Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
De vijf muzikale series: Het nieuwe jaar in met series en muziek

De vijf muzikale series: Het nieuwe jaar in met series en muziek

De periode van de eerste kerstdag tot en met Oud & Nieuw is hier in huis verbonden aan het luisteren naar de Top 2000 op Radio 2. Reden genoeg om eens te kijken naar series waarin muziek een grote rol speelt.
De radio (of televisie op het thema kanaal) gaat op eerste kerstdag tijdens het ontbijt aan en vanaf dat moment wordt er zoveel mogelijk gevolgd van de Top 2000 totdat, over het algemeen, op middernacht op oudejaarsdag de gong van Bohemian Rhapsody klinkt. Een periode waarin andere hobby’s, zoals het kijken van series of het bezoeken van de bioscoop, even op een lager pitje komen te staan.

En dan in het nieuwe jaar is daar het zwarte gat dat de Top 2000 achterlaat. Uiteraard is er in de dagen daarna een lijst met titels die de Top 2000 net niet hebben gehaald en kun je de lijst zelf al streamend terug luisteren, maar dat is toch niet hetzelfde. Gelukkig zijn er altijd voldoende series waarin muziek een centrale rol speelt.

Reden genoeg om in deze column vijf aanbevelingen te doen!

5. Ramses – 1 seizoen, 4 afleveringen
Ramses
Te beginnen met een serie van eigen bodem. Met nummers als 'Pastorale' (samen met Liesbeth List), 'Laat me' en 'Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder' is Ramses Shaffy al jaren een vast gezicht in de Top 2000. In deze miniserie uit 2014 worden we meegenomen naar de jonge jaren van Ramses Shaffy, de jaren waarin hij (samen met List) bekend wordt en doorbreekt.
Mooie muziek, overtuigend acteerwerk, maar bovenal een eerlijk beeld. Want waar Shaffy levenslustig en charmant overkomt, wordt ook het in beeld brengen van de keerzijde van zijn karakter niet geschuwd. Het levert een mooi beeld op van een prachtig artiest.

4. Glee – 6 seizoenen, 121 afleveringen
Glee
Een ijverige docent en een groep kinderen beginnen op een middelbare school in Amerika een koor om naast de lessen nog iets te doen te hebben. Meedoen in een koor is echter minder populair dan sporten of een cheerleader worden, dus de kids krijgen nogal te maken met de nodige vooroordelen en pesterijen.
Tussen het leven op de middelbare school door wordt er ontzettend veel muziek gemaakt. Van musicalnummers tot aan de muziek die in die jaren (2009-2015) populair was, alles komt voorbij. Waarbij met enige regelmaat de koppeling wordt gemaakt tussen de tekst van het nummer dat gezongen wordt en wat één van de hoofdpersonen op dat moment mee heeft gemaakt.
De serie zelf kent (achteraf) een wat controversiële en tragische nasleep. Van de relatief jonge cast zijn inmiddels al drie leden niet meer onder ons en ook de sfeer onderling scheen niet altijd even goed te zijn geweest. Reden voor Discovery+ om in 2023 de documentaire ‘The Price of Glee’ uit te brengen.

3. Nashville – 6 seizoenen, 124 afleveringen
Nashville
Een dramaserie die draait om country muzikanten in Amerika. Niet mijn smaak als het om muziek gaat, maar desalniettemin heb ik (met name van de eerste seizoenen) van Nashville wel genoten.
Op bijna ‘soap-achtige’ wijze worden we meegenomen in het dagelijkse leven van een aantal artiesten die aan de top staan, artiesten die daar weer naartoe zouden willen en artiesten die door willen breken. Alle ups en downs worden in beeld gebracht.
Eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat ik de laatste seizoenen niet zo goed meer vond. Het voelde veelal als een herhaling van zetten van hetgeen er in eerdere seizoenen al was gebeurd en de rek was er daarmee wel een beetje uit. De enige reden dat ik de serie destijds heb uitgekeken, was dat ik de muziek inmiddels wel erg was gaan waarderen.

