Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Waarom The Vampire Diaries kan overleven zonder hoofdrolspeelster Nina Dobrev

Waarom The Vampire Diaries kan overleven zonder hoofdrolspeelster Nina Dobrev

Toen ik het nieuws las dat Nina Dobrev haar serie The Vampire Diaries zou verlaten was ik in eerste instantie geschokt. Daarna was ik opgelucht. Het verlies van een hoofdrolspeler is veelal het einde van de serie, toch? Behalve dat The Vampire Diaries al vernieuwd is voor een zevende seizoen. Dus wat we te zien krijgen is een serie die haar centrale personage in Elena Gilbert, en een fantastische actrice in Nina Dobrev, verliest of we dat nu leuk vinden of niet. Maar laat me je vertellen waarom het goed is dat de serie zal voortleven.

Laten we wel wezen: Dobrevs vertrek is een grote tegenslag. Allereerst omdat ze een van de meest getalenteerde actrices is en de serie heeft geluk gehad toen zij gecast werd. Daarentegen was de echte uitdaging er af voor Dobrev toen Katherine wegvloog. Dus ongeacht dat ze al lang alle Emmys had moeten winnen voor haar optreden, voor haar carrière is het goed dat ze Elena achter zich laat. Dobrev gaat grote dingen doen en ik kijk uit naar het moment dat ik huil als een trotste opa - "ik kende haar nog van toen!" - als ze haar Oscar accepteert. Zonder Dobrev zou elke twist met Katherine niet overkomen, elke emotionele dood van een personage zou minder pijn gedaan hebben en Elena zou ongetwijfeld onuitstaanbaar zijn geweest. Dus het verlies van deze ongelooflijk getalenteerde vrouw zal ongetwijfeld een minder sterke show betekenen. Ten tweede is er een aanzienlijke portie fans die alleen kijken voor Elena's liefdesleven. Alleen kijkend naar kijkcijfers is een Elena-loze serie moeilijk voor te stellen. Wat me brengt naar de zeer nuchtere realiteit: The Vampire Diaries heeft al een zevende seizoen te pakken. Dus het inventieve team van Julie Plec, Caroline Dries, Brian Young en Rebecca Sonnenshine hebben die serie zich al voorgesteld. Die serie gaat er komen.

Te zien aan de Instagram foto's lijkt Dobrev op goede voet weg te gaan bij de serie. Waarschijnlijk is haar vertrek al lange tijd bekend. Sterker nog, achteraf gezien is er opvallend toegewerkt naar een Dobrev-loze serie. Eerst werd Katherine's hoofdstuk afgesloten. Daarna werd enige mysterie rondom haar döppelgangers en Elena's familie afgekapt. Zelfs Elena's kleine broertje ging verder met zijn leven. Jeremy's vertrek voelde gehaast en uit het niets, maar hij was dan ook nooit een belangrijk personage. Veel subtieler is de paring van Damon en Bonnie. Door een band te creëren die zowel aandoenlijk als complex is dankzij hun sterke persoonlijkheden, heeft de serie een plaats verzekerd voor Bonnie buiten Elena's vriendschap om. Ze is nu ook een vriendin van Damon. Plus we zagen allemaal hoe dun Elena en Bonnie's vriendschap was toen de eerstgenoemde vrij weinig moeite had met het begraven van de laatstgenoemde. Nog meer credit verdienen de schrijvers voor de oneindige verrukking die Steroline heet. Er is hier een nog nooit eerder vertoonde vernietiging van een "voorbestemd" liefdespaar (Stefan en Elena). Stefans en Caroline's liefde werkt niet alleen zo goed dat andere tienerserie jaloers zijn, het is verdiend en wordt omarmd door de fans. De laatste grote hindernis is Elena's liefdesrelatie met Damon. Laten we even nep-realistisch zijn: Damon heeft honderd jaar geleefd zonder Elena. Hij kan er prima nog honderd zonder haar.

Misschien gaat Elena nergens naar toe (zie: Rebekah Mikealson), maar waarschijnlijk wel. En dat is het beste nieuws ooit. Elena was verschrikkelijk, jongens. Het zwarte schaap. De domme van het stel. De onvoorspelbare. De egocentrische. Geen enkele briljante schrijver (en de serie heeft er velen) kan Elena redden van de functionele rol die ze speelt in de serie: de surrogaat van de kijker. Daar buiten is Elena ook altijd suf en zeurderig en ik geloof gewoon niemand die iets anders claimt. Damon is de slechterik waar we van houden. Stefan is de ingewikkelde goedzak. Caroline is het hart van de serie. Bonnie is onwijs verbeterd dit seizoen. Matt heeft de menselijkheid. En als Michael Trevino blijft, is Tyler met zijn weerwolfvloek ook nog boeiend. Nu is het moment om te accepteren dat Elena, hoewel een formidabel werktuig voor vertellingen, nooit iemands favoriet was.

