Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Spotlight On: Norman Reedus

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Norman Reedus ook op zijn cv heeft staan.

Uiteindelijk werd hij toch wel Mister Walking Dead: Norman Reedus. Waar het ene na het andere personage een gruwelijke dood stierf of op een of andere manier uit de serie verdween, was Reedus van begin tot eind getuige van de zombie-Apocalyps. En dat is nog lang niet klaar.

Toch begint de carrière van Reedus niet als die van veel andere acteurs. Hij moet het hebben van muziekvideo's. In het begin van de jaren negentig is hij te zien in de clip van Keith Richard's 'Wicked as it seems' en Björk's 'Violently Happy'. Daarna volgt een reeks van twintig films waarin Reedus een rol speelt. De meest bekende daarvan zijn waarschijnlijk The Boondock Saints en Blade II.

Het is al 2003 als Reedus voor het eerst in een serie speelt. Op dat moment zit hij echter al ruim tien jaar in het vak. Bovennatuurlijke serie Charmed (1998), over drie heksenzussen de met grote regelmaat worden lastiggevallen door demonen en ander tuig uit de onderwereld, heeft de primeur.

En hoewel Reedus in die periode vooral te zien blijft in films, duikt hij zo nu en dan toch eens vaker in een serie op. Zo heeft hij een kleine gastrol in Masters of Horror en speelt hij eenmalig mee in Law & Order: Special Victims Unit. Het zijn echter ook de jaren waarin de acteur misschien wel zijn beste filmrol heeft, die in de uiterst strakke actiefilm American Gangster. Hoewel zijn rol klein is, zet het hem in televisieland verder op de kaart.

The Chase, een miniserie met Hilary Duff en Michael Laurence, wordt goed ontvangen. Reedus speelt een stalker - net als Laurence - die meer krijgt dan hem lief is als hij achter Mogan (Duff) aangaat. In 2010 volgt vervolgens een gastrol in Hawaii Five-0.

Toch is 2010 niet het jaar waarvan we onthouden dat Reedus een rolletje in een serie op een zogenaamd wel heel erg misdadig Amerikaans eiland heeft gespeeld. In datzelfde Amerika start een serie - gebaseerd op een stripreeks - met zes bloedstollende afleveringen over zombies. De gehele States liggen in puin, overlevenden zijn er genoeg, maar staan elkaar naar het leven. En dan zijn er ook nog die verrotte, stinkende, wandelende lijken die op allerhande manieren lastig blijken te zijn. Het eerste seizoen van The Walking Dead is heel sterk en retespannend.

Reedus speelt Daryl Dixon, de broer van Merle (Michael Rooker). Ze zijn altijd al een hard bestaan gewend en passen niet in een huisje-boompje-beestje-samenleving. Toch worden ze gedwongen in een groep te overleven. Daarin komen met name de survivalskills van Daryl goed van pas. Reedus weet van zijn Daryl een sterk karakter met inhoud te maken. De verhouding met zijn doorgesnoven broer - en later met Carol (Melissa McBride) - geven het karakter diepte, maken van hem minder een einzelgänger dan anders het geval geweest was. En dat maakt Daryl Dixon snel tot een van de meest geliefde Walking Dead-karakters.

Hoewel de kwaliteit van de serie met de seizoenen schommelt - en toch af en toe naar een wat bedenkelijk niveau valt - is Reedus een constante factor. Hij spreekt de stem in de gelijknamige gamereeks in, komt in karakter in bijvoorbeeld The Soup voorbij en wordt als gevolg van de populariteit een geziene gast in onder meer Saturday Night Live, Conan (2010) en The Tonight Show with Jimmy Fallon. The Walking Dead leeft.

Ben je bekend, dan gaan er deuren voor je open. In het geval van Reedus geldt dat onder meer voor het inspreken van stemmen in animatieseries. Zo horen we hem in American Dad! en Turbo FAST - naar de film over de snelle slak - en leent hij tevens zijn stem in Voltron: Legendary Defender en Robot Chicken. Later volgt ook Ballmastrz 9009. Een documentaire getiteld Ride with Norman Reedus is weer iets heel anders. Iets waarin de acteur de lokale motorcultuur ontdekt.

Helluva Boss is momenteel het laatste uitgezonden project van Reedus. Wie hem echt in recent werk wil zien, zal voornamelijk muziekvideo's moeten kijken. Zo schittert hij in Orville Peck's 'The Curse of the Blackened Eye' en in 'Never Look Back' van Run the Jewels. Ook in de video 'Don't Chase the Dead' van Marilyn Manson is hij te zien.

De droogte in series duurt echter niet lang, voornamelijk vanwege de aankomende spin-off van The Walking Dead. Hoewel de serie er in het verleden al een flink aantal heeft gekregen, wordt naar deze uitbreiding van het ondode universum reikhalzend uitgekeken. In The Walking Dead: Daryl Dixon spoelt de titelheld aan op de Franse kust, om aldaar allerlei nieuwe gevaren het hoofd te moeten bieden in zijn tocht op weg naar huis. De liefhebber kan er weer goed voor gaan zitten. En wil je toch echt terug naar de basis, zet dan die allereerste zes afleveringen nog maar eens aan...

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Norman Reedus heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Video on youtube
Leuk?
6
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst