Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

De vijf favoriete Doctor Who kerstspecials van Hessel

De afgelopen jaren zijn er talloze kerstspecials van Doctor Who uitgezonden. Voor de feestdagen geeft recensent en Doctor Who-fan Hessel zijn vijf favoriete kerstspecials van de langlopende sciencefictionserie.

Niet de Daleks, niet de Cybermen, niet de Master, maar kerstmis. Dat is de grootste vijand van de Doctor. Toen de sciencefictionserie na zestien jaar afwezigheid in 2005 terugkeerde op televisie werden de kerstspecials vaste prik. Zelfs als Doctor Who een jaar geen volledig seizoen had, konden we in elk geval rekenen op een kerstspecial.

Toen er in 2018 een nieuwe showrunner kwam, maakten de kerstafleveringen plaats voor nieuwjaarsspecials en ergens is dat wel jammer. Vanaf volgend jaar keert Russell T. Davies, die showrunner was tussen 2005 en 2010, terug in die functie. Hopelijk kunnen we in de toekomst weer van zijn kerstspecials genieten.

Tussen 2005 en 2017 zijn er dertien kerstspecials verschenen. Deze zijn momenteel allemaal op Prime Video te vinden. In deze column zal ik mijn vijf persoonlijke favorieten uitlichten.

The Return of Doctor Mysterio (2016)


In 2016 was de superheldenhype in volle gang. We zagen Arrow, The Flash, Agent Carter, Daredevil en Luke Cage op televisie. En in bioscopen vocht Batman tegen Superman en Captain America tegen Iron Man. Wat we niet zagen was Doctor Who. 2016 was zo’n jaar waarin er geen nieuw seizoen van Doctor Who op televisie werd uitgezonden. Maar de kerstspecial ging gewoon door en hier ging Doctor Who mee met de superheldentrend. In New York onderzoekt de Doctor samen met de superheld The Ghost en de journalist Lucy Fletcher buitenaardse wezens die experimenteren met het menselijk brein. The Ghost is een interessante hommage aan de Superman-verhalen. In een tijd waarin Doctor Who een aantal extreem duistere verhaallijnen verkende, was dit een fijne luchtige en amusante afwisseling.

Video on youtube


The Snowmen (2012)


The Snowmen is de enige kerstspecial die ook onderdeel van een regulier seizoen is. In het najaar van 2012 werden de eerste vijf afleveringen van het zevende seizoen uitgezonden, met kerst kwam The Snowmen en in het voorjaar van 2013 volgden de overige acht afleveringen van dit seizoen. De Doctor is in deze aflevering depressief na het verlies van zijn twee reisgenoten Amy en Rory en heeft zich teruggetrokken in Victoriaans Londen. Een barvrouw genaamd Clara probeert hem uit zijn depressie te helpen wanneer kwaadaardige sneeuwpoppen overal in de stad opduiken. Met The Snowmen krijgt de nieuwe reisgenoot Clara een leuke introductie. Verder vormt dit een interessant begin voor het mysterie dat de tweede helft van het zevende seizoen domineert.

Video on youtube


The Husbands of River Song (2015)


In 2008 maakten de kijkers en de Doctor voor het eerst kennis met de tijdreizende archeoloog River Song. Hoewel het voor de Doctor de eerste keer was dat ze elkaar ontmoetten, was dat voor River niet het geval. Toekomstige Doctors bleven andere versies van haar uit diverse tijdlijnen ontmoeten. River werd onderdeel van complexe verhalen waarin de levens van haar, de Doctor en de Doctors reisgenoten elkaar op verschillende momenten in de tijd kruisten. Haar tijd leek echter definitief te eindigen met de kerstspecial van 2015, een doldwaas en bij vlagen humoristisch avontuur waarin de Doctors nieuwe reisgenoot Nardole wordt geïntroduceerd. Maar tegelijkertijd is dit ook een emotionele aflevering waarin River Song op een waardige manier afscheid van de serie neemt.

Video on youtube


A Christmas Carol (2010)


Als er één schrijver met kerst geassocieerd wordt, dan is het wel Charles Dickens. De beste man dook twee keer op in Doctor Who zelf, en in 2010 gebruikte showrunner Steven Moffat zijn bekendste verhaal als basis voor een aflevering. Een ruimteschip dreigt neer te storten boven een winters dorp op een verre planeet. De enige die het schip kan redden is een oude gierigaard uit het dorp genaamd Kazran Sardick, maar die weigert om iets te doen. De Doctor besluit om terug in de tijd te reizen, naar Sardicks jeugd, om erachter te komen waarom die zo verbitterd is. A Christmas Carol is een magisch verhaal met fantastische gastrollen voor Michael Gambon en Katherine Jenkins. Verder biedt het een interessante twist op het klassieke Dickens-verhaal en is dit een hartverwarmende aflevering om helemaal in de kerststemming te komen.

Video on youtube


The End of Time (2009)


2009 was het eerste jaar sinds de revival van Doctor Who waarin we geen volledig seizoen zagen. Wel zond de BBC door het jaar heen verschillende specials uit. Hierin wordt duidelijk dat de tiende Doctor weet dat hij niet lang meer heeft en dat iemand die “vier keer zal kloppen” zijn einde zal betekenen. In de tweedelige special The End of Time is het dan eindelijk zover. De Doctors aartsrivaal de Master is terug en is gevaarlijker dan ooit. Maar hij blijkt niet de enige te zijn. Voor het eerst in de nieuwe serie zijn de Time Lords weer terug in volle glorie. Maar of dat nou zulk goed nieuws is? The End of Time is wat mij betreft de ultieme Doctor Who-ervaring. David Tennant verlaat de serie op de toppen van zijn kunnen in een verhaal vol emotie en onverwachte wendingen. Een waardig einde van een tijdperk!

Video on youtube


Dit was mijn persoonlijke top vijf. Maar zoals ik al zei, er zijn in totaal dertien specials geweest dus mochten deze je absoluut niet trekken, dan is er nog genoeg om van te genieten. Waar de tiende Doctor afscheid nam in The End of Time, zagen we de elfde en twaalfde Doctor vertrekken in The Time of the Doctor (2013) en Twice Upon a Time (2017). Verder hebben we in The Doctor, The Widow and the Wardrobe (2011) een bewerking van Narnia gezien en kreeg het verhaal van de Titanic in Voyage of the Damned (2007) een eigen draai. Mocht je van Doctor Who houden en in de kerststemming zijn, dan zijn dit ook zeker aanraders.
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Meer van Hessel Hoekstra