Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Spotlight On: Jason Sudeikis

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Jason Sudeikis ook op zijn cv heeft staan.

Een goede komediant, dat mogen we Jason Sudeikis wel noemen als we zijn cv erbij pakken. Een cv waar de nodige parels van series en shows waar Sudeikis zijdelings of zeer nauw bij betrokken was, op prijken.

Als Sudeikis begin twintig is start hij die carrière op het doek. In veel gevallen is dat op het grote doek, in films. Zijn komisch talent spreidt hij daarnaast veelvuldig ten toon in grote variëteit shows. Een eerste keer doet hij dat bij Late Night with Conan O'Brien. Het is dan 1998.

In 2003 is hij voor het eerst te zien in de show die van hem in een klap een bekend persoon maakt: Saturday Night Live. De immens populaire sketchshow draait inmiddels al ruim 48 seizoenen mee en is nog altijd enorm in trek bij het publiek. Sudeikis speelt er een veelvoud aan verschillende rollen - iets wat de sketches onvermijdelijk met zich meebrengen. Een aantal noemenswaardige personen die hij persifleert en die voorbij zijn gekomen in zijn sketches zijn Joe Biden, George W. Bush, Adam Lambert, Jezus en Zeus.

Waar Sudeikis zijn werk bij Saturday Night Live veelvuldig combineerde met andere projecten - zowel films als series - pakt hij het sinds 2020 iets anders aan. Zo zag je hem vroeger kort spelen in series als Wainy Days en The Line. En wat te denken van komedies als Children's Hospital en 30 Rock. In die laatste gaat zijn terugkerende karakter Floyd moeiteloos mee in de gekte van het televisieprogramma dat in de gelijknamige komedie centraal staat.

Sudeikis maakte tevens zijn opwachting in It's Always Sunny in Philadelphia, terwijl hij zich ook steeds meer toelegt op stemacteren. Zo kom je aan het eind van de zeroes en het begin van de tens op allerlei televisievlakken - en in films - de Amerikaanse acteur tegen. Naast Saturday Night Live, wat blijft doorgaan, zijn er specials als Saturday Night Live: Weekend Update Thursday, hoor je hem in animatieseries als Robot Chicken en - veelvuldig - in The Cleveland Show. Ook zie je Sudeikis in komedies als Eastbound & Down en The Trunk en speelt hij in films als Horrible Bosses 2 en We're the Millers.

Via Portlandia wordt het werk van Sudeikis met momenten ook iets serieuzer. De tragikomedie komt her en der eens om de hoek kijken, bijvoorbeeld in The Last Man on Earth, waar hij een terugkerende rol in speelt. Lichtvoetigheid blijft echter zeker de boventoon voeren. Dat zien we terug in komedie Great Minds with Dan Harmon en variëteit show Last Week Tonight with John Oliver.

Sudeikis verzorgt de stem van het titelpersonage in de deels live-action serie Son of Zorn en flitst voorbij in Detroiters, aka Wyatt Cenac en Sidewiped voordat hij eenmalig de rol van Richard Nixon op zich neemt in I Love You, America.

Vreemde eend in de bijt is een - niet bepaald herkenbare - rol als trooper in The Mandalorian. En met The Mandalorian belandden we weer in het al eerder benoemde 2020. Voorlopig lijkt dat het einde van Sudeikis bij Saturday Night Live te zijn. Hij focust zich op andere projecten - combineert anders, niet minder.

Met optredens in At Home with Amy Sedaris en Scooby-Doo and Guess Who? wordt het stiller op het kleine doek. Veel programma's waar publiek voor nodig is, liggen in die periode stil. Want: corona - juist. Sudeikis gaat - zoals veel Amerikaanse acteurs - podcasts maken. We horen hem nog in de animatieserie Hit-Monkey en - op serieuzer vlak - vertolkt hij de titelrol in de Apple-serie Ted Lasso.

De hooggewaardeerde komedie komt deels uit het hoofd van Sudeikis zelf. Een Amerikaanse coach van een universiteitsteam verhuist naar Engeland. Daar wordt hij trainer van AFC Richmond, een voetbalclub in zwaar weer in het Engelse profvoetbal. Half maart start het derde seizoen van deze Emmy-winnende parel alweer. Voor velen wellicht een net wat onbekender juweel, voor de gelukkigen met Apple+ in huis een absolute aanrader. Ted Lasso, daar scoor je mee.

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Jason Sudeikis heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Video on youtube
Leuk?
5
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst