Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Spotlight On: Yorick van Wageningen

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Yorick van Wageningen ook op zijn cv heeft staan.

Yorick van Wageningen is één van die acteurs die het vanuit Nederland ook in het 'grote' Hollywood maakt. Met regelmaat speelt hij rollen in, met name, Amerikaanse films. Zijn carrière op het grote doek ontwikkelt zich vanaf de start razendsnel. Toch staan op zijn cv ook de nodige Nederlandse series.

Zo speelt hij in 1990 in de drama soapserie Spijkerhoek, waar in de eerste seizoenen iedere aflevering meer dan twee miljoen mensen naar keken. De serie speelt zich af rond enkele gezinnen die aan een plein wonen, de Spijkerhoek, en daar gezamenlijk leven. Alle gezinnen hebben hun eigen sores en geheimen, genoeg voer voor velerlei intrige in een totaal van zes seizoenen.

Van Wageningen zien we daarop ook terug in misschien wel 's Neerlands bekendste soap: Goede Tijden, Slechte Tijden. Als Ben Veerman verschijnt hij in het eerste seizoen met regelmaat. Al blijft het ook echt bij dat eerste seizoen.

Een gastoptreden in Vrienden voor het leven volgt, evenals in Oppassen!!! en 20 plus. Van Wageningen werkt in die tijd hard aan een echte doorbraak op het grote doek, die zijn tijd voor series wat lijkt op te slokken. We zien hem nog kort in Zonder Ernst en in 12 Steden, 13 Ongelukken, een educatieve serie van de VARA, die allerlei 'beroemde' ongelukken behandelde - in het eerste seizoen nog op waarheid gebaseerd.

Daarna volgt een periode waarin Van Wageningen zich echt op film focust. Hij heeft succes en speelt onder meer in The Chronicles of Riddick en A Life in a Suitcase. Van zijn Nederlandse producties steekt op dat moment Oorlogswinter er bovenuit.

Uiteindelijk is het 2009 als Van Wageningen besluit ook weer op het kleinere scherm werk op te nemen. Dat begint met een gastrolletje in Flow, een muzikale dramaserie uit de stal van Pupkin Film waarin tien jongeren hun muzikale dromen najagen.

Een rol die beter beklijft is de van Koning Willem I in De Troon. Een miniserie over Nederlands koninklijk verleden verpakt in een typisch Nederlandse variant van een kostuumdrama. Van Wageningen speelt met name een belangrijke rol in het eerste deel van de zesdelige serie. Zijn Willem I is de voorloper van al het Koninklijke dat volgt.

Terug naar klussen in de Verenigde Staten werkt voor Van Wageningen om zijn carrière op het grote doek uit te bouwen. Hij speelt rollen in onder meer The Girl with the Dragon Tattoo en 47 Ronin. In 2020, als streamingdiensten laten zien dat ze volop werken aan kwaliteitsseries (en ook de mindere parels van deze wereld), kan Van Wageningen de lokroep van het grote Netflix niet weigeren. Hij tekent een contract voor de rol van King Favian in de hervertelling van De Brief voor de Koning.

Deze internationale versie - The Letter for the King dus - wordt wisselend ontvangen, zeker door het kritische Nederlandse publiek. Uiteindelijk blijft staan dat er een heel aardige serie is gemaakt. Het vertelt het verhaal van de jonge Tiuri, die vast en zeker van plan is een brief aan zijn koning te bezorgen waar een ridder in het zwart, met wit schild, zijn leven voor heeft gegeven.

Later dit jaar (29 september) volgt opnieuw een serie, een Nederlandse productie van KRO-NCRV. Het is 4 oktober 1992. Locatie; Amsterdam. In vele vormen en verhalen is de ramp die zich daar die dag voltrok, verteld. Een vrachtvliegtuig van El Al boort zich in twee bomvolle torenflats. De Bijlmerramp dus. Al snel gaat het niet enkel over de verschrikkingen die de inslag met zich meebracht. Een spel ontwikkelt zich tussen binnenlandse en buitenlandse regeringsfunctionarissen, de media - met enkele volhardende journalisten - en nabestaanden.

In Rampvlucht gaan Asha Willems (Joy Delima) en journalist Vincent Dekker (Thomas Hoppener) op onderzoek uit. Ze vermoeden dat er meer aan de hand is na dit vreemde ongeluk. Net zoals Pierre Heijboer, gespeeld door Van Wageningen, in 1992 ook al deed...

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Yorick van Wageningen heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Video on youtube
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst