Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Spotlight On: Joe Keery

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Joe Keery ook op zijn cv heeft staan.

Fans van het eerste uur kunnen hun hart ophalen: Stranger Things is terug. En de terugkeer van één van Netflix's grootste hits betekent ook dat we opnieuw kunnen genieten van de komische noten waar Steve Harrington - gespeeld door Joe Keery - grotendeels verantwoordelijk voor is.

Keery timmert al enige jaren aan de weg als acteur. Zijn carrière staat grotendeels in het teken van de bovengenoemde bovennatuurlijke serie. Dat wil echter niet zeggen dat we hem nergens anders kunnen spotten. De eerste rol waar hij een credit voor krijgt is bijvoorbeeld Sirens (US). Een comedyserie over drie totaal verknipte hulpverleners die - wanneer ze samenwerken - wonderwel in staat zijn de nodige levens te redden.

In 2015 maakt Keery ook een uitstap naar het leven van de brandweer. In twee afleveringen van Chicago Fire maakt hij zijn opwachting als Emmett. Datzelfde jaar schittert hij in een aflevering van Empire, het familiedrama over de beursgang en toekomst van een machtig hiphop imperium.

Stranger Things is de serie die voor Keery volgt. Het betekent zijn doorbraak bij het grote publiek. Weg van de zijlijn, hoewel hij in het eerste seizoen eigenlijk enkel een voorname bijrol speelt, en vol in de spotlights. Keery maakt van Steve Harrington een variant op een cool sulletje. Een man die in het derde seizoen heeft opgegeven ooit het mooiste meisje te veroveren, die in een ijswinkel werkt in een matrozenpakje en samenwerkt met zijn veel jongere nerd-vriendjes waar hij stiekem veel meer mee heeft.

Keery blinkt uit in timing. Zijn verdwaasde blik als Dustin Henderson (Gaten Matarazzo) de nodige onwaarschijnlijke nonsens uitspreekt die op waarheid gestoeld blijkt, komt perfect tot zijn recht. Zijn handige onhandigheid en fysieke spel fleuren de hommages aan al die series en films van vroeger op. Het is net wat lolliger, leuker en - waar nodig - spannender.
Met inmiddels vier seizoenen op de teller - een vijfde, afsluitende seizoen volgt in 2023 - heeft Keery zichzelf op de kaart gezet als komisch acteur. Wel een acteur die ook gedijd in de meer serieuze omgeving die Stranger Things vaak is en die zich niet laat afschrikken door wat bovennatuurlijk geweld.

Stilgezeten naast zijn werk voor de Netflix-serie heeft Keery overigens niet. In (film)producties als Henry Gamble's Birthday Party, The Charnel House, Molly's Game en Slice maakt hij door de jaren heen zijn opwachting.

In de Paramount-original No Activity (2017), een animatieserie over twee matig gemotiveerde politieagenten die te veel tijd met elkaar doorbrengen en die betrokken zijn bij het oprollen van een groot kartel na een drugsvangst, leent hij zijn stem aan Officier Reinhardt, die door de seizoenen heen heel af en toe ten tonele komt.

Afgelopen jaar speelde Keery nog een rol in het Ryan Reynolds-vehikel Free Guy, een film over een niet-speelbaar personage dat zelf actie in een game onderneemt. Daarna ging de focus weer terug naar Stranger Things. De serie die op dit moment toch nog het allergrootste deel van Keery's tijd opslokt. Een klein deel van zijn huidige tijd die overblijft gaat op aan Cold Storage, een productie in voorbereiding met Liam Neeson waar een virus uit een overheidsinstantie ontsnapt en de wereld flink ontwricht. Waar komt die inspiratie toch vandaan...

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Joe Keery heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Video on youtube
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_JanWillemK
02 jun 2022 16:03 - 02 jun 2022 16:06
Hij speelt zijn rol in Stranger Things erg goed! Hij en Gaten Matarazzo (Dustin) zijn toch wel de leukste duo uit de serie.

En we mogen natuurlijk niet zijn muziek vergeten die hij uitbrengt onder zijn artiestennaam: Djo
Reageer