Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Spotlight On: Olivia Cooke

Spotlight On: Olivia Cooke

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Olivia Cooke ook op haar cv heeft staan.
Eigenlijk konden we er niet omheen de afgelopen weken. Keek je lineair televisie, dan zag je de commercials. Luisterde je radio, dan hoorde je de advertenties. In het land van de abri leek het wel een HBO-zee vol met drakenposters. House of the Dragon, de spin-off van ons aller Game of Thrones ging in première. En of je het nu een succesvolle start vond of niet, een tweede seizoen is aangekondigd.

Dat betekent - in een serie als deze uiteraard niet met honderd procent zekerheid - goed nieuws voor Olivia Cooke. In House of the Dragon speelt ze de rol van Alicent Hightower, de tweede vrouw van Koning Viserys I Targaryen. Als voormalig dochter van de Hand van de koning - Otto Hightower - speelt ze een belangrijke rol in de vele onrust die Westeros in die tijd zal kennen.

Voor Cooke begon haar carrière niet met House of the Dragon. Daarvoor moeten ongeveer tien jaar terug in de tijd. Als het 2012 is, verschijnt de Britse miniserie Blackout (2012). Cooke is dan nog net geen twintig en een echte nieuwkomer aan het seriefront. Blackout (2012), dat gaat over een corrupt gemeenteraadslid met een behoorlijk drankprobleem en een mogelijk duister geheim, wordt niet al te goed wordt ontvangen. Cooke blijft in het drie afleveringen tellende verhaal heel behoorlijk overeind.

Kort daarna speelt Cooke in The Secret Of Crickley Hall. The Secret Of Crickley Hall is een typische horrorserie van HBO waar een jong gezin verhuist nadat de jongste zoon vermist raakt. Het nieuwe huis blijkt al snel bezeten door allerlei bovennatuurlijk geweld dat met de verdwijning van de zoon te maken heeft. De traditionele vraag die bij dit soort series wordt gesteld: stapt iedereen die het huis heeft betreden weer veilig over de drempel en kan daarna toch een lang en - soort van - gelukkig leven worden geleid?

Van de miniseries volgt vervolgens Cooke's echte doorbraak. Ze wordt gecast in A&E's Bates Motel. Deze zeer geslaagde prequel op Hitchcock's Psycho vertelt het verhaal van Norman Bates en zijn moeder, Norma. Norman is zestien en gaat gebukt onder zijn dominante moeder. Dat verandert langzaam als hij steeds vreemder gedrag vertoont en - zoals we Psycho al konden zien - uitgroeit tot een van de meest beruchte seriemoordenaars van Amerika.

Cooke speelt de rol van Emma Decody. Ze voelt zich door haar taaislijmziekte altijd een beetje een buitenbeentje. Op die manier herkent ze zichzelf in Norman - eveneens een buitenbeen - en al snel wordt ze verliefd. Of dat nu een heel geschikte keuze is... dat kun je zelf in de serie zien.

Terwijl Bates Motel vijf seizoenen zeer succesvol loopt, zien - horen - we Cooke eigenlijk alleen kort terug in Axe Cop. Hier leent ze haar stem in één aflevering mee aan het Monster van Loch Ness. Wel speelt ze tevens in meerdere films, waarvan horrorfilm Ouija wellicht de bekendste is. Kort na Bates Motel verschijnt ze ook in onder meer Ready Player One, waarna ze op het kleine scherm terugkeert in Vanity Fair (2018). Deze historische miniserie speelt zich af tegen de achtergrond van de Napoleontische oorlogen en volgt Becky Sharp. Cooke speelt de rol van Becky met verve, als ze probeert vanuit armoede opklimt tot de hoogten van de Britse high society.

Rollen in Modern Love en Slow Horses volgen, waarna we terugkomen bij House of the Dragon. Cooke gaat in het eerste seizoen al voor een hoop opschudding zorgen in haar rol als Alicent Hightower. Iets om naar uit te kijken als je de serie blijft volgen. Op naar meer drakengeweld!

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Olivia Cooke heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Video on youtube
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten