Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
De Onbekende Seriekijker: Gumstarr

De Onbekende Seriekijker: Gumstarr

Niet alleen van bekende Nederlanders is het interessant om te weten naar welke series zij kijken. Het zijn juist vaak die onbekende Nederlanders waarvan je soms wilt weten waar zij naar kijken en waarom. Wij hebben dan ook aan De onbekende Seriekijker gevraagd waar hij het liefst naar kijkt en waarom. De negende Onbekende Seriekijker is Jochgem van der Mel.

Jochgem van der Mel

Aantal serie-uren per week: Als ik de vijfentwintig uur niet haal, dan is het een slechte week. Inderdaad, dat is meer dan een dag in de week. Maar er zijn ook volwassen mannen die langs de polderbaan bij Schiphol gaan zitten om de kentekens van landende vliegtuigen op te schrijven, dat is nog veel erger! Toch?
Allereerste serie ooit gezien: De eerste serie waar ik voor thuisbleef (ik was jong in een tijd dat het internet alleen nog maar bestond om smerige dingen naar elkaar te sturen in de TMF chatbox, dus als je een serie niet wilde missen, bleef je thuis) was denk ik 24. Jack Bauer was een eindbaas en ik had er best een euro voor over om die beltoon te downloaden met het geluid van de telefoon die bij CTU altijd overging. Iedere keer als mijn Nokia 3210 overging, waande ik mij dan even een secret agent.
Beste serie op dit moment: Ik heb de afgelopen tijd echt de vingers af lopen likken bij meerdere series, maar twee steken er wel bovenuit…Vader Skarsgard laat in River weer even zien wat een ontzettende eindbaas hij wel niet is. Een heerlijke Nordic Noir van Britse bodem. Aanrader voor iedereen die smult van series als The Killing en The Bridge (2011). Flesh And Bone heb ik er ook in één ruk doorheen getimmerd. Een soort Black Swan, maar dan verpakt als serie. Hou wel van een beetje ellende en daar krijg je in deze nieuwe van Starz meer dan genoeg van.
Serie die op de planning staat: 20 november kwam Netflix met Marvel’s Jessica Jones en op die datum stond dus een groot kruis in m’n agenda. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik al wat afleveringen had mogen kijken en als je goed ging op Daredevil, dan ga je deze zeker ook lusten, al is het wel echt iets anders. Verder was ik laatst op de ComicCon in New York waar ik wat nieuwe beelden zag van AMC’s Into the Badlands en ik moet me heel erg vergissen als dat niet gruwelijk vet gaat worden. Verder kijk ik gespannen uit naar HBO’s Vinyl en Westworld, Billions van Showtime, AMC’s Preacher, The Magicians van SyFy en Outcast wat de maker van The Walking Dead voor Cinemax aan het maken is.
Jochem, zijn gebruikersnaam is Gumstarr, is al 3 jaar en 2 maanden lid van MijnSerie.nl: “Mijn naam is Jochgem van der Mel, maar ik luister ook naar Gumstarr of naar “Hey, jij! Ja jij! Lekker hapje dat je d’r bent!” Dat laatste komt helaas maar zelden voor. Sinds ik een jaar of acht geleden tijdens een bijna fatale mannengriep de DVD box van The Sopranos er in een dag of zes doorheen timmerde is series kijken een soort van second nature geworden. De meeste series kijk ik samen met Baas, mijn kat. Momenteel ben ik hem aan het leren hoe hij Dr. Pepper voor me in kan schenken, zodat ik zelf op de bank kan blijven zitten om door te kijken. Time is money, weet je wel. Als ik een serie afheb, dan schrijf ik er vaak een stukje over op gumstarr.com. Doe maar eens kijken als je dat leuk vindt. Of niet, dat kan natuurlijk ook.”

