Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2022 - Beste comedy/dramedyserie

Serie van het jaar 2022 - Beste comedy/dramedyserie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2022 en behandelt de categorie comedy/dramedy. Van maandag 2 januari tot en met zondag 5 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.
2022 was een goed jaar voor series in de categorie comedy/dramedy. Er is veel diversiteit, series met goede casts en veel genres worden gecombineerd. Van de series die in onderstaande lijst terecht zijn gekomen, zijn er meerderen ook een persoonlijke favoriet van mij. Daarnaast zijn er ook series die ik zelf nog moet kijken. Daarvoor kan ik jullie dus bedanken voor de tips!

De genomineerden voor beste comedy/dramedyserie zijn gekozen op basis input van meerdere kanten. Allereerst hebben de lezers van MijnSerie een grote (eigenlijke grootste) invloed gehad op de selectie. Daarnaast hebben mijn mede-recensenten hun selectie gemaakt. En één ding is zeker, ik sta volledig achter de lijst van genomineerden!

Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste series uit 2022 in de categorie comedy/dramedy;

After Life


After Life
Na drie seizoenen is de serie After Life helaas ten einde gekomen. Ook al is het derde seizoen minder sterk van de voorgaande seizoenen, was het nog steeds één van de betere comedy/dramedyseries van afgelopen jaar. In After Life speelt Ricky Gervais erg geloofwaardig een bittere journalist die moeite heeft met het verwerken van de dood van zijn vrouw. De serie kenmerkt zich door hele donkere humor, maar waar wel wordt stilgestaan bij de zwaardere elementen van het leven. Moeilijk te vergelijken met andere series en zeker de moeite waard om te kijken!
Lees de recensies die geschreven zijn over After Life.

All Creatures Great and Small (2020)


All Creatures Great and Small (2020)
All Creatures Great and Small (2020) speelt zich af in 1937 en gaat over dierenartsen die werken in Yorkshire Dales. In 2023 zal het vierde seizoen van start gaan. De serie is gebaseerd op de boeken van James Alfred Wight die overigens van 1978 tot 1990 eerder zijn verfilmd voor de BBC. Wereldwijd ontvangt de serie veel lof. Zo gaf Rotten Tomatoes bijvoorbeeld 97% voor het eerste seizoen en hebben de opvolgende seizoenen vrijwel alleen maar goede recensies ontvangen. Daarmee is het meer dan terecht dat All Creatures Great and Small (2020) tussen de genomineerden staat.
Lees de recensies die geschreven zijn over All Creatures Great and Small (2020).

Barry


Barry
Net als After Life is Barry een serie met erg donkere humor. Het gaat over een huurmoordenaar genaamd Barry die de switch wil maken naar acteren. Barry wordt vertolkt door Bill Hader en hij doet dat erg sterk. Hij is voornamelijk bekend van comedyrollen, maar hij weet veel emotioneel gewicht aan het personage te geven. Daarnaast zit er ook veel harde actie in de serie. Inmiddels is het derde seizoen afgerond en komt het vierde seizoen er aan. Ook Barry wordt door de critici goed ontvangen en heeft inmiddels negen Emmy's gewonnen. Daarmee ook geen verrassing dat Barry in deze lijst staat.
Lees de recensies die geschreven zijn over Barry.

Derry Girls


Derry Girls
Derry Girls speelt zich af in de jaren 90 in (London) Derry in Noord Ierland. Het gaat over een groep meiden (en een jongen) die op een katholieke school voor meisjes zitten. Erg sterke humor en soms tegen het absurde aan. Daarnaast worden er veel waargebeurde iconische momenten verwerkt in de serie, zoals het bezoek van Bill Clinton aan Derry. En als je liefhebber bent van muziek uit de jaren 90 dan zal je zeker van deze serie genieten. We hebben een paar jaar moeten wachten op het derde seizoen was tevens het laatste seizoen zal zijn.
Lees de recensies die geschreven zijn over Derry Girls.

The Flight Attendant


The Flight Attendant
The Flight Attendant is een donkere comedy die is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 2018. Het is een mysterie waarin de kijker probeert te achterhalen wat de stewardess heeft meegemaakt. De serie krijgt goede recensies en de titelsong heeft een Emmy binnengesleept en daarnaast meerdere nominaties ontvangen. Voor HBO Max was het volgens bepaalde bronnen het grootste debuut ooit van een serie voor het platform. De populariteit was goed terug te zien in de shortlist van genomineerden.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Flight Attendant.

Grace and Frankie


Grace and Frankie
Grace and Frankie gaat over twee oudere vrouwen waarvan hun mannen hebben onthuld dat ze verliefd zijn op elkaar. De twee vrouwen worden uiteindelijk vriendinnen. Alhoewel de serie bij het debuut slecht werd ontvangen, werd de kwaliteit door de seizoenen heen steeds beter. Afgelopen jaar is het zevende en laatste seizoen uitgekomen. Door de jaren heen heeft de serie dertien Emmy nominaties weten binnen te slepen. Dat is ook niet zo gek gezien de sterrencast van Grace and Frankie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Grace and Frankie.

