Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het Jaar 2023 - Beste dramaserie

Serie van het Jaar 2023 - Beste dramaserie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2023 en behandelt de categorie dramaserie. Van dinsdag 2 januari tot en met zondag 4 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.
Soms vraag ik mij af waarom bepaalde series als drama bestempeld worden en anderen dan weer niet. Drama is dan ook een makkelijke naam om een heel scala aan diverse series te omschrijven. Als we de tien genomineerden bekijken zouden ze bijna allemaal een andere stempel kunnen krijgen. Het probleem bij deze genomineerden is echter dat ze niet direct passen in de andere mogelijke eindejaarlijstjes die opgebouwd zijn rond één bepaald genre.

Hieronder volgen in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste dramaseries uit 2023.

1923


1923
1923 is een prequel op Yellowstone waarin we de voorvaders van de family Dutton volgen die worstelen om de historische droogte, wetteloosheid, het alcohol verbod en een epidemie van veediefstal te overleven. Met Hellen Mirren en Harrison Ford haalden de makers dan ook nog twee grootheden uit de Britse en Amerikaanse filmgeschiedenis binnen.
Lees de recensies die geschreven zijn over 1923.

Billions


Billions
Met het zevende seizoen kwam er een einde aan de financiële dramaserie Billions. Zelfs een break van hoofdrolspeler Damian Lewis tijdens seizoen zes deed geen afbreuk aan het succes van deze serie. Toch komt er aan dit moie liedje nu een eind.
Lees de recensies die geschreven zijn over Billions.

Heartstopper


Heartstopper
Heartstopper vertelt het verhaal van Nick en Charlie, twee Britse tieners op een jongensschool. Charlie, een gespannen, openlijk homoseksuele denker en Nick, een vrolijke, zachtaardige rugbyspeler, die op een dag bij elkaar komen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Heartstopper.

Succession


Succession
De familie Roy, bestaande uit vader Logan en zijn vier kinderen, beheert een van de grootste media- en entertainmentbedrijven ter wereld: Waystar Royco. Als 80-jarige begint vader Logan fouten te maken. De mediamagnaat zal plaats moeten maken voor een opvolger. Maar wie? En ziet hij dat zelf ook zo? Na vier seizoen valt het doek over deze serie. Of ze met dat laatste seizoen ook nog een mijnserie award kunnen versieren zal bepaald worden in deze lijst, want Succession haalde geen nominatie binnen in de categorie 'best beëindigde serie'.
Lees de recensies die geschreven zijn over Succession.

The Crown


The Crown
De derde genomineerde in deze rubriek die 2023 niet zal overleven. Ook het verhaal van het politieke getouwtrek tussen Buckingham Palace en 10 Downing Street en de intriges, liefdeslevens en machinaties van de koninklijke familie en de Britse politieke leiders heeft zijn laatste hoofdstuk geschreven.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Crown.

The Diplomat (US)


The Diplomat (US)
The Diplomat (US) is een hoogstaand, hedendaags politiek drama over de transcendentie en marteling van langdurige relaties, tussen landen en mensen. Veel meer kan ik, 'als niet Netflix kijker', zeggen over deze serie.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Diplomat (US).

The Gilded Age


The Gilded Age
De American Gilded Age in 1885 was een periode van enorme economische veranderingen waarin enorme fortuinen werden gemaakt en verloren en de opkomst van ongelijkheid tussen oud geld en nieuw geld, dat vandaag weer wordt weerspiegeld. In het tweede seizoen gaat het verhaal van Marian Brook en de familie Russel verder.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Gilded Age.

The Good Doctor


The Good Doctor
Ziekenhuisseries zijn altijd heel popupulair geweest. Het lijstje gelijkaardige series is ontzettend lang en sommige van die series rijven het ene seizoen na het andere binnen. Wie herinnert zich nog ER, een van de pioniers in het genre dat het vijftien seizoenen uithieldt. Daarna was het de beurt aan House M.D. met acht seizoenen. Vandaag de dag is het Grey's Anatomy dat met twintig seizoenen alle records breekt. Ook The Good Doctor is op de goede weg met een aangekondigd zevende seizoen.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Good Doctor.

The Morning Show


The Morning Show
Als je kan uitpakken met Jennifer Aniston en Reese Witherspoon in je cast heb je al een halve nominatie binnen. The Morning Show gaat gewoon verder op de ingeslagen weg met een sterk verhaal en een uitmuntende cast.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Morning Show.

Tulsa King


Tulsa King
In Tulsa King duikt Sylvester Stallone als mafiabaas op in het stadje Tulsa waar hij de lakens wil gaan uitdelen na een lange gevangenisstraf. Stallone die opduikt is al een unicum. Stalone die daarnast nog een nominatie versiert voor de serie is al helemaal een huzarenstukje. De man mag dan de verpersoonlijking zijn van de actieheld, als acteur werd hij nooit echt voor vol aangezien. Met Tulsa King bewijst hij echter het tegendeel.
Lees de recensies die geschreven zijn over Tulsa King.

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen!
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (12)

BlackBiker
BlackBiker 25 december 2023, 10:48
Nou, dat begint goed. Een categorie waar ik geen enkele serie van heb gezien :-)
Misschien hier maar een wildcard inzetten voor "Reservation Dogs". Als een dramady in deze categorie gekozen mag worden, tenminste.
BlackBiker
BlackBiker 25 december 2023, 11:42
PS: kleine correctie op de info bij 1923. Dame Helen Mirren is een Britse actrice ;-)
JanWillemK
JanWillemK 25 december 2023, 11:42
Zowel Billions, mede dankzij de terugkeer van Bobby Axelrod (Damian Lewis), als Succession waren geweldig.
Futsudo
Futsudo 25 december 2023, 11:55
In deze categorie is de keuze voor mij niet zo moeilijk want dat is namelijk Succession.
Faceman
Faceman 25 december 2023, 12:35
Net als Blackbiker niks van deze series gezien, al staat de gehele Yellowstone series wel op mijn lijstje net als Tulsa King. Dat wordt een wildcard gebruiken.
Tamino
Tamino 25 december 2023, 15:08
heartstopper yess!
SLP
SLP 25 december 2023, 16:07
Ook ik zal een wildcard in moeten zetten want niks gezien van deze series haha.
tweemaalh
tweemaalh 25 december 2023, 18:50
Weinig uit deze lijst gezien. Het laatste seizoen van The Crown vond ik niet heel denderend. The Gilded Age staat nog op mijn te-kijken-lijstje. Wellicht een wildcard voor Time of De Stamhouder
Sproet2jes
Sproet2jes 25 december 2023, 19:54
Gaat 'n wildcard worden voor mij.
kingsi
kingsi 25 december 2023, 23:38
Ik ga voor de Diplomat
Karzal
Karzal 26 december 2023, 16:24
Pfoe, ik vond 1923 echt geweldig. Ik mag denk ik alleen de eerste helft van seizoen 6 van The Crown meenemen, dat vond ik nou niet heel erg top. The Diplomat ook nog niet gezien, Tulsa King wel tof.

Lang verhaal kort, lastig.
Olga2000
Olga2000 27 december 2023, 18:43
Tulsa King, The Guilded Age of The Diplomat…. Dat wordt moeilijk kiezen. Ik vond alle drie erg goed.
Log in om een reactie achter te laten