Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

Serie van het jaar 2021 - Beste mini- en anthologieserie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2021 en behandelt de categorie mini- en anthologieseries. Van woensdag 5 januari tot en met zondag 6 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere

Miniseries en anthologieseries. Elk jaar zijn ze anders, want er is maar één seizoen van, maar toch lijken er elk jaar hetzelfde soort series terug te komen. Er zijn anthologieseries die al meerdere seizoenen lopen en elk jaar weer terugkomen in deze categorie. We hebben boekverfilmingen, waargebeurde verhalen, sprongetjes naar de filmwereld en meer.

Ook dit jaar hebben we een een diverse lijst met oude bekenden en opvallende nieuwkomers. Natuurlijk staat er weer eens iets van Ryan Murphy in deze lijst. Ook is er weer een bijzonder boek verfilmd. Maar hoe vaak staan er animatieseries in dit lijstje? Of slaagt een superheldenserie erin om een sterke miniserie te worden. Dat en meer in de categorie beste mini- en anthologieserie! Dit zijn de nominaties:

Hieronder in alfabetische volgorde de top tien genomineerden van beste series uit 2021;

Amercian Crime Story
Elk jaar is er wel iets van Ryan Murphy te vinden in de lijstjes met beste series van het afgelopen jaar. Ook in deze categorie is hij twee keer genomineerd. Zijn eerste project is Impeachment: American Crime Story. Hoewel we het woord Impeachment de afgelopen twee jaar veel in het echte nieuws gehoord hebben, gaat het in dit geval niet om Donald Trump. De serie laat namelijk het schandaal rond de vermeende affaire tussen president Bill Clinton en zijn stagiaire Monica Lewinski zien. En zelfs meer dan twintig jaar blijkt ook deze impeachment zien ontzettend boeiend te kunnen zijn.
Lees de recensies die geschreven zijn over American Crime Story.

American Horror Story
Na twee jaar afwezigheid is American Horror Story weer terug op televisie. Ditmaal maakt de serie een interessant sprongetje naar de filmwereld door een 'double feature' aan te bieden. Oftewel, twee verhalen in één seizoen. We zien ditmaal hoe een schrijver in een winters kustdorpje een levensgevaarlijke drug neemt, en hoe een buitenaardse invasie in de jaren vijftig nu een stel hedendaagse tieners bedreigt. Hoewel het ene verhaal beter is dan het andere, weten beide helften weer een prettig American Horror-gevoel naar voren te brengen.
Lees de recensies die geschreven zijn over American Horror Story.

Behind Her Eyes
Deze miniserie is gebaseerd op het boek van Sarah Pinborough. Een jonge vrouw begint een affaire met haar baas, maar tegelijkertijd wordt ze beste vriendinnen met de vrouw van haar baas. Terwijl de vreemde driehoeksverhouding tussen de hoofdrolspelers steeds heftiger wordt. Het verhaal slaat je constant uit het veld. Het gaat van drama, tot psychologische thriller tot… nee, dat ga ik niet verklappen. Je moet Behind Her Eyes maar gezien hebben om daar achter te komen. En als je dit de beste miniserie vond, dan moet je er vooral op stemmen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Behind Her Eyes.

Halston
Roy Halston was een excentrieke modeontwerper uit die eind jaren zeventig niet weg te denken was in de modewereld. Afgelopen jaar heeft Netflix zijn leven verfilmd in de miniserie Halston. In slechts vijf afleveringen weet de serie de opkomst, het hoogtepunt en de ondergang van de beste man minutieus in kaart te brengen en op overtuigende wijze. Voeg daar een ijzersterke performance van Ewan McGregor aan toe en je hebt een minipareltje.
Lees de recensies die geschreven zijn over Halston.

It's a Sin
Veertig jaar geleden hadden we ook een pandemie. Het was alleen een stuk minder zichtbaar. Vooral homoseksuele mannen werden in de jaren tachtig getroffen door aids. It’s a Sin vertelt hoe vier jonge mannen een nieuw leven in Londen beginnen dat hen toe lijkt te lachen. Maar dan komt aids om de hoek kijken en moeten ze tegen de ziekte en alle stigma’s op homoseksualiteit vechten. Van begin tot eind grijpt It’s a Sin je bij de keel en laat het niet los. Humor, drama en schrijnende actualiteit maken deze serie ijzersterk.
Lees de recensies die geschreven zijn over It's a Sin.

