Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Serie van het jaar 2021 - Beste Vlaamse/Nederlandse serie

Deze column dient ter ondersteuning van de Serie van het Jaar verkiezing 2021 en behandelt de categorie Vlaamse/Nederlandse. Van woensdag 5 januari tot en met zondag 6 februari kan jij stemmen op jouw favoriete serie in dit genre en vele andere.

Wat een moeilijk bevalling was het dit jaar om tien genomineerden te vinden voor de serieverkiezing van 2021. Niet dat het nodig was om series te gaan zoeken die een plaatsje verdienden in deze lijst. Het probleem was vooral dat er geschrapt moest worden.

Omdat we trouw willen blijven aan het evenwicht tussen Nederlandse en Vlaamse series, vielen enkele series, zoals Grond, Mijn Slechtste Beste Vriendin en Flikken Maastricht uit de boot, hoewel die series net zo goed hun plaatsje verdienden in deze lijst.

Beau Séjour
Is er leven na de dood? Volgens de makers van Beau Séjour zou het wel kunnen. Nederlandse MijnSerie.nl kijkers konden dit jaar op de nationale zender zowel het eerste als tweede seizoen van deze serie bekijken. De Vlaamse kijker mocht zich dan weer vergapen aan het tweede seizoen. In beide jaargangen gaat een overledene, die gewelddadig om het leven is gebracht, op zoek naar de manier waarop zij gestorven zijn. Ongetwijfeld één van de sterkste Vlaamse series van de voorbije tien jaar.
Lees de recensies die geschreven zijn over Beau Séjour.

BuZa
Wanneer de minister van Buitenlandse Zaken onverwachts sterft aan een hartaanval wort er in allerijl een nieuwe minister gezocht die onmiddellijk het werk van zijn voorganger kan verderzetten. Hiervoor komen ze terecht bij een ambassadeur uit een Zuid-Amerikaans land die op het punt staat terug naar Nederland te keren. De man heeft het moeilijk sinds zijn vrouw overleed en zoekt zijn toevlucht in de drank. Zijn alcoholisme en drie ter dood veroordeelden in een ander Zuid Amerikaans land zijn de belangrijkste ingrediënten doorheen de serie. Een sterk politiek Nederlands drama dat om een vervolg vraagt.
Lees de recensies die geschreven zijn over BuZa.

Déjà-Vu
Vlaanderen heeft dit jaar blijkbaar iets met het occulte. Net als in Beau Séjour speelt deze serie zich af in een pararelle wereld. Wanneer de dochter van een bekende radiopresentatrice zelfmoord pleegt, krijgt ze een boodschap in haar mailbox. Die vertelt haar dat ze kan terugkeren in de tijd om haar dochter te redden. De dame stapt mee in het verhaal, maar kan ze echt hiermee haar dochter redden of zorgt ze er voor door die stap naar het verleden te maken andere dingen naar boven komen? Een ingenieus scenario met een meer dan verrassend einde.
Lees de recensies die geschreven zijn over Déjà-Vu.

Flikken Rotterdam
Het jongste kind uit de Flikken franchise is inmiddels een vaste waarde geworden op ons televisiescherm. Zowel in Vlaanderen als Nederland gooit de serie hoge ogen. Vlaanderen loopt dan net als bij Flikken Maastricht een of meerdere jaargangen achter, maar dat mag de pret niet drukken. Flikken Rotterdam is ten opzichte van zijn collega's veel meer gericht op actie en werkt met een vast team dat zeer nauw samenwerkt met een bepaalde onderzoeksrechter. De voorbije seizoenen pakten ze telkens uit met een sterke rode draad doorheen het scenario dat zorgde voor heel wat spannende momenten.
Lees de recensies die geschreven zijn over Flikken Rotterdam.

Glad IJs
In Glad IJs wordt de directeur van een ijsfabriek ontvoerd. Die ontvoering zorgt er voor dat er heel wat familiegeheimen naar boven komen. De serie is bij momenten hilarisch en de makers slagen er lange tijd in om de waarheid achter de ontvoering verborgen te houden. Eens je als kijker doorhebt wat er werkelijk aan de hand is, gaat de serie een onverwachte richting tegemoet.
Lees de recensies die geschreven zijn over Glad IJs.

