Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Bijrollen vaak leuker dan de hoofdrol?

Bijrollen vaak leuker dan de hoofdrol?

We kennen allemaal wel de beroemde sidekicks van de diversen komedianten of superhelden. Benny Hill, Andre van Duin, John Cleese, Batman en Zorro hadden er allemaal één. Ook in sommige series zitten sidekicks maar die zijn vaak leuker dan de hoofdrolspeler, hoe komt dat en is dat bevorderlijk voor de serie? Ja en nee denk ik, het ligt er geheel aan wat voor soort serie en wat je van een dergelijke serie verwacht. Neem Arrow, daar vind ik Felicity echt geweldig en Oliver Queen a.k.a. Arrow is in mijn ogen vaak een chagrijnig stuk vreten. Dus lang leven Felicity want daardoor ben je sneller geneigd om te blijven kijken. Bij The Flash (2014) is Barry Allen op zich al heel schattig, maar door Cisco is hij net even wat leuker.

Het voordeel dat een sidekick heeft is dat hij/zij eigenlijk alles kan en mag zeggen, veel oneliners heeft en de hoofdrol bijstaat. Vaak is de hoofdrolspeler, neem bijvoorbeeld James Gordon uit Gotham, veel minder leuk, de ‘bijrollen’, zijn vele malen leuker. Op Oswald “Penguin” Cobblepot wordt ook vele malen meer gestemd, de stand is nu 76 stemmen voor Penguin en slechts 36 stemmen voor Gordon. Geldt dat dan voor alle series? Nee, zeker niet. Ik volg Supernatural en daar doen de hoofdrolspelers Sam en Dean in mijn ogen niet onder voor Castiel en Crowley, ze vullen elkaar aan. Maar bij The Walking Dead speelt er nog iets anders mee, welke karakter trekt je het meeste aan? Daar draait het niet om sidekicks of bijrollen daar draait het om met welk karakter je jezelf het meest kan identificeren.En zo gaat het met de meeste series, welk karakter vindt je het leukst of grappigst en met wie zou je wel een drankje kunnen drinken of hapje eten? Of met wie wil je wel een beschuitje eten? En eigenlijk is dat wat bepaald of je een karakter leuk vindt en of je dus sneller geneigd bent om naar die serie te blijven kijken. Als het verhaal fantastisch is maar de karakters spreken je totaal niet aan laat je een serie al snel vallen. Er hoeft maar één karakter te zijn die je aanspreekt om een serie te blijven volgen en vaak is dat niet de hoofdpersoon. Oké, toegegeven bij The Blacklist kan ik mij niemand anders voorstellen in de rol van Red dan James Spader en bij How to Get Away with Murder wordt de serie gedragen door Viola Davis.

Maar hoe zit het dan met sympathie of antipathie. Bij Breaking Bad had ik een enorme hekel, met elke aflevering meer, aan Walter White. En met elke aflevering kreeg ik meer en meer te doen met Jesse Pinkman. Of in Dexter, de seriemoordenaar waar ik maar geen hekel aan kon krijgen, sterker nog; ik vond Dexter geweldig. Terwijl ik met Aquarius helemaal niets had, met geen enkel karakter, en die serie heb ik dan ook snel laten vallen. Soms groeit een karakter ook met het verstrijken van de afleveringen. Daredevil is daar in mijn geval een goed voorbeeld van. In eerste instantie vond ik het niet echt wat, maar ik ben door blijven kijken en nu kan ik niet wachten op het volgende seizoen.En zo zal iedereen wel zijn voor- en afkeuren hebben in karakters. En soms zal een karakter je ook later kunnen verbazen of juist later enorm tegenvallen. Ik had dat met Sheldon van The Big Bang Theory, opeens had ik er zo enorm genoeg van dat ik na negen seizoenen gestopt ben met de serie. Ik zag niets in Supergirl, maar op advies ben ik dat toch gaan kijken en wat is dat een leuke serie zeg, met leuke karakters. Maar of dat zo blijft is de vraag, want net als met Arrow kan een superheld ook na een paar seizoenen enorm gaan vervelen. Ik vind de bijrollen van Nolan uit Revenge en Felix uit Orphan Black echt geweldig, zelfs leuker dan de hoofrolspelers. Maar in Doctor Who en Luther ben ik als een blok voor de hoofdrolspelers gevallen. Helaas zal ik dus op de vraag of een bijrol leuker is dan de hoofdrol het antwoord schuldig moeten blijven. Bij de ene serie wel en de andere niet. En dat is voor iedere kijker anders. Welke bijrol/sidekick vind jij het leukst?

Met vriendelijke sidekickgroet
Mandy

Andrew Sachs, Connie Booth, John Cleese en Prunella Scales uit Fawlty Towers
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (12)

Hangmat
Hangmat 24 november 2015, 11:04
Zeer herkenbaar, Mandy!
Leuke column!
Mandy1966
Mandy1966 24 november 2015, 11:10
Dank je wel.
alexanderleveld
alexanderleveld 24 november 2015, 11:05
Bijrollen zijn vaak karakters die menselijker zijn. Ze maken meer fouten en zijn alles behalve perfect. Dat is denk ik voor mij persoonlijk de grootste reden. Al moet ik je zeggen dat makers steeds valer durven om
Hun hoofdpersonen menselijk te maken (Dexter Morgan, Walter White, The Walking Dead etc). Ik kijk nou eenmaal graag naar personages met een gebrek, want dat hebben we namelijk zelf ook allemaal.
Mandy1966
Mandy1966 24 november 2015, 11:11
Nou, naar stoere superhelden kijken vind ik ook geen straf, haha.
Petertjuh4
Petertjuh4 24 november 2015, 12:34
Leuke column. Het is natuurlijk zo dat de maincast van een serie elkaar uitbalanceerd tot een goed geheel. Zou felicity van arrow nog steeds zo leuk zijn als oliver een vrolijke, spontane kerel zou zijn geweest? Zou dan felicity niet meer naar de achtergrond gedrukt worden? Kortom, ze vullen elkaar zeer goed aan, qua karakters. En het is natuurlijk makkelijker om de 'likeable karakter' te kiezen als je favoriet. (Felicity, het altijd optimistische, lieve meisje)
Mandy1966
Mandy1966 24 november 2015, 12:38
Dank je.
anonymous
anonymous 24 november 2015, 13:59
Goed stuk! Kwam Luther maar weer terug, daar kan ik wel uren naar blijven kijken.. :)
Mandy1966
Mandy1966 24 november 2015, 14:03
Dank je wel.

Als het aan Elba ligt komt er ook een vijfde seizoen, maar helaas ligt het niet aan hem. In ieder geval kunnen we ons verheugen op een laatste lange avond met het vierde seizoen op 17 december.
monique1963
monique1963 24 november 2015, 14:32
Stiles! ... erg leuke colum Roeman :)
Mandy1966
Mandy1966 24 november 2015, 14:35
Dank je wel, erg leuk om te horen.

En ik denk dat onze dochter het volledig met je eens zal zijn, Stiles van Teen Wolf.
sarlottje
sarlottje 24 november 2015, 15:23
helemaal gelijk!
WinterSoldier15
WinterSoldier15 24 november 2015, 20:29
Kijk maar naar Once upon a Time. Hook heeft véél meer stemmen dan de hoofdrol speelster Emma. Emma was in het begin leuk, maar na een tijdje werd ze een beetje saai (vind ik, veel andere mensen zullen haar nog steeds geweldig vinden)
Log in om een reactie achter te laten