Love, Death & Robots
Anthologie betekent niet alleen elk seizoen een nieuw verhaal. In de animatieserie Love, Death & Robots krijgen we elke aflevering een compleet nieuw verhaal. Doordat hier een groot creatief team achter zit, kunnen deze verhalen echt elke vorm aannemen, en zelfs qua animatie heel verschillend zijn. Maar de grote overeenkomsten tussen alle afleveringen zijn liefde, dood en robots. Heel veel robots. Dus mocht dit je ding zijn, dan zou ik zeker hierop stemmen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Love, Death & Robots.

Mare of Easttown
Vroeger werd het als een stap terug gezien als je als filmacteur in een televisieserie ging spelen. Nu is dat wel anders en worden televisieseries steeds meer als prestigeproject gezien. Kate Winslet maakte voor Mare of Easttown de sprong naar televisie, en het resultaat was verbluffend. In deze ingetogen dramaserie van HBO schittert ze als politieagent die met een bijzonder aangrijpende moord te maken krijgt. Mare of Easttown is hét voorbeeld van hoe series soms helemaal geen tweede seizoen nodig hebben.
Lees de recensies die geschreven zijn over Mare of Easttown.

Marvel's WandaVision
2021 was hét jaar waarin Marvel volledig losging op Disney+. Afgelopen jaar verschenen er maar liefst vijf series die zich in het Marvel Cinematic Universe afspeelden. De eerste daarvan was Marvel's WandaVision, waarin we zien hoe Wanda Maximoff en The Vision in een idyllische jaren vijftig-buurt terechtkomen na de gebeurtenissen van de film Avengers: Endgame. Marvel's WandaVision is zowel een sterke superheldenserie als een ode aan comedyseries uit alle tijdperken, met pakkende muziek en fantastisch acteerwerk van Elisabeth Olsen, Paul Bettany en Kathryn Hahn.
Lees de recensies die geschreven zijn over Marvel's WandaVision.

Nine Perfect Strangers
Veel filmacteurs die naar de televisie overstappen doen dat vaak in miniseries. En Nicole Kidman heeft daar inmiddels al meerdere van op haar naam staan. Na The Undoing schittert ze nu in Nine Perfect Strangers. Zoals de titel al verklapt gaat het over negen mensen die elkaar niet kennen en naar een wellnesscentrum gaan. Hier komen echter de diepste geheimen van deze personen aan het licht en dan blijkt dat ze hier allemaal met een goede reden zijn. Nine Perfect Strangers gaat alle kanten op, maar wordt vakkundig bijeen gehouden door Nicole Kidman en Melissa McCarthy.
Lees de recensies die geschreven zijn over Nine Perfect Strangers.

The White Lotus
Denk je lekker op vakantie te kunnen gaan in een luxe hotel, blijkt dat je medegasten en het personeel allemaal geheimen bewaren. The White Lotus lijkt een luchtige dramaserie, maar tegelijkertijd is het comedy op z’n allerzwartst en satire op z’n allerscherpst. En deze toon slaat heel erg aan. Eigenlijk zou dit bij slechts één seizoen blijven, maar HBO heeft aangekondigd dat dit een anthologieserie gaat worden. Volgend seizoen zien we een compleet nieuw verhaal met nieuwe personages in een nieuw hotel, maar wel weer eentje van The White Lotus-keten.
Lees de recensies die geschreven zijn over The White Lotus.

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen!!
Leuk?
8
0
Bekijk stemmen

Reacties (3)

avatar_BlackBiker
01 jan 2022 15:36 -
Dit is, voor mij, een makkelijke: Mare of Easttown natuurlijk.
Ik krijg deze week de DVD binnen en ga hem binnenkort weer kijken :-)
Reageer
avatar_JanWillemK
01 jan 2022 17:41
Daar sluit ik mij volledig bij aan.
Reageer
avatar_Olga2000
02 jan 2022 12:25
Ja, daar ga ik ook op stemmen.
Reageer

Meer van Hessel Hoekstra