2. Pistol – 1 seizoen, 6 afleveringen
Pistol
Serie gebaseerd op de memoires van Steve Jones (gitarist van de Sex Pistols). Ik kende de Sex Pistols wel al, maar ben geen groot fan van de muziek. Reden om de serie destijds te gaan kijken was met name dat mijn nieuwsgierigheid werd getriggerd door het feit dat John Lydon (voor velen beter bekend als Johnny Rotten, de zanger van de Sex Pistols) de nodige moeite had met de serie (en niet geraadpleegd werd) en het imago dat de Pistols hadden/hebben.
En de serie viel zeker niet tegen. Het geeft een duidelijk beeld van hoe Jones zijn tijd met de Pistols heeft beleefd. Dus voor de verandering een keer niet het verhaal vanuit Rotten of Sid Vicious en daarin zien we duidelijk de ups en downs die de band heeft gehad. En dat alles mooi en energiek in beeld gebracht.

1. The Beatles: Get Back – 1 seizoen, 3 afleveringen
The Beatles: Get Back
Ik sluit af met – wat mij betreft – de grootste aanrader uit de lijst. Als kind uit de jaren ’80 ben ik opgegroeid met de muziek van de Beatles, maar zonder dat ze destijds nog bij elkaar waren. Ik groeide op met de verhalen over hoe goed zij waren en wat hun invloed op de muziek als geheel is geweest.
Deze miniserie van Peter Jackson toont in drie (lange) delen het tot stand komen van het album Let It Be en het legendarische ‘rooftop’-concert van de Beatles. Doordat destijds het gehele proces is gefilmd worden we meegenomen in een stuk geschiedenis dat - op muziekgebied - zijn weerga niet kent en zien we vrijwel alles waar we tot op dat moment met name over hebben gehoord en gelezen.
We zien de genialiteit van McCartney als hij binnenkomt met een idee dat in rap tempo uitgroeit tot een eerste versie van Get Back. We zien de chemie tussen bandleden op het moment dat zij samen muziek maken, maar we zien ook duidelijk de scheurtjes die er onderling zijn en hoe die uitgroeien tot breuken. McCartney en Lennon die duidelijk hun stempel op de nummers willen drukken, Harrison die zich ondergewaardeerd voelt en uiteindelijk (tijdelijk) uit de band stapt en Ringo Starr die met name probeert alles gezellig te houden.
Zoals gezegd zijn het drie lange afleveringen (van 139 tot 174 minuten per aflevering) maar ik heb zelf bijna ademloos zitten kijken. Prachtig om te zien hoe de nummers tot stand komen in de studio (van een idee tot het lied op de plaat), hoe de heren met elkaar omgingen maar bovenal hoeveel plezier zij hadden in het samen muziek maken (en hoe goed zij werkelijk waren). Een absolute aanrader om de lijst mee af te sluiten.

Dat waren mijn aanraders voor series waarin muziek centraal staat. Wat vinden jullie? Welke muziekseries vinden jullie dat ik nog moet gaan kijken in het nieuwe jaar?
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (3)

BlackBiker
BlackBiker 24 december 2022, 14:01
Behalve met Pistol heb ik niet zoveel met de muziek uit de andere series. Maar Pistol ga ik zeker kijken. Dank voor de tip :-)
Sproet2jes
Sproet2jes 24 december 2022, 18:23
The Beatles Get Back is idd 'n grote aanrader. Je beschrijft heel goed waar de Docu over gaat. :0)
ps. In het rijtje had My Life as a Rolling Stone ook goed gepast.
Flash
Flash 26 december 2022, 17:15
Die staat hier zeker nog op het lijstje! Alleen heb ik (nog) geen videoland, dus die moet nog even wachten.
Log in om een reactie achter te laten