Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Serie van het jaar 2022 - Beste misdaadserie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2022 en behandelt de categorie misdaad. Van maandag 2 januari tot en met zondag 5 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.

Er werd dit jaar op televisie weer een hoop gemoord, gestolen, afgeperst, in drugs gehandeld en meer. Het misdaadgenre tiert nog steeds welig op televisie. Bij sommige genomineerden is het zo klaar als een klontje. Aan de ene kant van de wet staan politieagenten, detectives en strafpleiters en aan de andere kant staan misdadigers met een hoop op hun kerfstok.

Maar bij een aantal series is het niet zo duidelijk wie nou de held of de schurk is. Soms hoop je juist dat de moordenaar de wet te slim af is. Of weet je niet zeker of je die onbetrouwbare advocaat nou moet haten of niet. En als je als seriemaker daar een mooi product omheen weet te zetten, dan verdient je serie het om genomineerd te worden in deze categorie.

Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste series uit 2022;

Better Call Saul


Better Call Saul
Een spin-off maken van één van de beste series ooit gemaakt. Gekkenwerk, toch? Afblijven! Nou nee. Better Call Saul bleek een regelrechte hit. Deze serie toont minutieus hoe de stuntelende jurist Jimmy McGill langzaam in een duistere spiraal terechtkomt en uiteindelijk transformeert in de sluwe Saul Goodman. En nu de finale geweest is, vinden sommige mensen vinden het zelfs nog beter dan Breaking Bad. Terecht? Dat is aan jullie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Better Call Saul.

Bosch: Legacy


Bosch: Legacy
Vorig jaar namen we nog afscheid van de serie Bosch. Maar hoofdrolspeler Titus Welliver had de deur van het politiebureau nog niet dichtgedaan of er stond al een spin-off op de planning. Ditmaal is Harry Bosch aan het werk als privédetective, terwijl zijn dochter haar eerste stappen zet als politieagent. Hoewel de serie in een nieuw jasje is gegoten, voelt Bosch: Legacy eigenlijk nog steeds gewoon als het oude, vertrouwde Bosch dat we al jaren kennen.

The Capture


The Capture
Persoonlijk was ik niet heel erg onder de indruk van het eerste seizoen van The Capture. Het had leuke ideeën, maar deed er net te weinig mee. Het tweede seizoen heeft me letterlijk weggeblazen. De combinatie van corrupte overheden en gezichtsherkenningstechnologie is al een recept voor goede series. Voeg daar een spannend verhaal en een stel topacteurs aan toe en je hebt een pareltje. Nu maar hopen op een derde seizoen.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Capture.

Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story


Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story
Eén van de meest controversiële series in de lijst is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De seriemoordenaar Jeffrey Dahmer maakte in de jaren zeventig en tachtig talloze slachtoffers. Nabestaanden vonden de serie respectloos richting hun verloren dierbaren. Toch kan gezegd worden dat Evan Peters een uitstekende acteur is en dat hij de serie onwijs populair heeft gemaakt. Netflix heeft al aangekondigd om de levens van nog meer seriemoordenaars onder de titel Monster te verfilmen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story.

Dexter: New Blood


Dexter: New Blood
Na bijna tien jaar afwezigheid was iedereens favoriete fictieve seriemoordenaar Dexter Morgan opeens weer op onze schermen te zien. De beste man is iets ouder geworden en heeft het zonnige Miami ingeruild voor het besneeuwde Iron Lake, maar alles wat de originele serie zo goed maakte is ook hier weer aanwezig: de moorden, Dexters interne geworstel en het beklemmende kat-en-muisspel met de autoriteiten. Dexter: New Blood is zo’n revival die laat zien dat een comeback soms juist wel een goed idee is.
Lees de recensies die geschreven zijn over Dexter: New Blood.

The Lincoln Lawyer


The Lincoln Lawyer
Net als Bosch is The Lincoln Lawyer gebaseerd op een boekenserie van Michael Connelly. Hierin speelt Manuel Garcia-Rulfo de aan lager wal geraakte advocaat Mickey Haller die vanuit zijn auto werkt. Wanneer een collega vermoord wordt en hij een nieuwe zaak aaneemt, ziet hij dit als een kans om weer hogerop te komen. The Lincoln Lawyer is een amusante en vlotte serie die lekker wegkijkt en precies doet waarvoor het gemaakt is: vermaak bieden. Volkomen logisch dat Netflix daarom een tweede seizoen heeft aangekondigd.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Lincoln Lawyer.

Ozark


Ozark
Ozark is misdaad op zijn meest duister. Wanneer financieel adviseur Marty Byrde en zijn familie op de vlucht slaan voor een drugskartel, komen ze terecht in het Ozarkgebergte in Missouri. Maar ook daar zijn ze niet veilig. Het proces van hoe een gewone familie langzaam afdaalt in het criminele circuit, het eigenzinnige sfeertje en de acteerprestaties van Jason Bateman en Laura Linney maken dit een ijzersterke genomineerde.
Lees de recensies die geschreven zijn over Ozark.

Peaky Blinders


Peaky Blinders
Al sinds 2013 zijn de Peaky Blinders niet meer weg te denken van onze beeldschermen. Eens in de zoveel jaar duikt de familie Shelby weer op om de wereld vanuit hun thuisbasis Birmingham onveilig te maken. Ook in het zesde en laatste seizoen is alles van hoog niveau met het acteerwerk en de sfeer voorop. Alles wat de eerdere seizoenen goed deden, deed dit seizoen ook goed. Hoewel dit het laatste seizoen is, komt er nog een film waarin we nog één keer van de familie Shelby kunnen genieten
Lees de recensies die geschreven zijn over Peaky Blinders.

Reacher


Reacher
Je hebt een grote gespierde vechtmachine nodig en wie vraag je dan? Tom Cruise? Dat lijkt me niet zo’n goed idee. Dat vonden ze bij Prime Video ook. Daarom besloten zij om Alan Ritchson te casten als Jack Reacher. Het eerste seizoen is een uitstekende verfilming van één van de vele boeken die Lee Child over de oorlogsveteraan met een allergie voor onrecht heeft geschreven. Een tweede seizoen is al aangekondigd en net als velen hier hoop ik dat we van nog veel meer Reacher-verhalen op het scherm mogen genieten.
Lees de recensies die geschreven zijn over Reacher.

The Responder


The Responder
Verwacht hier geen wilde achtervolgingen, epische schietpartijen of spannende klopjachten. The Responder is traag, maar biedt een rauw en eerlijk drama over een politieman bij wie het allemaal even teveel wordt. Martin Freeman is in topvorm als de Liverpoolse politieagent Chris Carson, die kapot wordt gemaakt door de vele nachtdiensten. Hij zit met zichzelf in de knoop, ziet geen uitweg en maakt foute keuzes. The Responder is traag en niet altijd even spannend, maar wel ontzettend heftig en ijzersterk geacteerd.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Responder.

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen!!
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (5)

avatar_JanWillemK
28 dec 2022 15:14 - 28 dec 2022 15:16
Oei, Bosch: Legacy of Reacher. Ik twijfel nog enigzins maar ik neig toch naar Bosch: Legacy..

Bosch: Legacy met Titus Welliver, absoluut één van de betere acteurs en een serie met een ijzersterk verhaal, of Reacher met een hilarische Alan Ritchson met een iets wat minder verhaal maar wel een erg vermakelijke serie met veel humor.
Reageer
avatar_BlackBiker
28 dec 2022 17:10 -
Reacher! Geen twijfel mogelijk (voor mij dan :-))
Reageer
avatar_Futsudo
28 dec 2022 23:50 -
Voor mij Peaky Blinders. Kijk al uit naar de film.
Reageer
avatar_Frodootje
29 dec 2022 21:59 -
Lastige keuze, maar de terugkeer van Bosch in de legacy serie krijgt van mij de voorkeur.
Reageer
avatar_anonymous
30 dec 2022 01:59 -
Ik vond The Capture erg goed. Het verhaal mocht er wezen, het acteren was prima en het onderwerp uitermate actueel in deze bizarre tijden. The responder is voor een goede tweede.
Reageer

Meer van Hessel Hoekstra