Je blokkeert onze banners :(
We merken dat onze advertenties niet worden weergeven, waarschijnlijk omdat je AdBlock, Ghostery of andere software gebruikt. Dat vinden we jammer, hiermee ontneem je MijnSerie in essentie inkomsten die we hard nodig hebben. Help ons door MijnSerie te whitelisten of neem Premium!
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Spotlight On: Sam Waterston

Licht uit, spot aan! Tijd om eens te kijken welke serie Sam Waterston ook op zijn cv heeft staan.

Het is een van de meest geliefde personages uit de langlopende serie Law & Order: Jack McCoy. McCoy wordt gespeeld door Sam Waterston, die wij met een beetje fantasie 'Mister Law & Order' kunnen noemen. Al vroeg in de serie en tot het eind van de partij. Nu Law & Order, na bijna twaalf jaar, opnieuw een seizoen krijgt, is het tijd zijn carrière eens onder een vergrootglas te leggen.

Die carrière begint in 1965, als Waterston zijn eerste rol in Dr. Kildare speelt, een dramaserie over een jonge stagiair en zijn mentor in het ziekenhuis. Direct daarna speelt hij (figuranten)rollen in Camera Three en Hawk, waarna Waterston zich na wat andere kleine rollen in N.Y.P.D. en NET Playhouse richt op filmwerk.

Dat duurt tot 1980, als Waterston wordt gecast in Oppenheimer (1980). Hij speelt de rol van de gelijknamige hoofdpersoon, Robert Oppenheimer, uitvinder van de atoombom in de zevendelige, bekroonde miniserie. Misschien wel een rol die bepalend is voor de rest van zijn carrière.

Via Q.E.D. in 1982, Lincoln in 1988 - waar Waterston opnieuw een iconisch figuur vertolkt, ditmaal Abraham Lincoln - en The Nightmare Years in 1989 belanden we bij de historische documentaire The Civil War in 1990. De zeer gewaardeerde miniserie is een vertelling van de gelijknamige Amerikaanse burgeroorlog waar Waterston opnieuw in de huid van Lincoln kruipt. Gezagdragende figuren liggen hem kennelijk wel.

I'll Fly Away (1991) is een politiek advocatendrama en misschien wel een opwarmertje naar meer rechtbankdrama voor Waterston. Als hoofdpersonage Forrest Bedford is hij een goedgeluimde advocaat aan het einde van de jaren '50. Dat verandert als hij steeds meer betrokken raakt bij een aantal mensenrechtenzaken.

Na drie jaar stopt de dramaserie en Waterston wordt gecast in een serie die een fenomeen binnen zijn genre zal worden. Met vele spin-offs (en rip-offs) is de procedurele rechtbankserie een voorbeeld voor een haast ontelbaar aantal series dat in de jaren daarna is gemaakt. Uiteraard gaat het hier over Law & Order. Waterston's carrière is vanaf 1994 aan de serie verbonden, waar hij door vele jaren de rol van Jack McCoy speelt. Voor de liefhebber een fantastische reis waarin de groei van een karakter door de jaren heen kan worden gevolgd - en zeg nu zelf, wie is er niet met een karakter uit een serie meegegroeid, met alle ups en downs die daarbij horen.

McCoy wordt als een tweede natuur voor Waterston, dat moet haast ook wel na al die jaren en meer dan 350 afleveringen als (uitvoerend assistent van de) officier van justitie. Fans van de in New York gevestigde serie krijgen geen genoeg van hem, wat ertoe leidt dat Waterston wordt uitgeroepen tot 'Living Landmark', samen met collega Jerry Orbach.

Waterston verschijnt door de jaren heen ook in een aantal van de dochterseries van Law & Order als McCoy. Zo schittert hij in de televisiefilm Exile, enkele afleveringen van Law & Order: Special Victims Unit - in 2018 nog - en Law & Order: Trial by Jury, evenals Homicide: Life On The Street.

Naast Law & Order zit Waterston niet stil. Zoals hij zijn hele carrière heeft gedaan, verschijnt hij bijna jaarlijks in enkele (televisie)films en speelt hij kleine rollen in series. Na Law & Order, hoewel dat in die tijd altijd nog aan de zijlijn blijft spelen, duikt Waterston de wereld van het breaking nieuws in met een rol in The Newsroom. Hij speelt de rol van Charlie Skinner, directeur van de nieuwsdivisie van Atlantis Cable News.

Na zijn afscheid van die show kiest Waterston voor het avontuur. Een rol buiten zijn comfort zone. Hij sluit zich aan bij de serie Grace and Frankie, de gewaardeerde Netflix-komedie waarin hij de man van Frankie speelt. Voor de liefhebbers is er goed nieuws, Grace and Frankie keert in 2022 terug bij de streamingdienst.

En alsof daarnaast een terugkeer van Waterston in Law & Order - al zal dat nog wel even duren - nog niet genoeg is, draait de Amerikaanse acteur op dit moment ook nog mee in de miniserie The Dropout. De serie verhaalt hoe Elizabeth Holmes de medische industrie probeert te vernieuwen nadat zij met haar studie is gestopt en een tech-bedrijf begint. Juist, weer een nieuwe serie van de onverwoestbare Waterston voor op je kijklijst.

Ben je fan? Kijk hier voor meer (gast)rollen die Sam Waterston heeft gespeeld.

Heb je zelf een favoriete acteur of actrice? Laat het ons weten en wellicht richten we de spotlight volgende keer op haar/hem.
Leuk?
3
0
Bekijk stemmen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties geplaatst