrt 2016 21:36 -
Haha wat leuk! Ik ben zelf ook opgegroeid met Star Trek: Voyager! Kathryn Janeway was mijn rolmodel toen! :D
Reageer

Laatste nieuws

Jullie als trouwe lezers maken vanaf vandaag kans op het zesde seizoen van The Flash (2014). We geven twee blue ray’s weg. Doe mee en maak kans op deze serie!
Vandaag, 14:00
Toen Manifest werd gecanceld door NBC was er nog een klein beetje hoop dat er toch een vierde seizoen zou verschijnen. Dit is nu ook uitgesloten.
Vandaag, 13:00
5
Het is bekend gemaakt wie de hoofdrolspelers zijn voor de nieuwe Amazon-serie The Devil’s Hour, daarnaast zijn ook andere castleden toegevoegd aan de cast.
Vandaag, 12:00
Hier is een lijst van series die gecanceld zijn of zullen eindigen in het seizoen 2020-2021, dus ongeveer van september 2020 tot september 2021 en die we dus niet terug zullen zien in het seizoen 2021-2022.
Gisteren, 14:00
7
MijnSerie leden willen graag weten wanneer welke serie van start gaat. Elke maandag houden we je op de hoogte van alle* series die in Nederland en België uitkomen de komende week.
Gisteren, 13:00
Ook in de week van 14 tot en met 20 juni hebben we het nieuws voor je verzameld. Lees hieronder welk nieuws je wellicht gemist zou kunnen hebben uit week 24 van 2021.
Gisteren, 09:00