Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Spotlight On: Tom Hardy

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Tom Hardy ook op zijn cv heeft staan.

Edward Thomas Hardy; de acteur die in het dagelijks leven als Tom Hardy over straat gaat. Succesvol in film- én serieland en de laatste jaren maar moeilijk van je scherm te slaan. De Britse acteur schittert in blockbusters en kwaliteitsseries en wisselt de ene vaak keiharde rol af met de andere. En we krijgen er nog lang niet genoeg van.

Hardy begint zijn professionele acteercarrière met twee korte films: Tommaso en Get a Grip. Nog datzelfde jaar lanceert hij zijn carrière pas echt. Hij valt dan op in de iconische oorlogsserie Band of Brothers. Hardy speelt kort de rol van John A. Janovec in de met prijzen overladen miniserie.

Band of Brothers is meteen ook een project dat aantoont in wat soort setting Hardy graag speelt. Zijn werk is ruw, schuurt, schuwt het geweld niet en is kwalitatief sterk. Vaak zijn het grootse producties. Hardy is dan ook niet bang om naast dit soort werk in blockbusters te spelen - wat je daar dan ook van de kwaliteit vindt. Dat doet hij aan het begin van de zeroes dan ook volop. Zo is hij tussen 2002 en 2005 onder meer te bewonderen in de dan nieuwe films Black Hawk Down, Star Trek: Nemesis en The Reckoning.

Na deze uitgebreide stap naar het grote doek - het zou de eerste van velen zijn - keert hij weer even terug naar het kleine scherm. Dat doet hij in de miniserie Colditz, over een gevangen officier in de Tweede Wereldoorlog die een ontsnappingsplan beraamt, en The Virgin Queen, een historisch drama over de opgroeiende Queen Elizabeth I.

Series zijn deze periode eigenlijk meer een tussendoortje. Hardy kiest zijn projecten zorgvuldig uit, zoekt wat bij hem past. We zien hem in de films Sweeney Todd, Minotaur en Marie Antoinette. Pas in 2007 is hij opnieuw in een miniserie te zien, Oliver Twist - over de wereldberoemde weesjongen. Kort daarvoor speelt hij nog een rol in Cape Wrath, waarna hij doodleuk verder gaat met waar hij was gebleven en een rol in de actiefilm Sucker Punch omarmt.

2009 is het jaar dat Hardy speelt in de miniseries Wuthering Heights (2009) en The Take, waarna het kleine scherm opnieuw voor een langere periode gedag wordt gezegd. Hardy zit zeker niet stil, zijn filmrollen vragen echter dermate veel dat het serie- en filmwerk even niet te combineren lijkt. Het levert ook wat op. Hardy schittert in Christopher Nolan's mysterieuze thriller Inception, de thriller Tinker Taylor Soldier Spy en actiecomedy This Means War.

Zijn grootste successen hebben we dan nog niet eens benoemd. Dankzij Hardy's rol van Bane komt er in 2012 een sensationeel einde aan de uiterst populaire Batman-trilogie. Daarnaast is er het vervolg van Mad Max, dat jaren en jaren op zich heeft laten wachten. Mad Max: Fury Road is in 2015 een enorm succes - niet in de laatste plaats door de keiharde rol die Hardy neerzet. Datzelfde jaar speelt hij bovendien mee in de film die Leonardo DiCaprio eindelijk zijn Oscar bezorgd: The Revenant.

Die laatste jaren combineert Hardy zijn werk echter toch weer met het spelen in series. En net als in zijn filmwerk, zijn dat series die we niet de minste mogen noemen. Hoewel zijn rol beperkt is, verbindt Hardy zich aan Peaky Blinders. De serie over een gangsterfamilie onder leiding van Thomas Shelby in het begin van de twintigste eeuw in Engeland. De serie die met de aflevering een grotere schare fans aan zich weet te binden.

Daarnaast is er de mysterieuze thriller Taboo (2017). Deze serie, over de avonturier James Keziah Delaney die de strijd met de Britse regering en de Oost-Indische Compagnie aangaat, is sinds kort via Netflix te bekijken (aanrader!). Hardy draagt de serie, die tot nu toe slechts acht afleveringen heeft maar waar een tweede seizoen - nog steeds - van in de maak is. Zijn Delaney is maniakaal, gekwetst en een beetje gek, maar vooral zeer overtuigd van zichzelf, bikkelhard en enorm doortastend.

Voor de liefhebber van blockbusters blijft Hardy eveneens in de markt. Met films als Venom - inclusief vervolg - en Spider-Man: No Way Home is hij een terugkerende gast in het superheldengenre. Qua series is het momenteel rustiger, met een kleine rol in Sticky.

De toekomst brengt ons waarschijnlijk nog een hoop meer Hardy. Naast het tweede seizoen van Taboo (2017) en een aangekondigde Mad Max film, werkt Hardy ook aan War Party en Havoc. Tot die tijd moet je het doen met zijn voice-over in de documentaire All or Nothing: Tottenham Hotspur. Genoeg om te genieten dus.

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Tom Hardy heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Video on youtube
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst