Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Achter de camera - Michael Hirst

Achter de camera - Michael Hirst

In Achter de camera kijken we naar mensen die we misschien niet op het scherm te zien zijn, maar wel belangrijk voor series zijn. Vandaag kijken we achter de camera naar de schrijver Michael Hirst.
Op 12 januari gaat het tweede seizoen van Vikings: Valhalla van start. Het vikingendrama is een spin-off van het al even bekende Vikings. De geestelijk vader van Vikings is niemand minder dan Michael Hirst, een man die er een handje van heeft historische drama’s te maken. Tijd om eens te kijken wat deze man allemaal op zijn cv heeft staan.

Michael Hirst

Michael Hirst werd geboren in 1952 in Yorkshire en studeerde Britse en Amerikaanse literatuur aan de Universiteit van Nottingham. Oorspronkelijk wilde hij verder de literatuurwetenschap in duiken, maar besloot later toch om scriptschrijver te worden. Dat hij een voorliefde voor geschiedenis had, bleek al gauw in zijn eerste film The Deceivers. Deze film uit 1988 speelt zich af in Brits India in 1825. Zijn reputatie als schrijver van historische drama’s werd alleen maar groter toen hij de scenario’s schreef van twee films over koningin Elizabeth I uit 1998 en 2007 (en dan hebben we het hier over de Elizabeth uit de zestiende eeuw, niet die uit The Crown).

The Tudors

Hoewel deze films grote hits waren, brak hij definitief door toen zijn naam verbonden werd aan The Tudors. Deze serie liep tussen 2007 en 2010 op Showtime en Hirst schreef alle 38 afleveringen. Deze serie vertelde het verhaal van Henry VIII, koning van Engeland tussen 1509 en 1547. Henry VIII stond bekend om zijn wreedheid en zijn zes huwelijken. Dat één van Henry’s kinderen uiteindelijk zou uitgroeien tot de koningin waar Hirst al eerder twee films over maakte, zorgt voor een interessante link. Ook vormde de serie een springplank voor acteurs als Natalie Dormer, Jonathan Rhys-Myers en Henry Cavill.

Zijn volgende project was Camelot uit 2011, een bewerking van de legende van koning Arthur. Hirst was vooral betrokken als producent en bedenker van de serie, maar schreef zelf slechts één aflevering. Het overgrote deel van het schrijfwerk werd gedaan door Chris Chibnall (bekend van Doctor Who en Broadchurch). De hoofdrollen waren weggelegd voor Jamie Campbell Bower als de jonge koning Arthur, Eva Green als zijn kwaadaardige zus Morgan en Joseph Fiennes als de tovenaar Merlijn. Helaas besloot zender Starz om de serie na slechts één seizoen stop te zetten.

Vikings

De serie die hij hierna maakte stamt uit 2013 en jullie kunnen vast wel raden welke dat is: Vikings! Het verhaal over de legendarische Viking koning Ragnar en zijn zonen begon klein op History Channel, maar werd naarmate de jaren vorderden steeds groter. De wereld van de Vikingen groeide door expedities naar Groot-Brittannië, Oost-Europa en zelfs Afrika. Dankzij Netflix maakten ook steeds meer kijkers kennis met de woeste Scandinaviërs. Maar eind 2020 was het gedaan met deze Vikingen. Na zes seizoenen en 89 afleveringen vond Hirst dat het verhaal wel verteld was.

Maar het succes was zo groot dat Netflix meer Vikingen wilde zien, en zo geschiedde. Op 25 februari 2022 ging de spin-offserie Vikings: Valhalla in première. Hoewel Michael Hirst niet aan deze serie heeft meegeschreven (zelf was hij bezig met een serie over de Billy the Kid), is hij wel betrokken als producent. Vikings: Valhalla speelt zich meer dan 100 jaar na het einde van Vikings af en volgt namen als Leif Erikson, Freydís Eiríksdóttir en Harald Sigurdsson. Ook deze serie is een succes en op 12 januari kunnen we genieten van het tweede seizoen.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (5)

SLP
SLP 12 januari 2023, 15:25
Ik vind dit zo'n leuke column! Blijf het interessant vinden om verhalen te lezen over showrunners, screenwriters, ep's etc. Goed geschreven!
tweemaalh
tweemaalh 12 januari 2023, 15:51
Dankjewel! Leuk om te horen. We zijn nog van plan om nog veel meer mensen achter de camera te belichten, dus voorlopig zit je goed!
BlackBiker
BlackBiker 12 januari 2023, 16:43
Helemaal mee eens!
JanWillemK
JanWillemK 12 januari 2023, 22:05
Leuke column inderdaad! Erg interessant.

Leuk weetje, zijn beide dochters hadden een rol hadden in Vikings. Georgia Hirst speelde Torvi en Maude Hirst speelde Helga.
tweemaalh
tweemaalh 12 januari 2023, 22:45
Dankje! Oh wat grappig. Weer wat geleerd
Log in om een reactie achter te laten