Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Zo voorkom je dat je bespioneerd wordt via je Smart TV

Zo voorkom je dat je bespioneerd wordt via je Smart TV

Slimme apparaten zijn bijna niet weer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Vooral Smart TV’s doen het goed in dit tijdperk van streamingdiensten.
Een Smart TV is rechtstreeks verbonden met het internet, zodat extra kastjes en mediaboxen overbodig zijn. Dankzij de apps op je hoofdscherm log je eenvoudig in op bijvoorbeeld je YouTube-, Netflix- of Pathé-account. Maar zoals alles wat verbonden is met internet, vormen ook Smart TV’s een potentiële toegangspoort voor hackers.

Spionage


Hackers die het hebben voorzien op je Smart TV, zijn niet meteen uit op je creditcardgegevens. Wat ze wel kunnen doen, is zichzelf toegang verschaffen tot streamingdiensten waarvoor jij hebt betaald. Ze kunnen het volume van je tv reguleren, maar ook de ingebouwde microfoon en camera overnemen.
Terwijl jij op de bank naar je favoriete serie zit te kijken, kan een volslagen vreemde dus zo je huiskamer inkijken. Dat is op zijn zachtst gezegd geen fijne gedachte. Naast spioneren kunnen hackers je persoonlijke gegevens ook aanbieden op bijvoorbeeld het dark web of doorverkopen aan adverteerders. Smart TV’s zijn gevoeliger voor hackpogingen dan een pc of laptop die is uitgerust met de meest recente antivirussoftware. Je moet dus zelf maatregelen nemen om je privacy te beschermen.

Gehackt of niet


Er zijn verschillende tekenen waaraan je kunt herkennen of je Smart TV gehackt is. Heb je een vermoeden dat het jou is overkomen, dan moet je meteen stappen ondernemen. Hieraan kun je een gehackte Smart TV herkennen:
- De camera en microfoon worden in- en uitgeschakeld zonder jouw tussenkomst
- Het volume wordt ineens hoger of lager
- Er verschijnen pop-ups in beeld
- Er verschijnen webcamvideo’s in de folder van je hard drive, die je zelf niet hebt opgenomen noch bewaard
- Er worden bedragen van je creditcard afgeschreven waarvoor jij geen toestemming hebt gegeven

smart tv

Voorkomen is beter dan genezen


Als iemand je Smart TV heeft gehackt, ben je eigenlijk al te laat. Wie weet hoe lang iemand mee heeft kunnen kijken bij alles wat je in de ruimte waar je Smart TV staat hebt gedaan. Het is daarom essentieel om preventieve maatregelen te treffen voordat je de Smart TV voor het eerst in gebruik gaat nemen.

1. Lees de privacyvoorwaarden


Als je net een nieuwe Smart TV hebt gekocht, kun je waarschijnlijk niet wachten om alle functies uit te gaan proberen. Toch moet je eerst akkoord gaan met de privacyvoorwaarden. Klik niet meteen op ‘akkoord’, maar neem ook echt even de tijd om de privacyvoorwaarden goed door te lezen. Kom je een vermelding van de term ‘ACR’ tegen? Dan moet je extra goed opletten. ACR betekent ‘Automatic Content Recognition’ en wordt door fabrikanten gebruikt om je activiteiten te volgen en gegevens te verzamelen. Je vindt deze optie bijvoorbeeld terug bij Smart TV’s van het merk Samsung.
Deze gegevens worden verzameld om persoonlijke aanbevelingen te doen op basis van je kijkgedrag, maar soms worden ze ook doorverkocht aan derden. Als je dit niet wilt, kun je de toestemming voor het verzamelen van gegevens intrekken. Wel loop je daarmee het risico dat updates niet langer automatisch worden geïnstalleerd. Je zult dan zelf regelmatig moeten controleren of er nieuwe updates beschikbaar zijn.

2. Gebruik een VPN


Met een VPN voeg je een extra beschermingslaag toe aan al je internetverkeer. In plaats van rechtstreeks naar de server van je interprovider, wordt het verkeer eerst langs een VPN-server geleid. Dit gebeurt in een versleutelde tunnel waarbinnen encryptie plaatsvindt. Je kiest zelf de VPN-server waarmee je verbinding maakt. Dat kan een VPN-server in Nederland zijn, maar ook een VPN-server in het buitenland.
Omdat je IP-adres schuilgaat achter het IP-adres van de gekozen VPN-server kunnen derden niet meer achterhalen wie de oorspronkelijke verzender is. Dat geldt voor hackers, maar bijvoorbeeld ook voor je eigen internetprovider. Als je veel downloadt en streamt voorkom je daarmee dat je provider je bandbreedte beperkt. Als je VPN op je Smart TV wilt installeren, kun je dat het beste doen via je router. Dan zijn meteen al je apparaten die via je router verbinding maken met internet beschermd. Hiervoor log je in op het account van je router en zoek je in het menu voor Instellingen naar VPN. Vul hier de gevraagde gegevens in en schakel de VPN in.

3. Schakel je wifi uit


Als je zeker wilt weten dat niemand je via je televisie bespioneert, laat je de Smart TV best links liggen. Heb je al een Smart TV gekocht, dan kun je heel eenvoudig je wifi uitschakelen. Als je TV niet verbonden is met het internet, kan het ook niet gehackt worden. Je kunt dan bijvoorbeeld Google Chromecast of een Fire TV stick gebruiken om films en series te streamen.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst.
Log in om een reactie achter te laten