Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Spotlight On: Jeroen Spitzenberger

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Jeroen Spitzenberger ook op zijn cv heeft staan.

Jeroen Spitzenberger weet al best vroeg dat hij wil acteren. En dat kan hij ook, met een gedegen opleiding op zak speelt hij sinds 1992 een aardig cv bij elkaar.

Zijn acteerkunsten worden bij de Toneelschool Arnhem al gezien, en hoewel het altijd lastig is een carrière op te bouwen, wordt Spitzenberger een graag gezien gast - in zowel hoofd-, als bij- en gastrollen. Dat doet hij op het kleine en grote doek en op de planken, als onderdeel van een aantal toneelgezelschappen.

In Niemand de deur uit! maakt Spitzenberger zijn seriedebuut. Hij speelt er een figurantenrol, betiteld als het veelzeggende 'Jongeman'. Enkele jaren later, jaren waarin Spitzenberger zijn focus op andere projecten heeft, duikt hij ineens op in Baantjer. De serie waar voor veel acteurs geldt dat je er minimaal één keer in gespeeld moet hebben - bij voorkeur als slachtoffer van de zaak van de week.

Spitzenberger speelt zelfs een totaal van drie afleveringen in de serie over De Cock en Vledder. Vervolgens maakt hij in de tegenpool van de procedurele politieserie van dat moment zijn opwachting: Russen. Niet lang daarna volgt ook een gastrol in Goede daden bij daglicht.

Niet enkel in serieland, ook op het grote doek bouwt Spitzenberger aan zijn carrière. Dat blijkt met rollen in de films De Tweeling, De Dominee en Stille Nacht. Tussendoor vertoont hij zich in de populaire serie Meiden van de Wit.

Het is 2008 als Spitzenberger voor het eerst een vastere rol in een serie te pakken heeft. Dat is de rol van Wouter in Lieve Lust. De serie, met onder meer Angela Schijf en Birgit Schuurman, draait over zes dertigers in de stad die allemaal dezelfde vraag proberen te beantwoorden: ben ik eigenlijk wel gelukkig?

Gastrollen in Spoorloos Verdwenen en Keyzer en de Boer advocaten volgen, waarna Spitzenberger zijn grootste succes in de bioscoop viert. Hij heeft een belangrijke rol in de uitermate populaire romcom Alles is Liefde. Een rol waarna we wel kunnen stellen dat de naam van Spitzenberger definitief is gevestigd.

Als inspecteur schittert hij daarna in Koning aan de Maas. Een korte terugkerende rol in Gooische vrouwen volgt, terwijl hij ook als minister de hoofdrol speelt in de komedie Sorry Minister. Spitzenberger is ook kort te zien in Annie MG, over de beroemde schrijfster, speelt wat langer in de serie Bloedverwanten en maakt zo nu en dan zijn opwachting in het satirische Toren C.

Met tussenpozen zien we Spitzenberger tevens in De vloer op, terwijl hij ook opduikt in populaire producties als 't Schaep met de vijf pooten, Rembrandt en Ik en Lijn 32. Een vaste rol in Divorce, over drie mannen die tijdelijk gaan samenwonen terwijl ze hun scheiding proberen te regelen, volgt. De serie houdt het vier seizoenen vol en is in Nederland zeer populair.

Nieuw succes op het gebied van series volgt met het pakkende en innovatieve Vlucht HS13 en de serie Suspects 2017. Dat terwijl Spitzenberger in die tijd ook is te zien in De Spa, Ransom, de intocht van Sinterklaas en Kerst met de Kuijpers. Spitzenberger leent zich sowieso geregeld voor series en activiteiten rondom de feestdagen. Hij is al jaren een terugkerende gast in het Sinterklaasjournaal - onder meer als Rijmpiet.

Serieuzer werk is er middels series als Stanley H., Detective Van der Valk en Het jaar van Fortuyn. Echt groot succes heeft Spitzenberger weer met de serie Oogappels. Hoewel de serie met een klein publiek begint, weet het met de aflevering meer en meer mensen te raken. De alledaagse, herkenbare thema's doen het goed bij het publiek, en dat is aan de kijkcijfers per seizoen goed te merken.

In de komende periode zijn we nog niet van Spitzenberger af. Met een optreden in Make Up Your Mind startte hij 2023. Voor dit jaar staan daarnaast de film De Vuurlinie en de BNNVARA-serie Anoniem op de rol. Die laatste draait om geschiedenisleraar Jurre - Spitzenberger - en officier van justitie Sarah (Anniek Pheifer, Hoe mijn keurige ouders in de bak belandden). Ze gaan ieder op hun eigen manier de strijd met de criminele wereld aan. En hoewel ze al jaren zijn getrouwd, houden ze hun dubbelleven voor elkaar verborgen. Dat loopt uiteraard volledig uit de klauwen. Ga er maar goed voor zitten!

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Jeroen Spitzenberger heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Video on youtube
Leuk?
2
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst