Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
11
0
Bekijk stemmen

Serie van het jaar 2021 - Beste beëindigde serie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2021 en behandelt de categorie beëindigd. Van woensdag 5 januari tot en met zondag 6 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.

Het is dit jaar weer tijd om afscheid te nemen van geliefde series. Sommige series krijgen een perfect einde dat ze verdiend hebben, andere worden onterecht gecanceld, maar sommige series leven lang genoeg om een flauwe schim van zichzelf te worden. Volgens mij zouden enkele genomineerden onder die laatste categorie kunnen vallen, afhankelijk van aan wie je het vraagt. Maar smaken verschillen, en wat de één niks vindt, vindt de ander fantastisch.

Soms is een einde niet definitief. Van verschillende series op dit lijstjes zijn spin-offs en crossovers aangekondigd.
Of een serie wordt gered door een andere zender. Een serie die niet op dit lijstje is gekomen, is Manifest, dat door Netflix gered werd. Meerdere genomineerden van dit jaar zijn al eerder door een andere streamingdienst of zender gered. Maar ook deze zijn nu ten einde gekomen. Welke dat zijn?

Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste series uit 2021;

Atypical
Hoe is het om als autistisch persoon op te groeien en om te gaan met de wereld om je heen? De achttienjarige autistische Sam en zijn gezin worden gevolgd terwijl Sam een relatie probeert te krijgen en gaat studeren. Atypical liet geen dramatisch of afschrikwekkend beeld van autisme zien. In plaats daarvan was het vaak luchtig, grappig en aandoenlijk. Maar tussen de ongemakkelijke humor door wist de serie ook af en toe een serieuze noot te raken over de impact op de omgeving. Na vier jaar lief en leed lijkt het avontuur voor Sam en zijn familie voorbij te zijn en dat einde hadden ze verdiend.
Lees de recensies die geschreven zijn over Atypical.

Bosch
Bosch? Nee, niet het wasmachinemerk! Bosch was één van de allereerste series die gemaakt werd door Amazon. We volgen de detective Harry Bosch, die voor de politie in Los Angeles werkt en zien hoe hij verschillende moorden oplost. Zeven seizoenen lang heeft Titus Welliver de rol van de koppige detective met zichtbaar plezier gespeeld en door de jaren heen zijn er alleen maar mooie rollen en verhaallijnen bijgekomen. Is het verhaal van Harry Bosch dan al helemaal klaar? Dat niet. IMDb TV heeft al aangekondigd dat er een spin-off in de maak is en dat we nog even door kunnen genieten van Titus Welliver in Bosch: Legacy.
Lees de recensies die geschreven zijn over Bosch.

Brooklyn Nine-Nine
De leukste politieagenten van New York waren dit jaar terug voor nog één seizoen. In Brooklyn Nine-Nine werden moorden, diefstallen en drugsdeals afgewisseld met de stomste kantoorlol. En soms wisten ze het ook serieuzere thema’s zoals seksuele intimidatie en racisme te behandelen. En die combinatie maakte de serie onweerstaanbaar. Ook in het korte achtste seizoen komt even alles wat de serie zo goed maakten nog snel afscheid nemen. En op die manier weten ze met een hoge noot te eindigen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Brooklyn Nine-Nine.

La Casa de Papel
La Casa de Papel was een wereldfenomeen. Lange tijd was dit de populairste niet-Engelstalige serie op Netflix, en met een goede reden. La Casa de Papel betekende spektakel met een hoofdletter S. Erg geloofwaardig is de serie niet altijd, en de boel vliegt geregeld uit de bocht. Maar of dat erg is? Niet echt. Kijkers hebben de Spaanse bankrovers, de rode overalls, de Dali-maskers en de codenamen in hun harten gesloten. En na drie (of vijf, afhankelijk van hoe je telt!) seizoenen was het mooi geweest. Bella Ciao!
Lees de recensies die geschreven zijn over La Casa de Papel.

Chilling Adventures of Sabrina
Wie kent die comedyserie uit de jaren 90 nog? Over de vrolijke tienerheks die met haar twee tantes en pratende kat een huis deelde? Netflix bracht Sabrina terug op de buis, maar nu was ze griezelig, duister en mysterieus. Perfect voer voor de donkere maanden. Hoewel haar terugkeer met veel applaus ontvangen werd, was deze slechts van korte duur. Na 36 afleveringen verdeeld over twee seizoenen (vier delen) was het uit met de pret. Het verhaal van Sabrina is echter nog niet voorbij, want de jonge heks is onlangs in Riverdale opgedoken.
Lees de recensies die geschreven zijn over Chilling Adventures of Sabrina.

Lucifer
Hoe sexy kan je de duivel maken? Heel sexy, dat bewees Tom Ellis wel. Zes seizoenen lang speelde hij met zichtbaar plezier de onsterflijke koning van de hel die uit verveling een nachtclub in Los Angeles runde. En de serie Lucifer leek haast net zo onsterflijk. Meerdere keren is de serie gecanceld of werd er een laatste seizoen aangekondigd. Maar telkens werd de serie toch verlengd. Uiteindelijk doofde het vuur na zes seizoenen, en fans kunnen terugkijken op een heerlijke tijd met hun favoriete duivel.
Lees de recensies die geschreven zijn over Lucifer.

Pose
In de jaren tachtig kwam de ballroomcultuur op in Amerika. Het betekende extravagante outfits en muziek, een mix van culturen en etniciteiten en een levendige plek in de homogemeenschap. Pose vertelt in typische Ryan Murphy-stijl het verhaal van mensen die bij deze cultuur betrokken zijn. Pose was extravagant, maar tegelijkertijd ontzettend kwetsbaar en intiem. Met mooie thematiek en prachtrollen van Billy Porter, MJ Rodriguez en Indiya Moore wist Pose in slechts drie seizoenen een onuitwisbare indruk te maken op de kijkers.

Shameless (US)
Wie zegt dat alle remakes gedoemd zijn om te falen, heeft duidelijk nooit naar Shameless (US) gekeken. Hoewel dit gebaseerd is op een Brits idee, wisten de makers hier een geheel eigen invulling aan te geven. Elf seizoenen lang hebben we als kijkers kunnen genieten van de belevenissen van de alleenstaande vader Frank Gallagher en zijn zes kinderen. De dingen die hij en zijn kinderen uitspoken zijn vaak verschrikkelijk, maar tegelijkertijd ontzettend grappig. Maar helaas had ook deze serie een einde, en na zoveel seizoenen kunnen we terugkijken op een geslaagde remake.
Lees de recensies die geschreven zijn over Shameless (US).

Superstore
Werkplekken lenen zich uitstekend voor comedyseries. Door de jaren heen hebben we kantoren, politiebureaus, gemeentehuizen en cafés gezien. Maar Superstore bracht het concept van een – inderdaad – superstore naar een serie. We volgen de medewerkers van een enorme winkel zoals we die alleen in Amerika kennen. Hoewel de serie een vrij moeizame start kende, stond het later een stuk steviger in zijn schoenen en kende het een trouwe groep fans. Deze groep moet na zes seizoenen helaas afscheid nemen van hun favoriete serie.
Lees de recensies die geschreven zijn over Superstore.

Vikings
Door de jaren heen hebben veel series meegedongen naar de titel 'de nieuwe' Game of Thrones. Vooralsnog heeft niemand die titel opgeëist, maar sommige series komen wel heel dicht in de buurt. Een van die series is Vikings. Hierin trekken de legendarische Vikingkoning Ragnar en zijn zonen naar alle uithoeken naar de wereld op zoek naar macht, glorie en rijkdom. De macht van de Vikingen groeide elk seizoen. Ook werd elk seizoen groter, epischer en wreder dan het vorige. En toch was de keuze om na zes seizoenen te stoppen niet meer dan logisch. Het verhaal was verteld. Maar wie niet genoeg van al het Vikinggeweld kon krijgen, mag zich komend jaar verheugen op de spinoff Vikings: Valhalla.
Lees de recensies die geschreven zijn over Vikings.

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen.??
Leuk?
11
0
Bekijk stemmen

Reacties (12)

avatar_Inter
27 dec 2021 14:15 -
Oeff lastig. Bosch of Vikings...
Reageer
avatar_Travelgirl
27 dec 2021 14:29 -
Heb maar 2 gezien. Maar voor mij wordt het Vikings. Was er ook wel een beetje klaar mee.
Reageer
avatar_BlackBiker
27 dec 2021 14:43 -
Dat wordt een wildcard voor Debris. Want vreemd genoeg heb ik geen enkele van de genoemde series gezien. En Debris is in mijn ogen helaas in de kiem gesmoord. Daar had nog veel ingezeten.

Er staan er nog altijd wel een paar op mijn kijklijstje, maar ik ben er nog niet aan toegekomen. Zoals Casa de Papel en Vikings. Wie weet lukt het nog een keer om daar tijd voor vrij te maken.
Reageer
avatar_BlackBiker
05 jan 2022 13:01
Helaas kan ik Debris hier niet opgeven als wildcard. Kan daar misschien naar gekeken worden? Vast bedankt!
Reageer
avatar_Mandy1966
05 jan 2022 15:01
Het is doorgegeven, ik hoop dat het snel aangepast zal worden.
Reageer
avatar_BlackBiker
05 jan 2022 15:29
Het is al aangepast! Dank weer voor de snelle service.
Reageer
avatar_TimGo10
27 dec 2021 22:47 -
Dat wordt Lucifer!!
Reageer
avatar_Tamino
28 dec 2021 01:47 -
La casa de papel
Reageer
avatar_Curuni
28 dec 2021 11:52 -
Lucifer voor mij!
Reageer
avatar_Olga2000
28 dec 2021 15:36 -
Ik vond Bosch fenomenaal.
Reageer
avatar_Mario_3
28 dec 2021 17:38 -
Lucifer
Reageer
avatar_Payaso
05 jan 2022 04:24 -
Ik ga voor Vikings
Reageer

Meer van Hessel Hoekstra