Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

De onzekere toekomst van Game of Thrones

HBO vernieuwt de immens succesvolle Game of Thrones met twee seizoenen. De serie scoort met haar seizoen 4 première de best bekeken aflevering voor de kabelzender sinds The Sopranos finale. Ondertussen kijken er miljoenen mensen ook nog illegaal, dringt de marketing door tot in de kleinste hoekjes van het land en zijn de tientallen acteurs van de serie popsterren geworden. Game of Thrones is een wereldwijd fenomeen. Het is een van de meest consistente series op televisie in kwaliteit. Het vorige seizoen zag een ongeëvenaarde wending die fans schreeuwend naar het dichtstbijzijnde kussen stuurde. Het nieuwe seizoen wordt met de anticipatie van een WK finale of Hunger Games vervolg ontvangen. Er lijkt geen stoppen aan het succes van de serie. Toch is de toekomst van de serie zorgwekkend.

MijnSerie.nl houdt niet van spoilers. Persoonlijk ben ik nog halverwege het eerste boek in de Een Lied van IJs en Vuur boeken dus in deze column staan geen spoilers over toekomstige afleveringen. Sterker nog, deze column richt zich op de ontwikkelingen achter de schermen. Dat betekent wel dat de toekomst aan de hand van verhaal structuur, niet plotwendingen, besproken wordt. Lezen blijft op eigen risico. Indien je wel de boeken gelezen hebt wordt er dringend verzocht geen spoilers te vermelden in de berichtensectie.

Wie de seizoen vier première ‘Two Swords’ ziet, weet dat het veelal een herintroductie was op de stand van zaken. Er is een consensus dat dit wel goed is. Game of Thrones kijkers hebben geleerd om geduldig te zijn. Er is een ongekend vertrouwen van de fans in de schrijvers van de serie. Ja, de serie neemt zijn tijd voor het vertellen van de verhalen, maar maakt dat echt uit als de reis zelf zo veel voldoening geeft? Wat dat betreft bevindt schrijver George R. R. Martin zich in een luxe positie. Hij stippelt de route uit en producenten David Benioff en D.B. Weiss volgen hem getrouw. Waar bij mij het angstzweet uitbreekt is dat we maar tien afleveringen per seizoen hebben. De een na laatste is het traditionele geweerschot op je hersenen (zie seizoen 1 en 3). De laatste is de hoopvolle set-up voor wat komen gaat. Tien afleveringen per seizoen en de makers zijn niet te beroerd om een daarvan te besteden aan de herintroductie van de verhaallijnen. Iets wat entertainment sites en HBO zelf al vele malen hebben gedaan in de voorgaande weken.

Het is algemeen bekend dat George R. R. Martin de boeken, waar de serie op gebaseerd is, nog niet af heeft. Hij belooft al een tijdje dat deel zes, ‘The Winds of Winter’, er snel aan komt. Hoewel er ter voorbereiding al een hoofdstuk online staat, blijven de fans sceptisch. Dat is niet onterecht. Tussen de eerste drie boeken zat ieder ongeveer twee jaar. Vijf jaar daarna kwam boek vier. Vervolgens duurde het nog zes jaar voor boek vijf in de schappen lag. Dat was “slechts” drie jaar geleden. Martin neemt zijn tijd er voor. Voor alles wat goed en mooi is, zeg ik: prima. Neem de tijd. Als het verhaal zo gedetailleerd en origineel kan blijven als dat het nu is, zou Martin van mij alle tijd mogen pakken die hij nodig heeft. Ware het niet dat ik, samen met nog miljoenen anderen, al afkickverschijnselen krijg als er negen maanden tussen twee seizoenen van de serie zitten. Seizoen vier beslaat de tweede helft van boek drie. Dat zijn nog twee boeken om de tijd te overbruggen tussen nu en het uitkomen van boek nummer zes. Geen wonder dat HBO gelooft dat er nog makkelijk twee seizoenen bij kunnen.

