Mijn
Serie
Inloggen

Inloggen

E-mailadres / gebruikersnaam en / of wachtwoord zijn niet correct.
Serie van het jaar 2021: Beste actrice

Serie van het jaar 2021: Beste actrice

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2021 en behandelt de categorie actrice. Van woensdag 5 januari tot en met zondag 6 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.
Wie waren de beste actrices in tv-series het voorbije jaar? Onderstaande lijstje is opgemaakt met de suggesties van onze lezers en de redactie. Omdat er geen wild card is in deze rubriek mag de schrijver van deze column zelf nog een extra actrice nomineren. We hopen dat jullie deze keuze voor de nominaties voor beste actrice van 2021 een beetje kunnen smaken.

Sylvia Hoeks (See)De Nederlandse actrice Sylvia Hoeks leerden we in 2005 kennen door haar rol in Vuurzee. Haar echte doorbrak volgde enkele jaren later toen ze één van de hoofdrollen vertolkte in Overspel, één van de beste series ooit die in Nederland op de buis kwam. Die rol leverde haar een internationale carrière op, met als voorlopig hoogtepunt haar rol als Queen K in de televisieserie See.
Bekijk de info over Sylvia Hoeks.


Emma McKay (Sex Education)De Frans-Britse actrice Emma McKay was tot voor kort nog een onbeschreven blad in het serielandschap. De rol van bad girl Maeve Wiley in de serie Sex Education is haar eerste echte televisierol. meteen een schot in de roos voor de actrice die de pannen van het dak speelt in deze serie.
Bekijk de info over Emma McKay.Elisabeth Moss (The Handmaid's Tale)Elisabeth Moss keert zo wat jaarlijks terug in dit lijstje en terecht. Al vier seizoenen lang weet ze als de dienstmaagd June haar stempel te drukken op The Handmaid's Tale. Wie de serie volgt zal ook al gemerkt hebben dat ze zich elk seizoen die rol steeds meer toegeëigend heeft en je je als kijker afvraagt of er iemand anders zo bekwaam zou zijn geweest om het personage van June op zich te nemen. Dit noemen we een topcasting.
Bekijk de info over Elisabeth Moss.


Elisabeth Olsen (Marvel's WandaVision)Als zesjarige mocht Elisabeth Olsen al eens opdraven in een aflevering van Full House. Daarna duurde het tot 2011 voor ze opnieuw opdook in enkele films. Tien jaar later heeft ze met de rol van Wanda Maximoff/Scarlet Witch haar eerste grote rol te pakken in de Disney serie Marvel's WandaVision.
Bekijk de info over Elisabeth Olsen.


Kate Winslet (Mare of Easttown)Kate Winslet kennen we vooral als filmactrice. En hoewel het voor de grote sterren van het witte doek geen taboe meer is om te verschijnen in televisieseries, springt Kate hier zorgzaam mee om. Mare of Easttown is na Mildred Pierce in 2011 pas de tweede serie waarin Kate te zien is. In 2012 kreeg ze voor haar vertolking als Mildred Pierce de Golden Globe als beste actrice. Tien jaar later staat ze op de nominatie voor de Golden Globes van 2022 voor haar vertolking van detective Mare Sheehan in de serie Mare of Easttown.
Bekijk de info over Kate Winslet.

Schrijverskeuze
Omdat er in deze categorie niet met een wildcard gestemd kan worden wil ik graag mijn eigen schrijverskeuze als wildcard nomineren.

Ella June Henard (De Kraak)Als schrijver van deze column mag ik naar goede gewoonte een zesde nominatie toevoegen. Lang hoefde ik hierover niet na te denken. Als veelvuldig bekijker van Vlaamse en Nederlandse series viel de voorbije twaalf maanden Ella June Henard op. Zij was zowat overal tegenwoordig en dit met zeer uiteenlopende rollen. Het begon eigenlijk eind vorig jaar met haar rol als corrupte rechercheur in Fair Trade. Daarna volgde haar rol als hysterische soapster in Mijn Slechtste Beste Vriendin. Ook in Nederland kunnen ze Henard waarderen. Met haar rol als één van de dochters Swanenburg wist ze ook een beklijvende indruk te maken. Een zelfde kunstje haalde ze uit in De Kraak waar ze als dochter van de bendeleider wordt opgevoerd. Vier rollen in een jaar waarin ze met verve telkens zeer uiteenlopende personages speelt.
Bekijk de info over Ella June Henard.

Dit waren alle zes de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Helaas is het bij deze categorie niet mogelijk om een wildcard te gebruiken. Succes met stemmen.
Leuk?
Bekijk stemmen

Reacties (9)

manon_loves_series
manon_loves_series 30 december 2021, 15:07
Helaas weinig diversiteit in deze categorie ... er is nog ruimte voor verbetering in het serielandschap
JanWillemK
JanWillemK 30 december 2021, 16:38
Ik ben heel benieuwd wie je dan zou nomineren.
manon_loves_series
manon_loves_series 30 december 2021, 22:24
HoYeon Jung (squid game) had bijvoorbeeld perfect in dit lijstje gepast.
BlackBiker
BlackBiker 30 december 2021, 16:19
Manon, als je een meer diverse selectie had willen hebben, had je zelf ook suggesties kunnen doen. Ik zie jou echter niet in de forumpost waarin je kon nomineren terug. Maar wel gelijk als eerste zeuren en niet ingaan op waar dit topic eigenlijk over gaat. Tja.... Snel klaar mee.

Maar on topic. Dit wordt toch lastiger dan verwacht. Zelf had ik Kate Winslet genomineerd die dit zeker verdiend. Maar nu ook Sylvia Hoeks wordt genoemd, die er in See overigens heel anders uitziet dan op deze foto, ga ik er toch nog even over nadenken.
manon_loves_series
manon_loves_series 30 december 2021, 22:53
Het gaat om meer dan alleen deze selectie.
Er sluipt gelukkig meer en meer diversiteit in het serielandschap, jammer genoeg gaat dit nog te weinig om 'hoofdrollen'. Waardoor dit uiteraard een weerslag heeft op deze categorie en dus ook op deze selectie.
JanWillemK
JanWillemK 30 december 2021, 16:34
Ik heb jarenlang gestemt op Claire Danes... wat een gemis.

Voor dit jaar gaat mijn stem uit naar Kate Winslet.
TimGo10
TimGo10 30 december 2021, 19:02
Elizabeth Moss and Elizabeth Olsen waren beide zo sterk in the handmaid’s tale en wandavision respectievelijk. Enorm moeilijk, maar ik denk dat ik toch voor Moss zal gaan
DAVE2804
DAVE2804 30 december 2021, 23:55
Elizabeth Moss krijgt in deze categorie mijn stem. Zij is fantastisch in The Handmaid's Tale.
Tamino
Tamino 31 december 2021, 00:43
ELLA YES ... een top actrice en verdiend meer internationale aandacht
Log in om een reactie achter te laten