Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Het oor wil ook wat - Destination van Nickel Creek

Televisieseries richten zich voornamelijk op het oog, maar wat steeds belangrijker lijkt te worden daarbij is het oor. De muziekkeuze bij series kan van zeer bijzonder tot niet bijzonder worden genoemd.

Voor dit oor gaan we naar South Carolina. In het plaatsje Serenity volgen we de levens van drie vriendinnen die lief en leed met elkaar delen. Relaties, scheidingen, kinderen, ruzie en vriendschap. Dit zijn centrale thema's die spelen in de Netflix-serie Sweet Magnolias. Zoetsappig? Dat is het zeker. Iedereens smaak? Zeker niet. Mijn smaak? Ook niet helemaal. Een grote trekpleister voor mij is vooral het intromuziekje van deze serie.

Video on youtube

You don't owe me
One more minute of your wasted time
You act like it's all fine

But all the years I gave you
Thinking you knew that you wanted me
I wanted to believe

I've gotta make a destination
Find where I'll be loved
This time I've got no hesitation
And I'll be movin' on
(To where I belong)
And I'll be movin' on

I'm tired of trying
To describe what you will never see
How that we could be

Gave up and lost her
Now you're looking for a little grace
Well look at my face

I've gotta make a destination
Find where I'll be loved
This time I've got no hesitation
And I'll be movin' on
(To where I belong)
And I'll be movin' on

Empty corner gotta keep movin'
Taking hits while you've been missing
Night after night after I hear you

Say we're solid
But I know we're looking through the cracks
In our little patch

It isn't hard to leave
Knowing that I'll be getting life on track
Never looking back

I've gotta make a destination
Find where I'll be loved
This time I've got no hesitation
And I'll be movin' on
(To where I belong)
And I'll be movin'


Het nummer Destination is van de band Nickel Creek en is afkomstig van hun zesde album A Dotted Line uit 2014. Nickel Creek bestaat uit Chris Thile (mandoline) en het broer-zus-duo Sara (viool) en Sean Watkins (gitaar). De band maakt bluegrass-muziek. Bluegrass is een genre dat in de jaren veertig en vijftig ontstond in de oostelijke regio’s van de Verenigde Staten en zich liet inspireren door lokale muzikale tradities, veelal afkomstig van zwarte gemeenschappen en Schotse en Ierse immigranten. De muziek is te herkennen aan het gebruik van akoestische snaarinstrumenten en vaak melancholische klanken. Het heeft wel wat weg van countrymuziek, maar klinkt net even anders.

Bluegrass was in die tijd ongekend populair, maar raakte in de vergetelheid toen elektrische rockmuziek in de jaren zestig in opkomst was. Eind jaren zeventig en begin jaren tachtig ontstond er een nieuwe opleving van het genre toen muzikanten de traditionele klanken en instrumenten combineerden met moderne technieken uit andere genres. Als je het genre niet kent, zullen namen als Sam Bush, Ricky Skaggs en Bèla Fleck weinig zeggen. Maar deze artiesten maakten in die tijd furore en staan nog steeds op allerlei festivals. Grote namen in de hedendaagse bluegrass-wereld zijn bijvoorbeeld Billy Strings, Molly Tuttle, Sierra Hull en bands als Trampled by Turtles, Crooked Still en The Dead South. Elk jaar vindt er in juni het Rotterdam Bluegrass Festival plaats. Erg leuk als je van het genre houdt, en het is gratis toegankelijk.

Video on youtube

De drie leden van Nickel Creek waren nog kinderen toen ze de band in 1989 oprichtten. Hun eerste album Little Cow Poke verscheen in 1993, maar ze werden pas bij het grote publiek bekend toen ze met hun derde album (getiteld Nickel Creek) in 2001 genomineerd werden voor een Grammy Award in de categorie beste bluegrass-album. Een jaar later wonnen ze met hun vierde album This Side een Grammy in de categorie beste folk-album. In 2007 gingen ze uit elkaar om zich te richten op soloprojecten en andere samenwerkingen.

Sara is tegenwoordig deel van het trio I’m With Her (deze heb ik live gezien, een aanrader). Chris werd leadzanger van de band Punch Brothers (ook live gezien, ook een aanrader) en presenteerde een aantal jaar het muzikale radio- en televisieprogramma Live From Here (voorheen A Praire Home Companion). Sean sloot zich aan bij de band Fiction Family. Ook treden Sean en Sara onder de noemer Watkins Family Hour maandelijks met een aantal gastartiesten op in een nachtclub in Los Angeles. Fiona Apple, die al eerder in deze rubriek langskwam, heeft hier ook regelmatig aan meegedaan.

Sweet Magnolias

In 2014 kwam de band weer bij elkaar voor een reünie en bracht daarbij het album A Dotted Line uit. En op dit album staat het nummer Destination, dat uiteindelijk voor de Netflix-serie Sweet Magnolias werd gebruikt. Deze dramaserie is gebaseerd op de boeken van Sherryl Woods en volgt het leven van drie vrouwen in het dorpje Serenity in South Carolina. De serie ging in mei 2020 in première en in februari 2022 verscheen seizoen twee. Of er nog een derde seizoen komt is nog niet bekend.

De tekst van Destination reflecteert mooi op de thema’s die langskomen in de serie, zoals kiezen voor een nieuwe weg, of juist terugvallen op de oude bekende zaken. Dit komt bijvoorbeeld allebei tot uiting bij één van de hoofdpersonen, die net gescheiden is en een nieuwe weg moet inslaan, en daardoor terugvalt op plekken uit haar jeugd. Het nummer staat ook mooi symbool voor de zeven jaar durende afwezigheid van Nickel Creek. Met hun comeback sloegen ze een nieuwe weg in, maar tegelijkertijd is het oude vertrouwde geluid weer terug.
Video on youtube
Leuk?
4
0
Bekijk stemmen

Reacties (1)

avatar_BlackBiker
16 Mei 2022 18:16 -
Best een aardig liedje, maar niet echt mijn ding. Ik las eerst "Nickelback" in plaats van Nickel Creek. Dat ik daar (helaas ten onrechte) enthousiast over werd geeft meer de richting van mijn smaak aan :-)
Maar het is altijd leuk om wat nieuws te horen. En al zal ik niet gelijk van alles van deze artiest gaan luisteren, toch bedankt voor de tip.
Reageer

Meer van Hessel Hoekstra