Jochgem zegt over zijn top vijf: “Als je mensen vraagt naar hun Top 5 beste series, dan braken ze vaak automatisch series als The Wire, The Sopranos, Game Of Thrones en Breaking Bad op. Logisch, want dit zijn ook stuk voor stuk pareltjes. Voor mijn persoonlijke Top 5 zou ik echter liever gaan voor de groeibriljanten in de schaduw van deze alom gevierde blockbusters. Ik ga voor de Berry van Aerles in Romario’s PSV.” De top vijf van Jochgem ziet er als volgt uit;
1. Romanzo Criminale. Na The Sopranos de beste gangsterserie ooit.
2. Fargo. Een serie die de film waar hij losjes op gebaseerd was respecteerde. En natuurlijk met een weergaloze Billy Bob. Seizoen twee is aan het bewijzen dat Fargo geen toevalstreffer is en ik knijp dan ook in m’n handjes dat recentelijk een derde seizoen is aangekondigd.
3. Olive Kitteridge. Het bewijs dat er niks hoeft te ontploffen of opgegeten te worden door pus gutsende zombies om toch als een ware autist aan de buis gekluisterd te zijn.
4. Shameless (US). Ik kijk gewoon de Amerikaanse versie, nou en. William H Macy is een geniale klootzak.
5. The Spoils Of Babylon. De Rivella Light onder de series. Een beetje vreemd, maar wel lekker. Al zal menigeen het glas na de eerste slok opzij schuiven en dat begrijp ik ook. Het is inderdaad geen CSI: Miami.Op de vraag wat series voor hem betekenen en of het ontspanning is, vertelde Jochgem het volgende: “Hier zou ik natuurlijk moeten zeggen dat ik kijk ter ontspanning, maar als ik heel eerlijk ben dan is er eerder sprake van een soort dwangmatigheid. Het is niet zoals bij van die mensen die eerst vijf keer hun ellenboog moeten likken voordat ze hun trui aan kunnen trekken, maar heel erg veel scheelt het niet. Het helpt ook niet dat ik sinds een paar jaar op mijn blog gumstarr.com over series schrijf en daardoor een soort van gedwongen word om een beetje bij te blijven. Soms best lastig vol te houden als je naar ABC’s zoveelste verkrachting van een Marvel superheld zit te kijken terwijl de tranen over je wangen stromen, maar echte kerels houden vol. Althans, dat zegt mijn vader altijd en die kan het weten, want die heeft ooit een keer een heel concert van De Toppers van het begin tot ’t einde bijgewoond.” Ben je ooit verslaafd geweest: “Het is allemaal nog te vers. Volgens mijn psychiater helpt het als ik er over praat, maar ik klap gewoon helemaal dicht als ik dat doe. De vervreemding van je familie, de dagen zonder eten, de stemmen van de karakters in je hoofd op het moment dat je even een paar uurtjes slaap probeert te pakken. Het is gewoon niet iets wat je zo maar even deelt met allemaal mensen die je niet kent.”

Louis Litt uit Suits
Op de vraag of hij ook een favoriete acteur/actrice heeft antwoordt Jochgem: “Vooral de enorme eikels met een goed hart lijken er op de één of ander manier steeds met mijn sympathie vandoor te gaan. Eerst was het George Costanza in Seinfeld, daarna Arie Gold in Entourage en nu weer Louis Litt in Suits. Misschien is het vooral het onberekenbare in hun karakters wat me het meest aanspreekt.” Wat is de slechtste serie die je ooit hebt gezien? “Gelukkig worden er meer slechte dan goede series gemaakt, want anders zou het allemaal écht niet meer bij te houden zijn. Een paar recente voorbeelden waarbij het bloed van ellende spontaan uit mijn oogkassen gutste waren The Unbreakable Kimmy Schmidt (die hadden ze beter The Unbearable Kimmy Schmidt kunnen noemen), Younger, Allegiance en The Messengers. Allemaal series die in mijn ogen niet te doen waren om uiteenlopende redenen. Ze hebben echter wel één gemende deler en dat is dat de makers ervan lijken te denken dat hun kijkers compleet retarded zijn. Dat moet haast wel, anders schotel je hen niet zulke complete bagger voor. Ik vind dat dus een belediging van ons intellect en de goede smaak in z’n algemeenheid.”

Welke series volg je dit moment en heb je nog voorkeur voor een genre of een land waar een serie vandaan moet komen? “Als je me zou vragen welke series ik niet volg, zijn we denk ik sneller klaar. Laat ik me beperken tot de series die in mijn ogen ook daadwerkelijk de aandacht van de mensheid verdienen. Bij de volgende series zit ik in het lopende seizoen: Black-ish, Modern Family, Fargo, Bron|Broen, Kingdom, Homeland, The Walking Dead, The Affair, The Last Man On Earth, Survivor's Remorse, Grey's Anatomy, Heroes Reborn, Being Mary Jane, Manhattan, The Last Kingdom, American Horror Story, Code Black, You're The Worst, The Knick, Satisfaction (2014), Penoza, Downton Abbey, The Leftovers, Quantico, Nu ik dit allemaal zo opschrijf begin ik steeds meer tot de conclusie te komen dat ik geen leven heb. Ik kijk in principe alles, zolang het maar goed is. Zenders als HBO, AMC, Netflix, FX, Amazon en SundanceTV droppen met regelmaat producties die ik liggend op de bank met een zak Hamka’s op m’n buik op een druilerige zondag prima weg kan tikken, maar ook in Europa maken we heel veel moois. Net als veel andere mensen keek ik bijvoorbeeld met veel liefde naar Scandinavische moet-kijkers als Borgen, Forbrydelsen, Arvingerne en Lilyhammer. De laatste tijd heb ik ook veel Franse en Italiaanse series gekeken. Vooral de wat rauwe mediterrane vibe vind ik daarin heel prettig. Mocht je nog niet zo bekend zijn met wat die spaghettislurpers en stokbroodknagers aan series de wereld hebben ingeslingerd, begin dan eens met Braquo, Gomorra, 1992 of Engrenages. Laatst keek ik trouwens ook de Duitstalig serie Deutschland 83. Ook een aanrader. Zo, nu kunnen jullie er wel even mee vooruit, denk ik. Toch?”Kijk je nog naar series op de televisie of stream je? “De televisie zet ik eigenlijk alleen nog maar aan voor voetbal en ik ben voor Ajax, dus de vraag is of ik dat nog lang vol blijf houden, want dat spel is echt al jaren niet meer om aan te zien. Naast televisie zijn er zoveel manier om series te kijken en ik benut ze allemaal.” Op alweer de laatste vraag, welk cijfer hij zichzelf zou geven als seriefanaat (schaal 1 tot 10) antwoordde Jochgem: “11.”

Jochgem (Gumstarr) is niet langer De Onbekende Seriekijker. We weten nu waar hij graag naar kijkt en ook waar. Op 11 januari 2016 komt er een andere serie fan aan bod.

Voor nu, met hartelijk dank aan Jochgem, tot de volgende keer.

Met vriendelijke bekende seriegroet,

Mandy

Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (7)

sarlottje
sarlottje 28 december 2015, 12:15
Leuk geschreven!!
gumstarr
gumstarr 28 december 2015, 12:32
Geef me nog even je IBAN, dan maak ik het afgesproken bedrag meteen even over.
sarlottje
sarlottje 28 december 2015, 14:27
Huh?
dunthon
dunthon 28 december 2015, 17:13
leest lekker weg en heb gelijk weer wat leuke series erbij voor op mijn todo lijst :)
voor het gemak maar even gumstarr.com gebookmarked.
gumstarr
gumstarr 28 december 2015, 17:28
Vinnikleuk
mk187
mk187 28 december 2015, 20:01
Haha leuk verhaal!
Ik ben nog wel benieuwd naar de favoriete serie van Baas!
anonymous
anonymous 29 december 2015, 15:31
Wat een humor! Prachtig dit. :)
Log in om een reactie achter te laten