The Vampire Diaries draait niet eens echt om Elena. Julie Plec heeft keer op keer gezegd dat het gaat over twee broers en dat werd nogmaals duidelijk in het emotionele einde van aflevering vijf van seizoen zes. Het was niet Elena naar wie Damon terugkeerde, het was zijn broer Stefan. Stefan heeft trouwens ook een titulair dagboek mocht dat voor iemand een bezwaar zijn. Plecs recente opmerkingen zijn veel duidelijker nu. "Voor mij, nu we personages verliezen over de aankomende jaren, is het de uitdaging om de verhalen zo fris en uitdagend mogelijk te houden," vertelde ze aan Variety. Seizoen zes is verbluffend goed dankzij het nieuwe Gemini Coven gebeuren. Liv is een leuk nieuw personage. Net als Jo. Ik had zeker meer van Kai willen zien, maar ja, zo gaat dat. Als seizoen zes iets is, is het 't argument dat de serie nog steeds zo "fris en uitdagend" is als altijd. De crew van The Vampire Diaries weet nog steeds hoe ze nieuwe personages moeten introduceren. Het is ten slotte waar de serie altijd succes mee heeft. Het is waar The Originals op gebouwd is. In zes seizoenen van de serie zijn er honderden van heerlijke bijpersonages, van Rose tot Lexie, van Anna tot zelfs Not Now Dana, die ik liever promoveer tot hoofdrolspeler dan Elena.

Uiteindelijk is er een groot verlies wanneer Dobrev vertrekt. Maar dat komt omdat de oneindig vermakelijke Dobrev niet elke week op televisie te zien is, niet omdat hetzelfde geldt voor Elena. Hoe ze ook vertrekt, een deel van de fans zal niet blij zijn. Maar het is belangrijk om te onthouden dat de serie haar meest functionele en lege personage eindelijk dumpt. The Vampire Diaries is in haar zes jarige bestaan veelal mijn favoriete serie geweest. Het heeft een rijke cast met heerlijke personages en pakkende verhalen met een ongeëvenaarde vertelsnelheid en structuur. George R. R. Martin zou jaloers worden hoe ingewikkeld en ver vooruit er geplot wordt. The Vampire Diaries zal voortleven zonder Elena. Ik kan niet wachten om te zien wat er hierna gebeurt.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (5)

anonymous
anonymous 15 mei 2015, 12:58
Ook deze is lekker leesvoer. Top! Goerge R.R. Martin voelt zich (met zijn nalatenschap op HBO) vermoedelijk wel verheven boven TVD, =D. Persoonlijk had ik het idee (door het nieuws door de jaren heen omtrent haar persoon) dat Dobrev door had dat zij te groot was geworden voor de serie. Wat jij namelijk zegt (de erkenning voor haar werk) zou er nooit komen, aangezien de serie in het awardcircuit niet serieus wordt genomen. Dan is het tijd om te vertrekken, als dat je doel is als acteur. Ik heb nooit een aflevering gezien van TVD, maar ik laat mij graag verassen door de positieve geluiden die ik over haar hoor, wanneer ik haar tegenkom in een andere serie.
anonymous
anonymous 15 mei 2015, 13:43
"Te groot" is misschien niet helemaal correct, want zonder TVD had ze natuurlijk alleen Degrassi op haar CV. Maar de serie heeft haar altijd voldoende materiaal gegeven om haar talent te demonstreren. Dat dit nooit erkend werd door de prijzen of de industrie is te zot voor woorden, maar ja, ik zou het zelfs zonde vinden als ze bij TVD blijft uit loyaliteit. Deze dame is uitzonderlijk en ze verdient een groter platform. Terecht dat ze die nu gaat zoeken. Maar het zal nog vele films en series duren voor ze weer een rol krijgt die zo divers is als deze, denk ik! (En screw Martin ;) laat hem eerst maar eens een serie boeken afkrijgen).
anonymous
anonymous 16 mei 2015, 11:20
Wauw, je haalt de woorden uit mijn mond wat Nina Dobrev betreft. Echt een geweldige actrice, ze verdient alle lof die er is! Er zijn maar weinig acteurs en actrices die zo'n indruk op mij hebben achter gelaten als zij heeft gedaan. Geweldig hoe ze meerdere karakters kan neerzetten en je bijna vergeet dat het dezelfde actrice is. Ook met haar emoties weet ze je elke keer weer te raken.
Hoewel ik haar heel erg ga missen in de vampire diaries, ben ik blij dat ze nog wel verder gaan, want het is gewoon een erg leuke en vermakelijke serie!
Verder is het in haar geval ook wel een goede stap om de serie te verlaten, gezien de uitdaging er wel een beetje uit is nu ze alleen nog maar Elena speelt. Plus ze heeft te veel talent om te lang in 1 serie te blijven hangen. Ik denk dat ze nog heel wat kan bereiken in de toekomst!
silly74
silly74 17 mei 2015, 15:43
Jammer dat ze weg gaat maar hoop dat de serie door haar vertrek niet ook aan een laatste seizoen begint met seizoen 7...
tamarab91
tamarab91 23 juni 2015, 17:27
Ergens is het inderdaad wel even wennen dat Nina uit de serie is gestapt, maar inderdaad ik kijk uit naar wat ze ervan gaan maken. Ik vind het nog steeds jammer dat Lexie een kleine rol maar had, ik was groot fan van haar personage. Plus ik snap nog steeds niet dat The Originals apart moet van TVD, ik hou van de rollen van Klaus en Rebekah, maar dan wel in TVD, in combinatie met Matt en Caroline, zo ben ik ook er nog niet over uit wat ik van Stefan+Caroline vind.. Vind het een leuk stel, maar te lief, niet vurig genoeg zoals Klaus en Caroline.
Ben benieuwd naar het volgende seizoen, duurt helaas nog een heeeeele tijd :(
Log in om een reactie achter te laten