Hacks


Hacks
Wederom een Emmy favoriet. Hacks heeft er maar liefs zes gewonnen met daarnaast nog vele nominaties. Afgelopen jaar is het tweede seizoen afgerond en het derde seizoen komt er aan. Hacks gaat over de professionele relatie tussen een jonge comedyschrijver en een legendarische comédienne. De serie is erg sterk geschreven en heeft veel diepgang. Dat Hacks populair is in Nederland is geen verrassing.
Lees de recensies die geschreven zijn over Hacks.

Only Murders in the Building


Only Murders in the Building
Legendarische comedy legendes Steve Martin en Martin Short schitteren in deze Disney+/Hulu serie. Only Murders in the Building gaat over een trio dat erg geïnteresseerd is in waargebeurde misdaad. Maar dan is iemand op mysterieuze wijze dood gegaan in het appartementencomplex waar ze wonen. Gezien hun gezamenlijke interesse willen ze dat natuurlijk uitzoeken. De serie is inmiddels verlengd voor een derde seizoen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Only Murders in the Building.

She-Hulk: Attorney at Law


She-Hulk: Attorney at Law
Ook al past She-Hulk: Attorney at Law naar mijn idee niet geheel in deze lijst, was het zeker een vermakelijke serie. Er zat meer humor in dan in de gemiddelde MCU serie en er wordt regelmatig gespeeld met het doorbreken van de vierde muur. Vooral het einde van de serie is erg onverwachts. Deze serie is door meerderen op de shortlist van nominaties geplaatst en heeft daarom terecht de kans om de prijs beste comedy/dramedy serie in de wacht te slepen.
Lees de recensies die geschreven zijn over She-Hulk: Attorney at Law.

What We Do in the Shadows


What We Do in the Shadows
What We Do in the Shadows gaat over vier vampiers die samenwonen in Staten Island en hoe ze omgaan met de moderne samenleving en andere bovennatuurlijke wezens. Het is dan ook een frisse benadering van vampiers. Het is gebaseerd op een Nieuw-Zeelandse film van 2014. Afgelopen zomer is het vierde seizoen afgerond en het is inmiddels verlengd voor een vijfde en zesde seizoen. In de afgelopen jaren heeft de serie zeventien Emmy nominaties ontvangen en ook eentje gewonnen.
Lees de recensies die geschreven zijn over What We Do in the Shadows.

Zoals jullie kunnen zien, is de lijst van genomineerden erg divers. Ik ben dan ook erg benieuwd welke serie de prijs zal winnen voor beste comedy/dramedyserie van 2022.

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (10)

BlackBiker
BlackBiker 25 december 2022, 17:15
What we do.in the Shadows is uit deze lijst de enige die ik ken. Maar die vind ik dan ook erg leuk.
Hoewel, ik heb laatst pas Mythic Quest ontdekt. Dat kan ook nog een wildcard worden... En jammer dat Reservation Dogs hier weinig bekend is. Ook een niet standaard komisch ėn dramatisch pareltje.
tweemaalh
tweemaalh 25 december 2022, 18:36
Zoveel leuke dingen dit jaar. She-Hulk, Only Murders, All Creatures. Of toch een wildcard voor Ghosts?
BlackBiker
BlackBiker 25 december 2022, 19:00
Oei, dat is ook een goeie!
Travelgirl
Travelgirl 26 december 2022, 00:15
Zo hard gelachen bij Derry Girls. Die krijgt zeker mijn stem
ellenvangenechten10
ellenvangenechten10 26 december 2022, 08:35
Only Murders in the Building! Flight attendant was ook goed, maar vind ik niet echt comedyserie... daarvoor zijn de afleveringen ook te lang vind ik.
Mandy1966
Mandy1966 26 december 2022, 11:22
HBO Max heeft deze serie zelf het label dramedy gegeven. Wij hebben dat niet zelf verzonnen.
ellenvangenechten10
ellenvangenechten10 27 december 2022, 08:42
Dat was ook geen verwijt naar deze lijst toe of de personen die ze hebben opgesteld. Dit is gewoon mijn mening. Is een serie die moeilijk ergens bij te plaatsen valt, maar dat maakt hem niet minder goed natuurlijk! :)
RonSchoonwater
RonSchoonwater 26 december 2022, 09:44
All Creatures vind ik niet echt een comedy/ dramedy. Wel lekker luchtig van toon, maar dat is toch iets anders dan comedy... After Life, Ghosts en Derry Girls. Ik heb nog wat te doen de komende dagen.
Mandy1966
Mandy1966 26 december 2022, 11:31
Daarom is de serie ook een dramedy = drama + comedy.
Futsudo
Futsudo 26 december 2022, 10:31
Ik ga in deze zeker voor Derry Girls.
Log in om een reactie achter te laten