Nu wordt het twijfelachtig. Het moet vermeld worden dat boek vijf significant groter is dan alle voorgaande boeken. Dat vult makkelijk een seizoen, al dan niet twee. Naar verluid gaat [kleine spoiler] boek vier over geheel andere personages dan we tot nu toe kennen. De mythologie van de serie breidt dus nog flink uit. Voor de makers van de serie is dat goed en slecht nieuws. Goed omdat het nog meer ruimte geeft om seizoen vijf en zes op te vullen met verhaallijnen. Slecht omdat het productieproces nog verder moet uitbreiden. Game of Thrones heeft al de grootste cast op televisie. Het grootste budget op televisie (HBO zwijgt over de cijfers, maar het is ongetwijfeld groter dan het nationale TV serie budget van Nederland). Het filmt in drie locaties voor de helft van het jaar. Nog meer locaties en acteurs en een nog groter budget zijn moeilijk in te beelden. Er zijn al 42 acteurs onder contract voor seizoen vier. Dat is heel veel geld dat uitbetaald moet worden als de serie deze mensen een seizoen niet nodig heeft. Gaat niet gebeuren. Dan is er nog een ander probleem. De kinderen worden ouder. Hoewel Game of Thrones niet moeilijk doet over het hercasten van rollen (Hallo Michiel Huisman!), zal niemand anders Arya vertolken dan Maisie Williams. Gaat ook niet gebeuren. Maar Williams is ver verwijderd van het kleine onderdeurtje uit de eerste aflevering. Er is geen mogelijkheid om een heel seizoen alleen aan nieuwe verhaallijnen te wijden. De logische oplossing is dat de serie vanaf hier een eigen lijn trekt. Als in: boek vier en vijf zullen met elkaar verweven en hoe het ook zij, die twee seizoenen krijgen we wel vol.

Hoe het voorbij seizoen zes gaat is wat me wakker houdt. Onlangs spraken de andere maesters van Game of Thrones met Vanity Fair. David Benioff is samen met D.B. Weiss verantwoordelijk voor de intelligente adaptatie van de boeken. "Vorig jaar gingen we zitten met George R.R. Martin. Als we het einde weten, kunnen we het onderbouwen. We hebben letterlijk elk personage besproken." Weiss gaf aan dat hij de serie zo’n zeven of acht seizoenen zag doorgaan. "Het gaat niet door alleen omdat het kan. Ik denk dat de wens om het uit te melken het alleen maar slecht zou doen, als we daar aan toe zouden geven," vertelt Weiss. Het is goed dat de makers de serie niet onnodig willen rekken. Het is alleen te betwijfelen of het verhaal wel in zeven of acht seizoenen verteld kan worden. Er volgen sowieso nog twee seizoenen, met twee ingewikkelde en lange boeken om ze te vullen. Waar blijven de nog te schrijven volumes van Martin dan? Met een beetje geluk is deel zes uit als we belanden bij seizoen zeven. Het laatste boek gaat die deadline hoogstwaarschijnlijk niet halen.

Martin suggereert laconiek dat er wel Game of Thrones films kunnen komen die het einde recht doen, maar dat klinkt meer als persoonlijke wens dan als een realistische oplossing. Kozen Martin, Weiss en Benioff niet juist voor TV omdat het plot te complex was voor een twee uur durende film? Dan is er nog heel veel technische praat waar ik niet genoeg over weet om gericht uitspraken te over doen. De grote lijnen zijn dit: HBO heeft haar meest succesvolle serie in jaren. Er is geen mogelijkheid dat de zender er op eigen initiatief de stekker uit trekt. Ik weet niet veel af van uitgeverijen, maar met een succesvolle reeks als IJs & Vuur lijkt het me onwaarschijnlijk dat Martin of HBO de zegen heeft om het plot van deel 7 te verfilmen voordat het in publicatie te koop is. Zelfs als Benioff en Weiss verder dan seizoen 7 gaan, dan nog is een verfilming van deel 7 in de serievorm zoals we die nu kennen, elk jaar een seizoen, tien afleveringen, ondenkbaar.

Dus wat blijft er dan over? Sla me dood. Martel me een seizoen lang. Hak m’n hoofd er af. Niemand behalve HBO, Martin en Benioff en Weiss zijn in de positie dat te bevestigen. Zelfs al zouden ze het doen, dan spreken ze over het seizoen dat in 2017 uitgezonden moet worden. Er kan nog een hoop gebeuren. Wilde gok? Of Game of Thrones gaat de Britse/Mad Men weg met een langere serie cyclus. Seizoen 5 en 6 worden verspreid over meerdere jaren, wat Martin de tijd geeft om in te halen. Er zullen dan nog meer seizoenen volgen en de serie vertelt het gehele verhaal op hetzelfde tempo als het altijd gedaan heeft. Dit is de meest wenselijke optie. Martin heeft zelf vooralsnog de hoop dat de serie hem niet zal inhalen. Het probleem is echter, van zowel mogelijke films of grotere pauzes tussen de seizoenen door, dat de productie te veel kost. Hoe succesvol de serie ook is, veertien seizoenen is onmogelijk. HBO heeft met de vernieuwing van seizoen vijf en zes een teken van vertrouwen gegeven. Maar hoeveel geld kan de kabelgigant nog in de beloftes van Martin stoppen? De andere optie is dat Benioff en Weiss de serie voortijdig stoppen. De laatste fantasiekronkels van de heer Martin worden niet meer verwerkt in het verhaal. De twee scriptschrijvers weten nu hoe de verhalen eindigen en lopen op eigen tempo, binnen de perken van haalbare seizoenen, naar de eindstreep. Het is mogelijk dat de serie dan afwijkt van de boeken, of dat Martin dan een ander einde schrijft met andere ontwikkelingen. Afgeraffeld zal de serie niet zijn. Kijk naar de rust, het geduld en oog voor detail waar de serie nu doordrenkt mee is. Het is logisch dat de serie niet doorgaat tot Martin een keer klaar is. Financieel gezien, praktisch gezien en verhaaltechnisch gezien is het te verwachten dat Benioff en Weiss hun eigen weg naar het einde schrijven voor de Game of Thrones.

Mocht je het niet eens zijn met mijn conclusie, wees gerust. Elke voorspelling die ik ooit heb gemaakt over Game of Thrones is fout. Ik ben bijna trotst om te zeggen dat Benioff, Weiss, Martin & co. slimmer zijn dan ik. Ze maken namelijk al vier jaar de meest onvoorspelbare serie. Waar deze serie ook naar toe gaat, of winter ooit echt zal komen, is voor mij slechts een wilde gok. Er rest niets anders dan aankomende maandag weer voor de buis te kruipen en genieten van de rustige, maar o zo bevredigende verhalen die ons worden gevoerd, in aanloop naar het einde.

Hoe denk jij dat Game of Thrones, productiegewijs, verder gaat? Hoeveel seizoenen kunnen we nog verwachten? Maak je je zorgen over Martins schrijf tempo? Laat je horen in de berichten.
Leuk?
0
0
Bekijk stemmen

Reacties (4)

avatar_JanWillemK
05 mei 2014 13:15 -
Tuurlijk, ik maak me druk over George R.R. Martin zijn schrijftempo ten opzichte van de serie. Echter hoop ik wel dat hij het rustig aan blijf doen.
Ik heb liever dat het langer duurt en de boeken uitbrengt zoals hij dat wilt i.p.v. dat hij er haast achter moet zetten omdat de serie tot zijn einde loopt.

De boeken en de serie zijn geen 1 op 1 kopie. Er gebeuren dingen in de serie die niet gebeuren in de boekenreeks. Ik zou het HBO dan ook niet kwalijk nemen als de serie een alternatief verhaal zou volgen. Wel denk ik dat ze in ieder geval bij George R.R. Martin zullen navragen wat een eventueel goed einde zal zijn zodat de serie en de boekenreeks qua einde overeen komen.

Ondanks dat het boek wel de lijn is die de makers van de serie en HBO willen behouden, zou ik het niet erg vinden als er alternatieve dingen gebeuren. Gebeurt nu toch al en daar hoor je niemand over omdat de serie de spanning goed volhoud.
Reageer
avatar_alexanderleveld
05 mei 2014 15:37 -
Ik zat mij laatst ook te verdiepen in deze kwestie en ik zat ook met mn handen in het haar. Het beste lijkt mij gewoon dat ze een alternatieve kant op gaan, die in dezelfde lijn ligt. Een 'een simpele, verkleind' einde. Dat als et boek uit is, je nog meer achtergronden weet. Kijk naar harry potter, ij de films is daarin de hoofdlijn gebomen en is verdere achtergrondinformatie achterwege achtergelaten en harry potter is 1 van de beste filmreeksen. Achteraf hadden ze misschien beter aan deze serie kunnen beginnen als het ein in de boekenreeks in zicht lag, nu zullen ze wss et in de knoop komen. Ik ben benieiwd en anders pompt de schrijver er wat geld in! :D
Ik geniet er in iesergeval heel veel van en hoop dat ze doen wat het beste is voor de serie
Reageer
avatar_Basdr
06 mei 2014 19:50 -
Ik heb ook over dit vraagstuk nagedacht en denk dat er voorlopig nog geen reden tot paniek is. Boek 4 en 5 zijn allebei flinke boeken, minstens zo groot als deel 3. Realistisch gezien zal het verfilmen van die twee boeken dus minstens drie of vier seizoenen kosten. Dan zit je al in 2017 of 2018, boek 6 is dan in ieder geval uit (als ik moet gokken denk ik dat boek 6 in 2015 komt).

En misschien moet er dan even gewacht worden op boek 7. Er zijn wel meer series die niet elk jaar op de buis waren, om wat voor reden dan ook (The Wire, Sopranos). Er zijn genoeg series om iedereen zoet te houden in de tijd dat GoT niet op TV is.
Reageer
avatar_Mackey
03 jun 2014 13:56 -
Mijn complimenten. Mooie column.

Ik zelf denk dat de serie een eigen einde van het verhaal gaat krijgen met hulp van George R.R. Martin. Wat jij zelf ook aangeeft "op eigen tempo, binnen de perken van haalbare seizoenen, naar de eindstreep.". Met een mogelijk iets ander verloop dan de boeken.
Reageer

Laatste nieuws

BBC heeft een tweede seizoen besteld van de Britse serie The Capture, waarin ook de Nederlandse Famke Janssen een rol vervult.
Gisteren, 13:00
De nominaties zijn bekend gemaakt en op 31 juli zullen we weten wie er met de BAFTA’s voor televisie vandoor zijn gegaan.
Gisteren, 12:00
De Amerikaanse komedieserie Ted Lasso, met Jason Sudeikis (The Last Man on Earth) in de hoofdrol, gaar in augustus in première bij Apple TV+
Gisteren, 11:00
De Nederlandse dramaserie Noord Zuid, met Ariane Schluter (Ik Weet Wie Je Bent), verschijnt vanaf begin juli bij Ziggo Movies & Series.
Gisteren, 10:00
De Italiaanse horrorserie Curon verschijnt volgende week op Netflix. De streamingdienst heeft een trailer gelanceerd.
Gisteren, 09:00
1
In samenwerking met The Nielsen Company brengt MijnSerie elke week de kijkcijfers van Amerika uit. In dit nieuwsbericht zullen de best bekeken series staan. Voor meer kijkcijfers van je favoriete serie kan je kijken...
woensdag, 10:56