Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Serie van het Jaar 2022 - Beste dramaserie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2022 en behandelt de categorie drama. Van maandag 2 januari tot en met zondag 5 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.

Verleden jaar was dit de nieuwste categorie, dit jaar dus voor de tweede keer beste dramaserie. De lezer/kijker heeft altijd gelijk. Ook met de verkiezing van het jaar. Jullie hebben dit jaar weer massaal gestemd in de MijnSerie poll en onderstaand, samen met de keuze van de schrijvers en forumstemmers, is het uiteindelijke resultaat.

Tien series waarvan ik er zes heb gezien. De keuze in deze lijst is best wel gevarieerd. Van historische tot medische, tot dystopische, tot hedendaagse drama, alles zit erin. Zelf een Nederlandse dramaserie is doorgedrongen tot de top 10. Ik ben benieuwd welke serie gaat winnen dit jaar.

Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste series uit 2022;

Bridgerton


Bridgerton
Het tweede seizoen van de Britse Netflix-serie Bridgerton ging in maart dit jaar van start. En hoewel het eerste seizoen kritisch werd toegejuicht, was het tweede seizoen onderhevig aan meer kritische wanklanken dan het eerste seizoen. Mijn verbazing was dus best wel groot toen ik zag dat jullie deze serie toch een warm hart toedragen en gekozen hebben om genomineerd te kunnen worden in deze mooie lijst.
Lees de recensies die geschreven zijn over Bridgerton.

The Crown


The Crown
Volledig terecht staat deze fictieve historische dramaserie in deze lijst. Het vijfde seizoen van The Crown ging in november bij Netflix van start en kreeg veel stemmen in de poll. De kritische geluiden waren niet van de lucht, maar naar mijn mening is dit een fictieve serie met historische feiten. Niemand weet, die buiten de paleismuren leven, wat zich binnen heeft afgespeeld, maar de makers hebben er een prachtig verhaal van gemaakt en de acteurs weten de personages geloofwaardig neer te zetten.
Nummer 77 in de MijnSerie top 100.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Crown.

Euphoria


Euphoria
De HBO-serie Euphoria werd lovend ontvangen. Zendaya won dit jaar zelfs een Emmy voor haar rol als Rue Bennett. In januari van dit jaar ging het tweede seizoen in première en hoewel het even geleden is zijn de fans deze niet vergeten. Want in de poll van actrices eindigde de hoofdrolspeelster op de tweede plaats. De verwachtingen zijn dus hoog voor deze hedendaagse dramaserie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Euphoria.

Grey's Anatomy


Grey's Anatomy
Verleden jaar eindigde deze medische dramaserie als tweede. De langlopende procedurele serie van ABC is nu bezig met het negentiende seizoen en het einde is waarschijnlijk nog niet in zicht. Zolang hoofdrolspeelster Ellen Pompeo bij zal tekenen zal Grey's Anatomy vernieuwd worden met wellicht nog een aantal seizoenen.
Nummer 4 in de MijnSerie top 100.
Lees de recensies die geschreven zijn over Grey's Anatomy.

The Handmaid's Tale


The Handmaid's Tale
In 2021 werd deze serie maar liefst drie keer als eerste gekozen in de serie van het jaar verkiezing. Beste actrice, beste drama en beste serie van 2021. Zal Elisabeth Moss met The Handmaid's Tale ook dit jaar weer zoveel lof krijgen. De dystopische serie van Hulu spreekt niet alleen tot de verbeelding, maar komt in vele gevallen ook akelig dichtbij de werkelijkheid. Niet vreemd dus dat deze weer in de lijst voorkomt.
Nummer 10 in de MijnSerie top 100.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Handmaid's Tale.

Het jaar van Fortuyn


Het jaar van Fortuyn
De enige Nederlandse serie in deze lijst; Het jaar van Fortuyn. De AVROTROS miniserie verteld over het laatste jaar van de charismatische politici Pim Fortuyn, die om nog steeds onduidelijke redenen werd vermoord door dierenrechtenactivist Volkert van der Graaf. Echte beelden maken de serie meer authentiek en de acteur hebben goed gekeken naar hun personages.
Lees de recensies die geschreven zijn over Het jaar van Fortuyn.

The Lincoln Lawyer


The Lincoln Lawyer
De derde Netflix-serie in de lijst is The Lincoln Lawyer. De juridische dramaserie heeft een link naar een andere serie, Mickey Haller is namelijk de halfbroer van Bosch. De serie is gebaseerd op de boeken van Michael Connelly. En dat staat meestal wel garant voor een goed verhaal met aantrekkelijk personages. Terecht staat deze serie dan ook in deze lijst.
Lees de recensies die geschreven zijn over The Lincoln Lawyer.

Outlander


Outlander
Deze Starz dramaserie is al een aantal keren genomineerd, helaas is het nog nooit verder gekomen dan een eervolle derde plaats. Misschien is dit het jaar dat Outlander hoger gaat komen. De serie staat officieel te boek als historische fantasyserie, maar eigenlijk is het enige fantasievolle element het tijdreizen. Drama luidt de boventoon en zo komt het dus in deze categorie terecht en ook nog eens geheel terecht.
Nummer 13 in de MijnSerie top 100.
Lees de recensies die geschreven zijn over Outlander.

Vikings: Valhalla


Vikings: Valhalla
De uitermate succesvolle serie Vikings kreeg een spin-off; Vikings: Valhalla. Geen Ragnar, maar andere Vikings die het avontuur met veel lef te gemoed treden. Ze gaan ook het gevecht niet uit de weg. Genoeg verhaal dus om een mooi prequel te maken met meerder seizoenen. De Netflix serie is nog niet zo populair als zijn illustere voorganger, maar geef het tijd en een goede score en volgend jaar zal het weer genomineerd worden.
Lees de recensies die geschreven zijn over Vikings: Valhalla.

Virgin River


Virgin River
Virgin River is de romantische dramaserie van Netflix. Het vierde seizoen werd in juli dit jaar online gezet en dat was niet onverdienstelijk. De serie kent vele trouwe fans en er komen er steeds meer bij naarmate er meer seizoenen en goede recensies komen. Geheel logisch staat deze serie dan ook nu weer voor de tweede keer in deze lijst. De vraag is alleen kan de serie, na een vijfde plaats vorig jaar, tot de top drie doordringen, met alle andere goede series die zijn genomineerd.
Lees de recensies die geschreven zijn over Virgin River.

Tien dramaseries die wel een beetje van alles in zich hebben om te gaan winnen. Gaat The Handmaid's Tale dit jaar weer winnen of zal Outlander dit jaar de prijs mee naar huis mogen nemen. In februari zullen we weten welke dramaserie zich dé dramaserie van 2022 mag gaan noemen.

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers en door de schrijvers zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen.

Met vriendelijke verkiezinggroet,
Mandy
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_Futsudo
26 dec 2022 14:42 -
Van deze genomineerden Euphoria met een geweldige Zendaya Coleman.
Reageer
avatar_BlackBiker
27 dec 2022 03:05 -
Van deze genomineerden heb ik niets gezien. Dat wordt een wildcard voor Night Sky. Een serie die te vroeg is gecanceld (zoals de laatste tijd zoveel series, helaas).
Reageer
avatar_Tamino
27 dec 2022 18:57 -
Euphoria steekt hier wel boven uit
Reageer

Meer van Mandy Gelling-Potharst