De Kraak
De Kraak mag dan wel in première gegaan zijn op een Duitse zender, de serie is grotendeels Vlaams te noemen. Het verhaal van de jonge hacker die in zee gaat met een bende bankrovers is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. De manier waarop de makers dit verhaal in beeld brengen is subliem. De jongeman die aan een onderzoeksrechter uitlegt hoe alles in zijn werk gegaan is, waarbij je als kijker nooit weet of hij nu de waarheid verteld of dat hij zijn eigen agenda had tijdens de hele operatie.
Lees de recensies die geschreven zijn over De Kraak.

Mocro Maffia
Deze Nederlandse misdaadserie draait ook al enkele seizoenen mee en weet nog steeds de gemoederen te beroeren. Mocro Maffia mag dan fictie zijn, kijkers die dagdagelijks het nieuws volgen beseffen vast en zeker dat heel wat beelden die hij te zien krijgt ook in het echte leven tot de dagdagelijkse praktijken behoren van de drugscriminelen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Mocro Maffia.

Red Light
Red Light speelt zich af in het Vlaamse en Nederlandse prostitutie-milieu. Deze serie is van de hand van Carice van Houten (Game of Thrones), die zelf ook één van de hoofdrollen in de serie speelt. De levens van drie diverse vrouwen, een prostituee, een pianiste en een politieagente komen bij elkaar wanneer de man van de pianiste verdwijnt. goed uitgewerkt drama waarin het leven van de drie dames flink uitgespit wordt.
Lees de recensies die geschreven zijn over red-light.

Storm Lara
Net zoals bij films en boeken heb je ook in serieland series die je kan benoemen als geschikt voor gevorderden. Storm Lara is zo'n serie die een psychologisch spelletje speelt met de kijker. Radio presentatrice Lara helpt haar luisteraars doorheen de nacht. Door haar uitspraken lokt ze echter heel wat controverse uit. Wanneer een dame inbelt in het programma en duidelijk laat verstaan dat ze op het punt staat om een einde aan haar leven te maken, ontstaat er een wedloop tegen de tijd.
Lees de recensies die geschreven zijn over Storm Lara.

Swanenburg
Wanneer de patriarch van de succesvolle familie Swanenburg het hiernamaals opzoekt en begraven wordt, staat de politie op de stoep bij de familie. Het wordt al snel duidelijk dat er iets niet helemaal pluis is aan het overlijden van de man en dat iedereen van de familie wel iets te verbergen heeft. Om de waarheid te achterhalen trakteerden de makers ons wekelijks op vier afleveringen die telkens een van de kinderen van de man onder de loep nam, de dagen voor zijn overlijden. Een unieke manier om een serie op te bouwen naar een hoogtepunt in de laatste week waarin we te weten komen hoe de man aan zijn eind is gekomen.
Lees de recensies die geschreven zijn over Swanenburg.

Dit waren alle tien de genomineerden die door jullie lezers, door de schrijvers en mijzelf zijn genomineerd. Mocht je toch een andere serie willen kiezen, gebruik dan je wildcard. Succes met stemmen?
Leuk?
7
0
Bekijk stemmen

Reacties (6)

avatar_Inter
24 dec 2021 14:13 -
Mocro Maffia! De rest niet gezien.
Reageer
avatar_tweemaalh
24 dec 2021 14:22 -
Dit jaar waren er niet echt veel Nederlandstalige series die echt de wow-factor voor mij hadden, maar toen BuZa vorige maand op de buis kwam, dacht ik ja! Dit is precies hoe je als Nederlandse televisiemaker te werk moet gaan.
Reageer
avatar_Tamino
24 dec 2021 15:00 -
De Vlaamse reeksen waren zeer sterk dit jaar dus ik ga voor Red Light denk ik
Reageer
avatar_BlackBiker
24 dec 2021 16:16 -
Helaas helemaal niets van gezien. Ik kan zelfs geen wildcard bedenken.
Reageer
avatar_ellenvangenechten10
25 dec 2021 10:48 -
Jammer dat (bijna) alle Vlaamse reeksen nog niet uitgezonden werden op televisie, maar enkel te bekijken waren via Streamz.
Reageer
avatar_KatiaKad
06 jan 2022 17:30 -
Voor mij zeker Swanenburg
Reageer

Meer van Peter Rotthier