Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
De Keuze is Reuze deel II: Er is Geen Bal op de TV.

De Keuze is Reuze deel II: Er is Geen Bal op de TV.

Streamingdiensten zijn in op dit moment. HBO, Netflix, Videoland, Amazone en vele andere doen zeer goede zaken en er komen elke maand wel diensten bij. Maar is dat een goede ontwikkeling of juist niet? Is de keuze die enorm reuze is niet een beetje teveel? Je kunt maar naar één serie tegelijk kijken, toch? En betekenen deze diensten het einde van de publieke en commerciële zenders? Of zorgt het juist voor meer kwaliteit en een beter doordacht televisieaanbod? Of houden de “normale” zenders te weinig rekening met de enorme concurrentie van de steamingdiensten? En hoe zit het met het downloaden? In Nederlands is dat nu strafbaar, doen mensen het daarom ook niet meer of minder?

Videoland heeft net zijn eerste originele serie Zwarte Tulp uitgebracht. De cast bestaat voor het overgrote deel uit grote namen uit de Nederlandse toneel-, televisie- en filmwereld. Dat betekent niet automatisch dat de serie een topper gaat worden, maar het zal zeker helpen. Maar waarom doen deze steamingdiensten het zo goed? Omdat ze goede series aanbieden zal zeker een rol spelen, maar vooral het feit dat er geen reclame onderbrekingen zijn en dat je kunt kijken wanneer je wilt. Kijk naar House of Cards. Vele fans hebben in één weekend tijd het derde seizoen afgekeken. Binge-watching is het nieuwe kijken. Niet meer een hele week hoeven te wachten tot de volgende aflevering begint. Niet meer balen als je die dag dan net niet kan, dus opnemen. Nee, kijken onder je eigen voorwaarden, midden in de nacht of ’s middags met een kop thee op de bank. En het blijkt dat vier op de tien Nederlanders op die manier naar series kijken.

Het liefst kijkt de binge-watcher drie uur achter elkaar naar afleveringen van één serie. Vele originele series die bij de steamingdiensten aangeboden worden zijn daar voor gemaakt. Als één geheel, zeg maar een zeer lange film. De publieke en commerciële omroepen zullen hier niet in mee kunnen gaan, al timmeren sommige zenders aardig aan de weg door drie of vier afleveringen van één serie uit te zenden op één avond. Maar ja, dan zit je wel met die vervelende reclames. En dat heb je niet als je naar Orange Is the New Black zit te kijken. Oké, toegegeven: je moet er wel wat voor over hebben. De diensten zijn niet gratis, maar legaal downloaden kost ook geld. Maar ondanks het feit dat illegaal downloaden strafbaar is geworden, doen mensen dat niet minder. Zouden de abonneekosten van diversen diensten dan niet naar beneden moeten om zo meer kijkers te trekken en het downloaden tegen te gaan? Daar zijn voor- en tegenstanders nog steeds niet over uit.

Maar als je zegt: "Er is geen bal op de tv", sla je tegenwoordig de plank volledig mis. Met een smart-tv of een chromecast kun je zelf je eigen homevideo’s op je televisie zien. Of je gaat naar uitzending gemist, Pathé of YouTube en je hebt altijd wel wat te kijken. De bloemen buiten zetten is er niet meer bij. Series zijn nu hot. Niet voor niets is MijnSerie.nl de grootste seriesite van Nederland en terecht (zeg ik geheel onbevooroordeeld). Seriekijken was vroeger een event, de hele familie zat voor de buis om te zien wie J.R. had neergeschoten. Nu kijken de meeste kijkers alleen. Serie kijken is, net als films kijken, een hobby geworden en MijnSerie.nl hoort daarbij. Bijhouden wanneer je iets gekeken hebt, wanneer de finale is van je favoriete serie en vooral: wanneer begint die weer?? En of je nu legaal of illegaal download, binge-watcher bent, kijkt naar Nederland één, twee of drie, de commerciële zenders, via satelliet of kijkt naar steamingdiensten, één ding is zeker; De Keuze is en blijft Reuze.

Met reuze keuzegroet

Mandy

Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (1)

anonymous
anonymous 2 april 2015, 14:37
Nou dat is zeker, je hoeft je wat dat aangaat niet te vervelen. De keuze is zo ruim dat je af en toe niet meer weet welke series je moet gaan volgen. Gelukkig is er voor ieder wat wils.
Log in om een reactie achter te laten